Tina Recio, activista transsexual: «Amb el feminisme tenim un enemic comú, el masclisme patriarcal»

Afirma que sovint les dones transsexuals encara són excloses d'àmbits feministes malgrat que comparteixen una mateixa lluita | Considera que campanyes com la d'HazteOir "validen les actituds dels masclistes violents i transfòbics"

Publicat el 07 de març de 2017 a les 20:12
Les dones transsexuals volen tenir veu en el feminisme. Coincidint amb el Dia de la Dona Treballadora, l'activista transsexual Tina Recio hi posa l'accent. En una conversa amb  NacióDigital explica que, en massa àmbits del feminisme, les transsexuals encara són "excloses", malgrat que comparteixen "un enemic comú" que uneix totes les dones. "Tenim una cosa en comú per lluitar, que és contra el masclisme patriarcal", exposa.

Segons Recio, el masclisme també l'han patit les transsexuals "amb moltíssima violència". Considera que fer-hi front és un objectiu que uneix totes les dones. "L'odi, el refús i l'opressió del patriarcat és transversal", subratlla l'activista. I afegeix que s'evidencia "en una pila de circumstàncies", com la violència de gènere, les violacions i les dificultats per accedir a una feina. En el cas de les transsexuals, el 70% està a l'atur, remarca.

Els últims dies han estat marcats pel polèmic autobús d'HazteOir, amb missatges contra el col·lectiu transsexual adreçats als nens. Recio ha explicat que el col·lectiu ha viscut aquesta campanya "amb alarma" perquè considera que "incita a la violència i l'odi". Segons l'activista, "aquestes campanyes d'odi estan validant les actituds dels masclistes violents i transfòbics", i considera que els que promouen l'odi cap a les persones "no tenen dret a la llibertat d'expressió".

"Lamentablement estem en el 8 de març del 2017, però sembla que estem tornant un segle enrere", avisa. Segons ella, les institucions han facilitat moltes eines per denunciar i en suport del col·lectiu, però probablement no s'ha sabut corregir el que veu més important: "Són les ments de les persones i aconseguir inculcar el missatge igualitari entre homes i dones, que és el que promulga el feminisme".

El pròxim 15 de març, i en el marc dels actes a Barcelona del Dia de la Dona Treballadora, el Centre Cívic de la Barceloneta acollirà un cinefòrum sobre el documental Tránsito a la vida. El viaje a la identidad sobre dones transsexuals, en el qual també apareix Recio. A l'acte hi participaran membres d'associacions de dones feministes. A parer seu, només aconseguint que el feminisme incorpori el discurs de les transsexuals "ja es faria molt".

Recio reclama que les transsexuals tinguin veu en el feminisme. Foto: Adrià Costa


En opinió de Recio, "és essencial incloure amb ple dret les dones transsexuals en el feminisme", en igualtat de condicions, i dur el discurs a la societat, on "el pes del patriarcat és molt viu", constata. Només cal veure-ho en les noves generacions d'adolescents, on s'estableixen dinàmiques entre homes i dones "de diverses dècades enrere", adverteix, com ara l'assetjament –el bullying- a les joves transsexuals en escoles i instituts.
 
En el món laboral, el pes del masclisme és una evidència, remarca. Recio és agent cívica a Barcelona, i hi ha altres membres del col·lectiu que han arribat a ser policia. També hi ha biòlogues, advocades o doctores vàlides, però que "si han pogut accedir a una feina, és perquè ja la tenien d'abans i no l'han perduda, o perquè hi han accedit invisibilitzant la seva condició de dones transsexuals", relata l'activista.

I-Vaginarium, pedagogia sobre la vagina "trans"

Les dificultats no s'acaben aquí, i s'endinsen en un dels àmbits més íntims de la vida: la sexualitat. Recio és la creadora d'un projecte pioner, l'I-Vaginarium, amb el qual pretén ajudar altres dones transsexuals operades a saber com utilitzar la seva nova sexualitat. Quan ella es va operar fa quatre anys a Tailàndia, va anar-hi amb la idea que la vagina "trans" és "un òrgan sexual inoperatiu", però el que en realitat passa és que manca pedagogia.

Segons l'activista, el 80% de les persones que inicien o volen començar una transició de gènere manifesten que volen culminar el procés amb una vaginoplàstia, i només a Catalunya serien més de 300. Malgrat això, explica que, "quan una noia transsexual s'opera, rep un postoperatori quirúrgic, però no de pedagogia ni de salut sexual", per la qual cosa s'ha proposat omplir aquest "buit".

Amb sessions al Centre Cívic de la Barceloneta, l'activista assessora altres dones sobre la vagina "trans", i recomana que tinguin presents qüestions bàsiques, com garantir una bona lubricació quan mantenen relacions sexuals. Aquest dissabte serà l'onzena sessió des de la tardor, i hi han participat activament 28 noies. L'objectiu de Recio és aconseguir que el Servei Català de la Salut incorpori aquesta pedagogia en ambulatoris.

Recio vol que la vagina transsexual "tingui un tractament igualitari en el sistema sanitari", i ha creat l'associació Transvaginarias per aconseguir-ho. Ressalta que ha trobat "una roca molt dura" en el Col·legi de Metges, i "els ginecòlegs en general". Segons l'activista, el col·legi és un col·lectiu molt dominat pels homes i "molt marcat per conceptes patriarcals", cosa que fa que molts doctors –també doctores- tinguin objecció de consciència a l'hora de tractar amb la vagina "trans" a la seva consulta o al sistema públic.
 

L'activista fa pedagogia sobre la vagina «trans» a la Barceloneta. Foto: Adrià Costa