Torna l'estafa del «fals fill»: compte si t'arriba un WhatsApp des d'un mòbil que no és el seu

Els Mossos avisen d'aquesta pràctica enganyosa per part dels ciberdelinqüents en què demanen diners suplantant la identitat del protagonista

Un smartphone amb la icona de WhatsApp destacada a la pantalla d'inici
Un smartphone amb la icona de WhatsApp destacada a la pantalla d'inici | Pexels
Redacció
21 de gener de 2025, 18:20
Actualitzat: 18:21h

Des de correus suplantant la identitat de la DGT o l'Agència Tributària a missatges relacionats amb Bizum o Google Maps, són algunes de les estafes que han circulat recentment. Doncs bé, sembla que una via oblidada podria tornar a ser la protagonista del moment. Així doncs, els Mossos han alertat aquest dimarts a través d'una publicació d'X que ha tornat una famosa estafa a través de WhatsApp.

La pràctica enganyosa és la del fill fals, que consisteix que el ciberdelinqüent es fa passar per ell i envia un WhatsApp al seu pare o mare demanant diners. Així doncs, reps un missatge del teu fill des d'un mòbil que no és el seu, però no ets conscient que es tracta d'una estafa. En aquest sentit, la policia catalana informa d'un seguit de premisses que t'envien quan et demanen els diners perquè puguis reconèixer l'engany. Si et diuen que se li ha trencat el mòbil, que està a l'estranger o que ha perdut el telèfon, desconfia directament i no facis cap transferència precipitada abans d'hora.

Els Mossos recomanen que abans de fer cap pagament, truquis al seu mòbil. D'aquesta manera, podràs fer les gestions que calgui per comprovar-ho i assegurar-te que la persona que havia contactat amb tu no era el teu fill. Alhora, en la mateixa publicació també faciliten el telèfon 112 per qualsevol incidència o dubte que puguis tenir relacionat amb aquest tema. És més, és una estafa difícil d'identificar i que moltes persones no saben com gestionar-la.

Una més de les diverses vies enginyoses que utilitzen per suplantar-te la identitat i treure'n rèdit econòmic. Si t'arriba un SMS de l'Agència Tributària o de la DGT desconfia inicialment i elimina'l abans de prémer cap enllaç maliciós. En aquest sentit, has de vigilar en un ecosistema digital ple d'enganys i ciberestafes com ofertes de treball falses o comptes sospitosos que volen robar-te les dades personals o bancàries.