La taxa d'atur femení a Barcelona se situa al mínim de la sèrie històrica -que comença el 2000- després que durant el quart trimestre del 2024 caigués fins al 5,6%, segons un estudi de l'Ajuntament i de Barcelona Activa publicat aquest dijous. Representa una caiguda de quatre dècimes respecte al mateix període de l'any anterior, i tres punts i mig menys respecte a l'últim trimestre del 2022. El fins ara mínim històric es va registrar el tercer trimestre del 2005.
Per tant, aquestes dades superen les que es van registrar en temps de bonança econòmica abans de la crisi, entre el 2005 i el 2008, quan es va aconseguir arribar a un 5,7% de taxa d'atur femení. A més, suma dos trimestres seguits per sota del masculí a Barcelona, que es queda en el 6,2% a finals de l'any passat. En canvi, al conjunt català, el percentatge de dones sense feina és tradicionalment superior al dels homes.
Malgrat que l'ocupació femenina va a l'alça a la capital catalana, la bretxa de gènere pel que fa a les condicions continua existint. El 19,1% de les assalariades a la capital catalana ho fan a temps parcial, gairebé el doble que els homes (10,1%). A més, la contractació indefinida entre les dones és del 41,3%, amb una lleugera caiguda respecte a l'any anterior, mentre que entre els homes ha pujat fins al 45,4%.
En aquest sentit, la regidora de Promoció Econòmica i Treball i presidenta de Barcelona Activa, Raquel Gil, assegura que els preocupa "que l'atur de llarga durada sí que té una cara eminentment femenina".
Amb tot, mentre que les dones de nacionalitat espanyola sense feina han anat a la baixa, les estrangeres en la mateixa circumstància han crescut un 5,3% en l'últim any. En aquest col·lectiu destaquen les ocupacions elementals o en sectors feminitzats com la restauració, els serveis personals i les venedores.
La bretxa salarial s'ajusta
Pel que fa als salaris, la bretxa de gènere continua a la baixa per sisè any consecutiu, tot i que es manté. El 2013 la diferència salarial entre homes i dones era del 25,4%, i deu anys després la distància ha caigut fins al 15,7%. De mitjana, les dones cobren 32.377 euros bruts anuals de mitjana (5,5% més que el 2022), mentre que els homes s'enfilen als 38.407 euros.
Segons Gil, les dades de reducció de la bretxa s'expliquen per la pujada del salari mínim interprofessional, "que afecta sectors fortament feminitzats de la nostra economia", i pel "no creixement d'alguns dels salaris més masculinitzats". Tot i això, quatre de cada deu dones de la capital catalana (40,5%) estarien en risc de pobresa si només depenguessin dels seus ingressos individuals, una xifra superior a la dels homes (29,4%).
Dins del col·lectiu de persones treballadores pobres predominen les dones. L'any 2023 a Barcelona el percentatge de dones assalariades que cobren salaris de 1.000 o menys de 1.000 euros és del 24,1%, mentre que el d’homes és del 21,8%. Una desigualtat que s’observa en gairebé totes les franges d’edat, excepte en els joves menors de 30 anys en què, per primera vegada, les dades de 2023 mostren un percentatge de nois mileuristes (44,1%) superior al de les noies (43,2%).
Segons l'informe, altres factors determinants que poden contribuir a la reducció de la capacitat adquisitiva són la precarietat laboral, la contractació parcial, la temporalitat, sectors feminitzats i pitjor remunerats, la monoparentalitat i d’altres aspectes relacionats amb la diversitat.