
L’Informe CAT 2012 mostra una visió general de l’estat del català a través d’un recull de més de 50 dades, dels diferents àmbits on la llengua té una major presència. L’objectiu d’aquest estudi és valorar l’evolució i presència del català dins la societat.
Entre les dades més destacades que recull el text destaquen el fet que en l’actualitat, fins a 10 milions de persones saben parlar el català, el 91% de la població que viu en l’àmbit de parla l’entén i que la llengua catalana és la catorzena més parlada a Europa. Destaca també que el 20% dels ciutadans de l’Estat espanyol saben parlar el català.
En l’àmbit dels mitjans de comunicació queda constatat que més de tres milions d’espectadors miren televisió en català a Catalunya, dos milions escolten ràdio en llengua catalana i prop d’un milió consumeixen diaris en català. Arreu del món, el català té una presència força notable, ja que segons la UNESCO és la 22ena llengua més traduïda. Per contra, a les sales de cinema, només un 3% de les pel·lícules són visualitzades en llengua catalana.
L’etiquetatge dels productes és un dels apartats on l’informe denuncia que hi ha empreses que incompleixen la llei, ja que el Codi de Consum de Catalunya especifica que és obligatori etiquetar en català. En l’actualitat, només 1 de les 30 grans marques comercials presents a Catalunya compleixen la legalitat.
A Catalunya fins al dia d’avui, es té comptabilitzat que es parlen fins a 271 llengües, quedant reflectit també que la meitat de la població estrangera parla el català. D’aquests nouvinguts, un 30% s’apunta a cursos de català per facilitar-ne el seu aprenentatge.
El català tampoc gaudeix d’una presència gaire notòria a la justícia, ja que només un 14% de les sentències que s’emeten a Catalunya són redactades en català. Respecte el nombre de demandes que es presenten en llengua catalana, les dades tampoc conviden a l’optimisme ja que només representen un 3% del total. Una dada que, a judici de Plataforma per la Llengua, és preocupant ja que des de fa anys el Departament d’Ensenyament impulsa cursos per tal que tot el col·lectiu d’advocats tingui un coneixement mínim de la llengua catalana.
Respecte el reconeixement oficial, el català rep un tracte perjudicial ja que el Parlament Espanyol és l’únic de la Unió Europea, que no permet l’ús d’una de les llengües més parlades del propi estat. Dins d’aquest àmbit, cal destacar que malgrat ser la novena llengua de la UE, encara no gaudeix d’una oficialitat als organismes comunitaris.