Torna la mascareta? La «sopa de virus» respiratoris obliga a receptar seny

L'epidemiòleg Antoni Trilla recomana als malalts quedar-se a casa per reduir el risc de contagi de grip, Covid-19, refredat i virus sincicial que ja tensen els centres sanitaris

El doctor Trilla recomana la mascareta en ocasions determinades per evitar nous contagis respiratoris
El doctor Trilla recomana la mascareta en ocasions determinades per evitar nous contagis respiratoris | Adrià Costa
03 de gener del 2024
Actualitzat a la 13:26h
Semblava que el 2023 era l'any de l'adeu definitiu a la pandèmia de la Covid-19, però l'arribada sobtada de l'hivern a finals de desembre ha comportat un augment sobtat de virus respiratoris. La grip, el coronavirus, el refredat convencional i el virus sincicial s'han apoderat de la societat i han estat un membre més de les trobades familiars per Nadal, i ara els hospitals noten les conseqüències.

En aquest sentit, l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona Antoni Trilla ha receptat seny des d'El Matí de Catalunya Ràdio aquest dimecres al matí. Això és, posar fre a la "sopa de virus" respiratoris i començar-se a plantejar no sortir de casa o posar-se la mascareta en situacions determinades, sobretot en la població de més risc, per evitar nous contagis.

També el Departament de Salut posa el focus en la necessitat d'utilitzar mascaretes quan es donin les condicions, "especialment en casos de persones vulnerables", com ha detallat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Sobre la intenció de demanar al govern espanyol regular l'obligatorietat de la mascareta, el Govern creu que el que ens cal és "la conscienciació del conjunt de la ciutadania". 

Segons les últimes dades proporcionades pel Departament de Salut aquest dimarts, els contagis de grip al país continuen en augment i la incidència ja és la més alta de les últimes temporades. Ara hi ha 153 casos per cada 100.000 habitants. I, pel que fa a la Covid-19, actualment hi ha 727 persones ingressades als hospitals catalans, 24 de les quals a les UCI.

Els hospitals estan a punt del col·lapse?

Trilla assegura que sempre hi ha algunes setmanes a l'any que els centres sanitaris estan plens de gent per un augment de consultes, sobretot a l'hivern. "Tot el nostre sistema està habitualment molt proper a la saturació, no tenim capacitat per absorbir algunes setmanes una quantitat més alta de malalts", lamenta l'epidemiòleg del Clínic. En aquest sentit, demana a la població que només es dirigeixi als centres sanitaris quan hi hagi símptomes greus: "Si estàs sa i bé, i creus que és un refredat, queda't a casa".