Un any més, Barcelona reivindicarà la llibertat sexual, la diversitat, el respecte, la tolerància i l'amor amb un reguitzell d'activitats que engloben des de concerts (com els d'Eleni Foureira, Karina, Soraya, Melody i Chenoa), una manifestació (29-J), exhibicions, tallers i espectacles per a tots els públics. Amb el lema "We Are Family", aquest és el programa de l'edició del Pride 2019, que està dedicada a les famílies LGTBI i precisament busca visibilitzar la diversitat dins d'aquestes. Però el Pride Barcelona no és l'única proposta per celebrar el dia de l'orgull: són també destacables la programació de la plataforma 28J Autònom i la Federació Comissió Unitària 28-J.
[despiece]Dijous 27 de juny
Tarda
- 17h: El pregó, a càrrec de l'actriu catalana Itziar Castro (pl. Universitat). Després de l'acte inaugural, Mueveloreina (el duet format per Karma Cereza i Joaco J Fox) serà l'encarregat de posar punt final a la nit amb bona música.
- 18.30 h: Espectacle de titelles amb Clara Algaba al vestíbul de TMB de pl. Universitat.
Nit
- A les 00.30 h, al carrer Sepúlveda, 185: el MR GayPride'19.
- De 23 a 3 de la matinada: Si després del pregó encara hi ha ganes de marxa, Brilli Star Pride al carrer Aribau, 52.
- Si no et convenç, des de les 00.30 a les 3 de la matinada també tindrà lloc la Fesra Meem&Boxer, al carrer Muntaner, 11.
- I també de 00.30 a 5.45 h del matí, al carrer Balmes número 32 tindrà lloc el Dijous Handbag Pride.

Itziar Castro als premis Feroz Foto: Europa Press
[/despiece]
[despiece]Divendres 28 de juny
Matí
- 11 h: Des de les 11 del matí fins les 20 h, els més petits podran gaudir de les atraccions al Pride Kids, al Village Pride Barcelona (Av. Reina Maria Cristina/ Pl. Universitat).
Tarda
- 16 h: Tallers artístics al Pride Kids (Av. Reina Maria Cristina/ Pl. Universitat).
- 17 h: De 17 a 19 hores tindrà lloc l'activitat de "Pinta Cares". A les 17 també començarà la gimcana infantil, el taller de ciència i el bàsquet amb Panteres Grogues. Tot això al Pride Kids (Av. Reina Maria Cristina/ Pl. Universitat).
- 18 h: Concert de Pep López al Village Pride (Av. Reina Maria Cristina/ Pl. Universitat) i contacontes amb Briggita Lamour.
- 19 h: Twerk & booty Dance i l'actuació de La Maga Patricia al Village Pride (Av. Reina Maria Cristina/ Pl. Universitat). També a les 19 hores tindrà lloc la Cursa de Talons a l'escenari del Pride Barcelona (Av. Reina Maria Cristina).
- 19.30 h: Barcelona Drag Exhibition a l'escenari del Pride BCN (Av. Reina Maria Cristina).
Nit
- Des de les 20 fins les 3.30 del matí, el People Gay Pride, al carrer Villarroel, 71.
- De 20.30 h a 2 de la matinada, la Festa Pride Barcelona a l'escenari del Pride BCN (Av. Reina Maria Cristina), amb els concerts d'Eleni Fureira, La Prohibida, Melody, Soraya, Ladilla Rusa, Rebeka Brown i Glitch Gyals.
- De 21 a 3.30 de la matinada: Carita Bonita (c/Balmes, 69).
- 21.30 h: Disco Party Orgull LGTBI a la plaça Reial.
- De 23 a 3 del matí: Sky Pride Barcelona Opening al carrer Aribau, 33.
- Des de mitjanit i fins les 6 del matí, el The Dirty Beach Pride Party a la rambla de Catalunya, 4; fins les 8 del matí el Tanga Pride Special Party (c/Tarragona, 141) i Cuenca Club a la sala Tango (c/Diputació, 94). I des de les 00.30 fins a les 3 del matí, el Divendres d'Estriper al c/ Diputació, 174.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=L38Z0YNJfCI[/youtube]
[/despiece]
[despiece]Dissabte 29 de juny
Matí
- 11 h: Concert d'El Pot Petit a l'escenari del Pride BCN (Av. Reina Maria Cristina); des de les 11 fins a les 20 hores, el Pride Kids amb atraccions al Village Pride Barcelona (Av. Reina Maria Cristina/plaça Universitat); des de les 11 fins a les 14 hores, tallers artístics al Pride Kids.
- 11.30 h: Taller de ciència i bàsquet amb Panteres Grogues, al Pride Kids (Av. Reina Maria Cristina/plaça Universitat). Des d'aquella hora i fins a les 13.30, també tindrà lloc l'On the other side of skin al parc de Montjuïc.
Tarda
- 17 h: Concentració pre-manifestació&Party al parc de les Tres Xemeneies (av. Paral·lel, 52).
- 18 h: Manifestació de l'Orgull LGTBI, des del parc de les Tres Xemeneies fins a l'escenari del Pride BCN (av. Reina Maria Cristina, passant per plaça Espanya).
- 19.30 h: Lectura del manifest a l'escenari del Pride. A la mateixa hora, hi haurà el Magic Qality Musical Festival al Village Pride (Av. Reina Maria Cristina/plaça Universitat).
- 20 h: Festa de clausura a l'escenari del Pride BCN (Av. Reina Maria Cristina), amb les actuacions de Karina, Tamta Inna, Vengaboys, Chenoa, La terremoto i Merche.
Nit
- 22.30 h: Fun&Sex Pride closing party al Berlín Dark (passatge de la Puntera, 18).
- Des de mitjanit fins a les 8 del matí: YASS! Party a la sala Safari Disco Club (c/Tarragona, 141)
- Des de l'una del matí fins a les 8 hores, Melón Party Pride a la Sala Ethniko (passeig Joan de Borbó, 74).
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xZHBQjLj_dw[/youtube]
[/despiece]
Un Orgull alternatiu
Paral·lelament, la plataforma 28J Autònom, formada per múltiples col·lectius LGBTI anticapitalistes, es desmarca del Pride Barcelona i promou un "28 de juny combatiu". Així, aquest moviment organitza una sèrie d'activitats sota el lema “Vam ser revolta i ho tornarem a ser. Per un 28 de juny autònom i combatiu” i també convoca un bloc propi a la manifestació del dissabte 29.
La proposta alternativa es promou perquè l’Associació Catalana d'Empreses per a Gais i Lesbianes (ACEGAL), que organitza el Pride Barcelona, "manté com a patrocinadora l'aerolínia Level, que participa en la deportació d'immigrants", tal com expliquen els anticapitalistes en un comunicat. Així mateix, també es considera que l'ACEGAL fa ús de la diada per "promoure les seves empreses i el seu negoci".
A més a més, en l'edició d’enguany el Pride durà a terme alguns actes en suport a la gestació subrogada. En aquest sentit, la plataforma 28J Autònom es posiciona també en contra i denuncia fermament aquesta pràctica.
La comissió unitàriaAra sí! Ja tenim cartell ðŸ”ðŸ”ðŸ”ðŸ”
— 28J AUTÒNOM BCN (@28jautonom) 13 de juny de 2019
Per un orgull autònom i anticapitalista!
Tota la programació del #28JAutònom aquíâ¤µï¸ pic.twitter.com/YOT77YuOFx
Com cada any, també la Comissió Unitària commemora els 50 anys de les revoltes d'Stonewall i ho fa amb diverses activitats a Barcelona. La Comissió Unitària 28 de juny es considera l'hereva de la primera manifestació homosexual a Espanya que va tenir lloc el 1977 a la Rambla de Barcelona. Cada any, les entitats que formen la Federació organitzen actes per commemorar els fets de Nova York i exposar públicament les reivindicacions dels col·lectius LGTBI. El seu cartell és aquest:
Divendres 28
- 18.30 h: Acte central. Una taula rodona que tindrà lloc al c/ Comte Borrell, 22 (al Centre LGTBI de Barcelona).
Dissabte 29
- 18.30h: Manifestació Unitària, amb sortida a pl. Universitat.
- 21h: Festa popular (pl. Universitat).
Ja tenim aquí el cartell! Aquest any el lema és "50 anys d'Stonewall. Seguim la revolta". Apunteu-vos les dates. #50AnysStonewall #28j #alliberamentLGBTI #orgull pic.twitter.com/ejgDKWKfsQ
— Com. Unitària 28 Juny #50AnysStonewall (@CU28Juny) 13 de junio de 2019
Un ampli programa d'activitats per retre homenatge a la revolta d'Stonewall
El Centre LGTBI de Barcelona acollirà diverses activitats gratuïtes amb motiu dels 50 anys dels fets d'Stonewall, considerat l'inici del moviment LGTBI a escala internacional. L'eix conductor del cicle d'exposicions i activitats porta per títol "Barcelona-Stonewall: un viatge d'anada i tornada a les primeres manifestacions LGTBI", i constarà de material fotogràfic provinent del Centre de Documentació de l'LGBT Centre de Nova York, l'Arxiu Municipal de Barcelona i la col·lecció de Colita.
A través d'una trentena d'instantànies, l'exposició mostra les primeres manifestacions que es van organitzar a Nova York un any després de la batuda policial de l'Stonewall Inn, així com altres expressions d'activisme i mobilització de la lluita del col·lectiu. També es podran veure a la mostra algunes imatges de la manifestació a la Rambla de Barcelona l'any 1977. L'exposició contextualitza l'ambient polític i social en què va tenir lloc aquella primera protesta, i estableix un paral·lelisme amb el cas novaiorquès per retratar com Barcelona i Nova York han estat històricament referents de la lluita pels drets civils i plataformes de visibilitat dels col·lectius, explica el mateix Centre.
Algunes de les activitats programades són: la projecció del documental Vito sobre l'activista Vito Russo, present a la revolta d'Stonewall i autor del famós llibre Celluloid Closet (10 de juliol, 18.30 h); la projecció de McKellen: Tomando partido, un film sobre la sortida de l'armari de Ian McKellen i el seu compromís amb els drets LGTBI (24 de juliol, 18.30 h). El cicle es reprendrà el 18 de setembre amb la comèdia britànica Pride, seguirà amb el documental Trans (2 d'octubre a les 18.30h) i Queerma (16 d'octubre, 18.30h). El cicle tancarà amb la presentació de l'òpera prima del director barceloní Gustavo Sánchez, I Hate New York.

Una de les imatges de l'exposició central del cicle Foto: LGBT Community Center National History Archive (Cedida)
L'escriptor Sebastià Portell dinamitzarà el Club de Lectura sobre la revolta d'Stonewall, que comptarà amb una triple sessió literària: a partir de Manifiestos gays, lesbianos y queer, de Rafael M. Mérida, es connectarà la revolta d'Stonewall amb altres moviments LGTBI d'arreu del món (17 de setembre, 19.30 h); també serà una lectura El bell país on els homes desitgen els homes, de Biel Mesquida (8 d'octubre, 19.30 h); i finalment, Virginie Despentes i la seva Teoria King Kong (29 d’octubre, 19.30 h). Participar-hi és gratuït però cal inscripció prèvia.
El cicle #BarcelonaStonewall també proposa rutes temàtiques coordinades per l'historiador Leopold Estapé. La primera, La memòria de la persecució (20 de juliol, 18 h), un recorregut entre els escenaris més destacats de la memòria col·lectiva de la diversitat sexual i de gènere. Estapé també ens passejarà per La Barcelona trans (14 de setembre, 18 h) i finalment, La Ruta literària LGTBI (5 d’octubre, 18 h).