Recta final d'una temporada de bolets «molt desigual» i marcada per la sequera

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal calcula que la producció mitjana de Catalunya serà entre 50 i 70 quilos per hectàrea, dins de la mitjana dels darrers anys

Publicat el 12 de novembre de 2022 a les 10:39
La temporada boletaire encara la recta final per la manca de pluges generalitzada i la sequera que pateixen molts boscos. Tot i això, encara no es pot donar per acabada del tot perquè si plou en les pròximes dues setmanes "encara podria haver-hi una producció important", relata Juan Martínez d'Aragón, expert en micologia i investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC)
 

Juan Martínez de Aragón, expert en micologia i investigador del CTFC, fa recompte de bolets al laboratori del centre Foto: Mar Martí


Segons ell, aquesta ha estat una temporada "molt desigual" amb produccions "molt bones" a zones del Pirineu, però, en canvi, en altres zones de la Catalunya Central no s'ha fet cap bolet. Per tot plegat, el CTFC calcula que aquesta temporada la producció se situarà entre els 50 i els 70 quilos per hectàrea, dins de la mitjana dels darrers anys. "La xifra serà aquesta, però segurament veurem produccions que poden superar els 150 kg/ha al Pirineu i zones amb zero producció", apunta Martínez de Aragón.

La temporada ja es dona pràcticament per acabada perquè des del CTFC han constatat que en els darrers dies "les produccions han baixat molt ràpid" a causa del vent de les últimes setmanes i l'escassetat de precipitacions. L'expert diu que s'ha donat un fenomen curiós i és que "veníem d'una sequera extrema a la primavera i estiu i amb molt poques pluges al Pirineu a l'agost, però, en canvi, al setembre els bolets van créixer molt ràpid".
 

Juan Martínez de Aragón, expert en micologia i investigador del CTFC, al laboratori del centre Foto: Mar Martí