
El número 22 del carrer d'en Roig on hi havia diversos «narcopisos» Foto: Mariona Batllés
"És al carrer, és cada dia, matí, tarda i nit. Vivim exposats a què en qualsevol moment pugui passar alguna cosa". És el relat que fa l'Elisabeth, una veïna del Raval de Barcelona, sobre els problemes derivats dels "narcopisos", els habitatges que han proliferat al barri destinats al tràfic de drogues, i que sovint han estat ocupats il·legalment. Fins fa pocs mesos era un fenomen del qual rarament se'n parlava fora del Raval, però un grup de veïns dels carrers Roig, Picalquers i Robadors es van atrevir a presentar 75 firmes a l'Ajuntament per denunciar-ho. Aquest dimecres han fet un pas més: un "narcotour" amb mig centenar de periodistes i càmeres.
Els veïns han organitzat una visita guiada per algunes de les zones "més calentes" del barri, segons en Carlos, un dels veïns més actius de la lluita contra els "narcopisos". Havien explicat que seria pels carrers de la droga, però han fet aflorar de nou un dels altres problemes oblidats que mai han deixat d'afectar el Raval, com els meublés on s'exerceix la prostitució. L'objectiu ha estat pressionar el govern d'Ada Colau. "Volem que les autoritats s'involucrin més en aquesta lluita veïnal", ha reclamat l'activista, i ha advertit: "L'actuació de l'Ajuntament i del Districte –de Ciutat Vella- és insuficient".
Aquest ha estat el sisè "narcotour". Pels altres cinc ha passat bona part de l'oposició: l'exregidora de Ciutat Vella i edil del PDECat, Mercè Homs, i els líders de Ciutadans, Carina Mejías; ERC, Alfred Bosch, el PSC, Jaume Collboni, i el PP, Alberto Fernández Díaz. No hi ha anat ningú de Barcelona en Comú ni la CUP. L'alcaldessa, Ada Colau, no pensa acudir-hi tot i també estar convidada. Fa uns dies va dir que la policia està "molt a sobre" dels "narcopisos" i que ella ja està present amb la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, si bé va afegir, dirigint-se als veïns: "Personalment no descarto tenir-hi contacte en algun moment".
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aM1mlESeq_M[/youtube]
En Carlos lamenta que Colau no tingui previst acudir-hi. "Ens considerem ignorats per l'alcaldessa i l'Ajuntament perquè no tingui pensat venir a tocar el territori amb nosaltres", ha confessat als mitjans just abans de començar la visita. S'ha armat de dades per donar una idea de la dimensió de la problemàtica: calcula que hi ha uns 50 "narcopisos" i que n'havien arribat a ser 60, i assegura que, segons dades que han obtingut del consistori, al barri s'hi produeixen una mitjana anual de 40 morts per sobredosis. Els veïns relaten que acaben patint amenaces i que troben xeringues a l'escala per entrar a casa.
[blockquote]"Ens sentim ignorats per l'alcaldessa perquè no tingui pensat venir a tocar el territori amb nosaltres"[/blockquote]
El recorregut s'ha creuat amb alguns possibles drogoaddictes, però amb irrupcions testimonials. Una de les primeres parades del tour era la "sorpresa" de la jornada, i l'única en la qual els periodistes han entrat en un edifici. Es tracta del número 22 del carrer Roig, que havia estat una de les meques de la droga al Raval, fins al punt de convertir-se en un "supermercat" les 24 hores dels 7 dies de la setmana. Fa uns mesos que tots els pisos on es comerciava amb droga en aquests edificis van ser desallotjats, i ara només hi resisteix un grup de nois de Bangla Desh que s'havien empassat tots els problemes.
L'operació policial va permetre després que l'Ajuntament retirés 1,2 tones de deixalles, i va obligar-lo a desinfectar l'escala dues vegades. Malgrat tot això, encara queden algunes xeringues d'injectar-se droga sobre un quadre de llums, alguns embolcalls de les agulles en una finestra trencada i per terra, i escombraries a la part més elevada de l'escala.

Al número 22 del carrer d'en Roig encara hi ha brossa dels «narcopisos». Foto: Mariona Batllés
[blockquote]"Viure amb un meublé és un horror. És viure com amb un 'narcopis' però sense xeringues"[/blockquote]
Al carrer Riereta segueix l'ocupació veïnal d'habitatges per evitar que es converteixin en "narcopisos". Però és al carrer d'en Robador on els veïns han aprofitat per exhibir una altra de les problemàtiques del barri, la de conviure amb un mueblé a l'escala. "Fa nou anys que visc aquí i no ha tancat mai", ha lamentat la Laura, i ha advertit: "Viure amb un meublé és un horror. És viure com amb un 'narcopis' però sense xeringues". Els veïns han assenyalat tres edificis on n'hi ha. Ella també ha exhibit una imatge d'un contenidor de xeringues que algú va deixar davant l'escola de Milà i Fontanals, on moltes famílies de la zona duen els fills.
Visions enfrontades sobre com ha de ser lluita veïnal
Al barri discrepen sobre com visibilitzar la problemàtica, ha explicat a NacióDigital l'Ángel, d'Acció Raval. Aquesta plataforma dona suport a les ocupacions veïnals d'habitatges per evitar els "narcopisos", cosa que no veuen bé al carrer Roig. L'Ángel considera que els veïns que fan visites guiades "van de la mà de Ciutadans i el PDECat", i que els itineraris pels carrers de la droga són "una campanya electoral" de l'oposició a menys d'un any i mig de les pròximes eleccions municipals. "No estem d'acord amb la politització del problema", ha remarcat, i ha lamentat que no s'hi convidi els veïns d'altres carrers.

Una veïna del Raval mostra un contenidor de xeringues trobat davant una escola. Foto: Mariona Batllés
"Fer-ho amb els grups polítics és un despropòsit", ha defensat, i ha subratllat que els problemes amb els "narcopisos" van començar entre el 2012 i el 2013, però que "no es va fer res" per afrontar-ho des de l'anterior govern de Xavier Trias. "Que vinguin ara a treure profit ens sembla trist, i també que un petit grup de veïns s'hi presti", ha indicat l'activista. A més a més, ha criticat que amb aquesta iniciativa es pretén "criminalitzar l'ocupació en general", però ell distingeix entre les que són per necessitat o per evitar els pisos de la droga i les que fan els narcotraficants. Els veïns que lidera en Carlos demanen canvis normatius per agilitzar els desallotjaments, excepte en les que són perquè no hi ha altre remei.
Govern i oposició discrepen sobre l'eficàcia municipal
L'oposició ha escalfat aquesta setmana la cita del "narcotour" furgant en la inacció que veu en el govern municipal per afrontar el fenomen. Un dels partits que està fent més soroll és Ciutadans, i la regidora Marilén Barceló ha retret en comissió que "en 1.000 dies" de govern "no s'ha proposat res". El PSC també ha forçat que s'hagi de convocar la Junta Local de Seguretat per abordar-lo. Els veïns veuen aquí que la seva pressió té els seus fruits. El govern de Colau nega la inacció i assegura que treballa en diverses vies. Una pendent és abordar amb el futur Govern els habitatges buits, molts d'ells propietat de bancs o grans fons, per evitar que caiguin en mans dels "narcos".
[blockquote]L'Ajuntament ha reforçat el pla de xoc contra els pisos de la droga amb 1,1 milions d'euros de pressupost addicional[/blockquote]
L'Ajuntament ha destinat un pressupost addicional d'1,1 milions d'euros en el marc del pla de xoc que va posar en marxa a mitjans de l'any passat. A més del reforç de la Guàrdia Urbana, s'han destinat més recursos al Centre d'Atenció i Seguiment (CAS) de Baluard, que no es limita a ser una "narcosala", sinó que ofereix un tractament integral. El consistori també segueix 269 pisos potencialment buits. Ha contactat amb 161 propietaris i amb 36 acordat que els cedeixin a la borsa de lloguer assequible –en 10 casos s'ha fet la cessió-. S'ha treballat també perquè 68 acabin al mercat lliure, 27 dels quals ja estaven llogats.
Preocupació sobre l'efecte de les visites sobre la tasca policial |
---|
Amb la Generalitat afectada per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per reprimir el procés català, i mentre no s'investeix un nou Govern, és l'Ajuntament de Barcelona la cara més visible de l'actuació de les administracions sobre els "narcopisos". Els responsables municipals no han amagat aquesta setmana la seva preocupació pels "narcotours", especialment pel dels periodistes, que abans de celebrar-se ja s'entreveia que seria molt nombrós perquè hi havia prop d'una trentena de mitjans confirmats.![]() En Carlos, un dels activistes veïnals del Raval, durant el «narcotour». Foto: Mariona Batllés Al consistori temen que assenyalar els pisos de la droga pugui fer saltar pels aires alguna investigació en marxa. No obstant això, en Carlos es mostra convençut que això no pot passar. "No un sol dels 'narcopisos' d'aquest recorregut està sota investigació", ha assegurat. També defensa les visites guiades malgrat que puguin causar un efecte crida per als narcotraficants. En la seva opinió, "és més important marcar-los que l'efecte crida, perquè han de desaparèixer en algun moment". Les darreres dades indiquen que els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han realitzat 40 entrades en domicilis i han detingut 54 persones des de principis de 2017 en el Raval, en el marc de la seva tasca contra els "narcopisos". L'última operació en un immoble, del 7 de febrer, es va saldar amb dos detinguts i la intervenció d'11 embolcalls presumptament de droga, dues bàscules, 170 euros, quatre mòbils, una pistola d'aire comprimit i diferents documents. Els dos cossos policials asseguren que mantindran el dispositiu de seguretat i les investigacions obertes relacionades amb el tràfic d'estupefaents al barri. |