Reactivar-se o votar

El Govern ha de decidir si es recús o debat a les urnes com ha de ser la reconstrucció i qui l'ha de liderar. Avui són notícia Pere Aragonès, la tornada a l'escola i la preinscripció, el diari de l'assessora d'Iglesias, la independència d'Israel i Ferran Adrià

Publicat el 14 de maig de 2020 a les 06:00
Actualitzat el 14 de maig de 2020 a les 06:29
[nointext]
Rep El Despertador cada matí al teu correu

Digueu-ne reactivació (a la catalana) o reconstrucció (a l'espanyola). Però per vies i noms diferents acaba sent el mateix, si més no pel que fa a l'objectiu. Es va repetint allò que "res no serà igual" després del coronavirus però pocs concreten i costa que els experts facin pronòstics rotunds: transitem terreny desconegut. Sabem, però, que anem avançant en el desconfinament tot i que no podem descartar el risc de rebrots a curt o mitjà termini i ja hem assumit que l'aturada de l'economia durant dos mesos tindrà efectes molt negatius.

No sabem si en sortirem en "V" i, per tant, després de la caiguda pujarem de pressa (és el que asseguren algunes previsions) però sí que sectors com ara el turisme, el comerç o la restauració han patit un fort dany i que ja donen 2020 per perdut. Els governs han de donar resposta i impedir que s'ensorrin alguns sectors. Al Congrés ahir es va obrir la comissió per a la reconstrucció. Sánchez va acceptar el veto del PP a uns Pactes de la Moncloa 2.0 perquè Pablo Casado no volia seure a la taula amb els independentistes i caldrà veure cap a on apunten l'ambició i els consensos. De moment, Ciutadans, que va pactar amb el PSOE la pròrroga de l'estat d'alarma, va donar suport al pla de treball. Avui estarem pendents d'una nova sessió.

A Catalunya el treball no és al Parlament. És al Govern, cosa que ja ha fet que s'escoltin crítiques de l'oposició. Fa uns dies, l'executiu va aprovar crear una comissió de reactivació econòmica que coordina el vicepresident Pere Aragonès i que avui reuneix el seu comitè tècnic. En el cas català, les competències són molt menors que les espanyoles (no es pot regular el mercat de treball, el marge pressupostari és petit i el de polítiques fiscals testimonial) però es pot optar per enviar un missatge polític potent a més de prendre mesures rellevants apostant per sectors estratègics de la nostra economia que optin pel talent i no per l'especulació i la precarietat. A banda, i en un àmbit diferent del de la "reactivació", s'han de donar solucions en la gestió del retorn a l'escola (ull a la comissió sectorial d'educació avui), en l'enfortiment del sistema de salut i en el control públic de les residències.

La reunió telemàtica d'avui servirà perquè les conselleries facin les primeres propostes, que Aragonès haurà d'endreçar -també amb esmenes urgents al pressupost-, i per fixar una metodologia de treball i un calendari. La prioritat de l'executiu català és, en aquest tema, mostrar diligència i bon govern. Ho veurem.

La Covid-19 i les seves conseqüències obligaran a replantejar prioritats i plans de govern. A Madrid just arrenca a caminar la legislatura i ja s'haurà de repensar. El de la Generalitat haurà de decidir -amb permís del Suprem, que pot apartar Torra en qualsevol moment- si segueix o opta per portar la reconstrucció i també les eines polítiques que Catalunya necessita per afrontar-la a debat en unes eleccions abans que acabi 2020. Els ciutadans haurien de tenir dret a decidir qui lidera el canvi de cicle i quins han de ser els criteris polítics i econòmics per afrontar-lo.

Si, com pretén ara Junts per Catalunya, que sense la casa endreçada no vol fer eleccions, s'opta per estirar la legislatura i esperar, l'obligació és que aquesta comissió funcioni enèrgicament i que hi hagi coordinació en tots els estaments del Govern i amb les administracions locals. I la relació entre JxCat i ERC no passa pel seu millor moment. Caldrà un esforç extra per fer-ho creïble. Esquerra té ganes d'eleccions, però també sap que si la comissió de reactivació funciona Aragonès creixerà políticament.
 

Avui no et perdis

» Barcelona i les regions metropolitanes es desconfinaran més tard que la resta del país; per Andreu Merino i Oriol March.

» Gent gran S.A. La falta de tests i la revolució en les rutines marquen el dia a dia de les residències; per Anna Mira.

» El govern espanyol avisa que «no toca» reprendre el diàleg fins que acabi la desescalada.

»
Fil directe: «Retrocedir»; per Joan Serra Carné.

» Opinió: «Descobrir país»; per Josep-Lluís Carod-Rovira.

»
Dels problemes tècnics a les estratègies per triar escola: el primer dia de preinscripció telemàtica; per Bernat Surroca.

» El teletreball durant el confinament allarga dues hores més la jornada laboral; per Sergi Baixas.

» Ciència en societat. L'oportunitat de les ciutats; per Cristina Junyent.

» Els nostàlgics de CiU es fixen en Albert Batlle; per Pep Martí.

I també bones notícies...

» TOTS Mascaretes per a persones sordes i pantalles per a nens amb autisme.

» AVENÇ Identifiquen un nou tractament contra el càncer d'ovari a través de fàrmacs metabòlics.

» CULTURA Els Amics de les Arts, Mag Lari, Manu Guix i Juliana Canet llegiran contes infantils en línia.
 

 El passadís

Si a Catalunya ja hi ha qui diu que hi ha massa diaris, a Madrid la sensació encara es multiplica. Per això ha causat una certa sorpresa l'aposta de Podem i els seus entorns per impulsar-ne un a la xarxa que ajudi a amplificar el seu discurs i que, segons expliquen els seus promotors, pararà els peus a les fake news de la dreta. Aquesta setmana s'ha posat en marxa La última hora, que dirigeix Dilma Bousselham, exassessora de Pablo Iglesias. De fet, a ella li va desaparèixer un telèfon que va acabar en mans de l'excomissari Villarejo, vinculat a les clavegueres de l'Estat. El nou mitjà ha estat qüestionat per alguns exdirigents de Podem, com ara Ramón Espinar, però altres l'han aplaudit i ajudat, com el mateix Iglesias o Juan Carlos Monedero, que ha ajudat fins on ha pogut.  

Vist i llegit

La primavera cultural ha desaparegut. Si més no presencialment. Els festivals de tota mena es reinventen per tenir presència a les xarxes i poder programar algunes de les seves activitats. És el cas dels de cinema. Els organitzadors del de Cannes, que hauria d'estar celebrat la seva 73 edició, ho porten especialment malament i no creuen que els formats en línia puguin substituir res o considerar-se cinema com a tal. A l'entrevista que al diari El País fa Gregorio Belinchón a Thierry Frémaux, el delegat general del festival, s'entén tot. Hi ha qui no s'adapta malgrat que participi en iniciatives com aquesta per recaptar diners i presentar alguna pel·lícula.

 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1948, fa 72 anys, es va declarar, en una sala del Museu d'Art de Tel Aviv, la independència de l'estat d'Israel. Arribava després de la fi de la Segona Guerra Mundial (marcada per l'holocaust als jueus) i un cop s'acabava el mandat dels britànics sobre Palestina. Les Nacions Unides van acordar partir-la en dos estats, un per als israelians i un altre per als palestins, que no ho van acceptar i van obrir unes hostilitats que encara duren i que han fet que els territoris que administren vagin minvant.

La proclamació la va fer David Ben Gurion i els israelians la celebren cada any en un dia diferent d'acord amb el seu calendari. És l'anomenat Yom Ha'atzmaut, que aquest 2018 es va escaure el 28 d'abril. Si teniu temps us aconsello veure Èxode, la pel·lícula protagonitzada per Paul Newman i dirigida per Otto Preminger el 1960 i basada en el llibre de Leon Uris que retrata aquell moment històric. Aquí podeu veure el tràiler.

 L'aniversari

El 14 de maig de 1962, avui fa 58 anys, va néixer a l'Hospitalet de Llobregat el cuiner Ferran Adrià, que va ser considerat el millor del món. El seu restaurant, el Bulli, que va tancar el 2011 per dedicar-se a la recerca i la innovació, era a la cala Montjoi de Roses i tenia tres estrelles Michelin. Se'l presenta com l'alquimista de la cuina per haver introduït tècniques com la desconstrucció i l'esfericació dels aliments. En aquest Sense ficció de TV3 es recorda el funcionament del mític (i car, és clar) restaurant. Podeu recuperar-lo aquí. Aquesta setmana una simple recepta de musclos en escabetx del genial cuiner va indignar les xarxes, cosa que costa més aviat poc. Tal vegada se'n fotia de tots.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l