Totes les claus dels nous llums de Nadal a Barcelona: rens, altres figures i més hores d'encesa

L'Ajuntament destinarà més diners a la il·luminació especial dels carrers entre finals de novembre i el dia de Reis, que ara s'estendrà fins a les dues de la matinada alguns dies, i planteja fer unes rutes al Gòtic i el Raval per comerços emblemàtics

Joves fent-se fotos davant l'enllumenat nadalenc de Barcelona, l'any passat
Joves fent-se fotos davant l'enllumenat nadalenc de Barcelona, l'any passat | Ricard Novella
14 d'octubre de 2024, 12:21
Actualitzat: 12:32h

L'Ajuntament de Barcelona va a totes amb la il·luminació de Nadal. "És la primera vegada" que es fa una aposta tan extensiva pel que a fa a l'enllumenat nadalenc, ha anunciat la regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil, abans d'ironitzar amb què encara estan lluny de Vigo. Les novetats presentades inclouen l'aparició de 22 figures que s'estendran per tota la ciutat, des del barri de Ciutat Meridiana i el Baró de Viver fins a Sarrià o la Bonanova. Es tracta de peces ornamentals que evocaran clàssics del Nadal, com els rens del Pare Noel. A més d'aquest detall, encara no han transcendit com seran la resta "d'estructures o tòtems", com els anomenta el consistori. "Ens volem reservar alguna sorpresa", ha dit Gil sobre una il·luminació que començarà a funcionar el 28 de novembre i que s'allargarà fins al dia de Reis. 

Com ja va passar l'any passat, el govern de Jaume Collboni aposta per tornar a ampliar l'horari de llums nadalenques. Ara, està previst que l'encesa nadalenca comenci a les 17:30h de la tarda -la mateixa hora que l'any passat- però que s'allargui fins a les 2h de la matinada els divendres i dissabtes. Això suposa allargar dues hores més en plena nit la durada dels llums de Nadal, ja que l'any passat s'apagaven les bombetes nadalenques a les 00h aquests dies. Entre setmana, l'horari arribarà fins a la 1h, quan acabans deixaven d'il·luminar a les 23h. El consistori assegura que "l'enllumenat és un elemnt clau per contribuir al teixit comercial de la ciutat" i conclou que és "una de les mesures més efectives per fomentar les compres". També assegura que amb els nous horaris es dona resposta "a les peticions del sector comercial i de la restauració".

Preguntada per aquesta qüestió, Gil ha apuntat que encara no hi ha un càlcul concret de com augmentarà la despesa energètica del consistori amb aquesta aposta. Ara bé, ha matisat que el funcionament dels llums LED fa que l'impacte d'aquesta decisió sigui limitat. Sigui com sigui, això manté el moviment socialista -ja presentat l'any passat- que capgira la tendència instaurada amb Colau de reduir les hores de llum per augmentar l'estalvi energètic.

També la partida pressupostària notarà la proposta extensiva de l'Ajuntament, que arriba a ser d'un 13% superior a la de l'any passat. En total, es gastaran 3,3 milions d'euros en el conjunt de les polítiques d'enllumenat. La xifra inclou 1,4 milions d'euros destinats a mantenir per cinquè any consecutiu la subvenció extraordinària del 75% per a la il·luminació entre les associacions comercials, una mesura que va arribar amb el covid com a ajuda als botiguers i que ara s'ha mantingut en el temps. Això està pensat perquè els establiments facin les seves apostes d'il·luminació als diferents eixos comercials de la capital catalana, complementant l'aposta d'enllumenat municipal.

Façanes i més quilòmetres de llum

Entre la proposta del govern del PSC també s'inclou la il·luminació de façanes de 14 edificis singulars. Alguns d'aquests noms són el de la Casa Golferichs de l'Eixample, la Torre de les Aigües al Besòs, la Masia de la Torre Llobeta o el Viaducte de Vallcarca.

A banda, els llums que projecta l'Ajuntament està previst que ocupin 110 quilòmetres d'arreu de la ciutat, sis més que l'any passat. Entre les vies que quedaran escollides hi haurà artèries com l'avinguda Paral·lel, la Via Laietana, la Rambla, un tram del passeig de Sant Joan o la plaça Urquinaona.

Noves rutes comercials de Nadal

Entre les novetats també s'inclou la creació d'unes rutes que recorreran "comerços emblemàtics" dels barris del Gòtic i el Raval. Aquests negocis -que inclouen establiments com el bar Marsella, la Granja Viader, el Xampanyet o la passtisseria Brunells- tindran el seu propi projecte d'il·luminació nadalenca i l'executiu municipal reivindica poder-ne resaltar "la singularitat dels productes" i el "patrimoni arquitectònic" dels comerços. Si funciona, l'Ajuntament de Barcelona vol ampliar el projecte a altres barris en edicions futures.