El volcà de la crisi de l'habitatge a tot l'Estat ha deixat anar una altra gran flamerada aquest diumenge a Madrid, on desenes de milers de persones van protestar als carrers de Madridper demanar una reducció dels preus del lloguer. S'hi van congregar prop de 40 associacions, com ara el Sindicat de Llogateres, així com partits polítics de l'esquerra de l'arc parlamentari i membres de la societat civil. La concentració va voler marcar un punt d'inflexió en la crisi de preus de l'habitatge i, si no, els sindicats amenacen amb una "vaga d'arrendaments". Però, en què consisteix exactament i a què s'exposen els llogaters?
La portaveu del Sindicat de Llogateres de Madrid, Valeria Racu, reitera que la resposta a la immobilitat dels diversos actors implicats serà una vaga de lloguers, similar a la que va produir-se a Barcelona el 1931, secundada aleshores per dos de cada tres llars. Més de noranta anys més tard, l'objectiu de la vaga seria abaixar el preu al 50%. Racu va advertir diumenge que "no hi haurà policia ni pinxos suficients" per frenar totes les persones que aquest diumenge van acudir a la mobilització —150.000 segons el sindicat, que la delegació del govern a Madrid rebaixa a 22.000.
Què és una vaga de lloguer?
Racu i les seves homòlogues de la resta de regions de l'Estat expliquen que no hi ha terminis concrets per a l'inici de la vaga, tot i que ja n'hi ha en alguns barris i municipis concrets. En cas de concretar-se, caldrà veure si es tracta d'una vaga total o si, com s'ha deixat entreveure els darrers dies, consisteix a deixar de pagar el 50% del lloguer, que és el que han pujat els darrers 10 anys aproximadament. També podria agafar-se com a referència l'índex de preus que va aprovar el govern espanyol i que, segons denuncien els sindicats, "no s'està aplicant". Fins i tot, els impulsors podrien deixar escollir cadascú quan hauria de valdre el seu habitatge i deixar de pagar la diferència.
Em poden desnonar?
Si la vaga de lloguers s'acaba produint, els qui la duguin a terme s'exposen a un possible desnonament, ja que és una vaga il·legal a l'Estat. "No és legal, però és legítima", rebla Racu, que matisa que no pretenen que ningú caigui en un impagament individual, sinó que persegueixen una acció col·lectiva. A més, és igual si l'impagament és total o parcial, si no s'abona part del lloguer, ja es pot considerar un incompliment de contracte susceptible de ser denunciat.