La mpox (verola del mico) no és una malaltia que suposi un risc per a la població europea. Tot i això, les principals autoritàries sanitàries es reuneixen aquest dilluns per abordar que està passant a l'Àfrica i com pot afectar això els principals països del continent. Ara bé, encara que es remarqui que no existeix un perill real a casa nostra, el Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), ha emès una llista de recomanacions per a tothom per tal d'evitar els contagis o expandir la nova variant.
Cal recordar que el Departament de Salut, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, ja va subratllar el passat 16 d'agost que la probabilitat de transmissió per verola del mico és molt baixa a Catalunya i que ara mateix la situació epidemiològica està sota control.
Les recomanacions de l'ECDC per evitar els contagis de verola del mico:
- Sensibilitzar els metges i altres professionals de la salut sobre els possibles casos de verola del mico associats als viatges causats pel clade I de la malaltia, inclosa la possibilitat de diferents presentacions clíniques, transmissió per vies sexuals i no sexuals i diferents grups afectats que en brots anteriors.
- Garantir una vigilància efectiva, proves de laboratori (inclosa la identificació de clades moleculars), investigació epidemiològica i capacitats de rastreig de contactes. La importació d'infeccions de clade I de la malaltia o esdeveniments notables de mpox (brots relacionats amb esdeveniments de concentració massiva o altres entorns específics, reinfeccions entre casos, augment de casos entre dones, nens o altres grups de risc) s'hauria de notificar ràpidament mitjançant EpiPulse i/o EWRS. Tots els casos de mpox s'han de notificar al Sistema Europeu de Vigilància (TESSy).
- Oferir consells als viatgers a les zones afectades sobre les guies nacionals per a la vacunació contra la mpox abans de viatjar.
- Aïllar ràpidament qualsevol cas sospitós fins que es demostri negatiu i, si és positiu, mantenir-lo aïllat fins a la resolució dels símptomes.
- Implementar el seguiment de contactes, en el cas d'un contagi, i fer tests als contactes propers de casos confirmats seguint els protocols de proves de l'ECDC.
- Oferir consells de viatge a les persones que visiten o tornen de països amb brots confirmats de la verola del mico, especialment els de l'Àfrica amb la clade I.
- Seguir fent campanyes per comunicar els riscos que pot suposar la malaltia i treballar amb organitzacions de la societat civil per implicar grups de població amb més risc d'infecció perquè així estiguin ben informats.
Tot i que la gravetat de la malaltia seria baixa en la majoria dels casos, les persones immunodeprimides i aquelles amb una infecció pel VIH no tractada podrien experimentar una gravetat clínica moderada. En general, el risc per a aquestes poblacions és moderat. Per això mateix, el Ministeri de Sanitat va assegurar quin era el mètode més senzill per frenar els contagis: la vacunació.
El departament del govern espanyol recorda que la vacunació és l'eina "més efectiva" per frenar la verola del mico. En una publicació a X, l'antic Twitter, apunta que la segona dosi és "fonamental" per tal de garantir la "màxima protecció" davant la malaltia i confirma que Espanya participarà en la reunió que la Unió Europea ha convocat el pròxim dilluns 19 d'agost per analitzar la situació davant l'augment de casos.