Aquest mes de juliol comença el període de vacances d'estiu i, amb elles, els trajectes en cotxe augmenten. Les elevades temperatures típiques d'aquesta època de l'any, especialment importants a les hores centrals del dia, converteixen els vehicles en forns. I abaixar les finestres no acostuma a ser efectiu amb la calitja.
Per la Direcció General de Trànsit (DGT), la temperatura ideal a l'estiu per conduir és entre els 21 i els 23 graus. Per aconseguir-la, la millor opció és engegar l'aire condicionat, tot i que alguns conductors en siguin reticents pel que gasta de combustible. La mala notícia arriba quan del dispositiu en surt mala olor. Segons la DGT, una temperatura inadequada augmenta fins al 20% la possibilitat de patir un accident, però l'estupor que pot sortir del cotxe provoca reaccions al·lèrgiques que també influeixen en la seguretat viària. T'expliquem a què es deu aquesta mala olor i què pots fer per evitar-la i conduir amb calma.
La mala olor que desprèn l'aire condicionat d'alguns cotxes és fruit de la humitat que es cola al filtre de l'aire i que rebota al vehicle a través dels conductes del sistema de ventilació. No és normal que passi perquè quan es fan les revisions periòdiques del vehicle s'acostuma a netejar el filtre, però és una situació que pot passar si el dipòsit és ple de bacteris, fongs, floridura, o altres elements que desprenen mal olor.
Eliminar l'estupor no és complicat. El primer que s'ha de fer és mirar si el filtre està net i si no ho està, netejar-lo amb aigua i sabó o substituir-lo per un de nou. Si, en canvi, el filtre està net, el que s'ha de fer és netejar el conducte pel qual passa l'aire. En aquests casos, el millor remei, segons experts i expertes és fer servir un producte desinfectant específic fàcil de trobar en el mercat, en format líquid o en esprai, que sol costar entre 5 i 15 euros de mitjana. El que s'ha de fer és aplicar el producte i deixar-lo actuar unes hores. És important engegar l'aire els primers minuts per assegurar-se que el producte arriba a tots els conductes.
Una mesura addicional per treure l'olor d'humitat és un truc casolà que consisteix a emplenar un got de plàstic de bicarbonat de sodi i deixar-lo a l'interior del cotxe durant tota la nit. L'antiàcid no només absorbeix l'excés d'humitat, també elimina fongs, bacteris i altres microorganismes.
Conduir amb calor provoca somnolència, fatiga i falta d'atenció, però els microorganismes que fan niu al sistema de ventilació d'alguns cotxes a l'estiu, provoquen reaccions al·lèrgiques com tos, esternuts o picor als ulls. En aquesta línia, la DGT ha advertit que esternudar durant cinc segons seguits mentre es condueix a 90 km/h implica deixar de prestar atenció a la carretera durant més de 125 metres.
[h3] Tres consells per evitar arribar fins aquí [/h3]
1. Posar l'aire condicionat (o la calefacció a l'hivern) almenys cinc minuts un cop al mes per activar el compressor. D'aquesta manera els fluids circulen i s'evita que el sistema s'obstrueixi
2. No fer servir l'aire condicionat a màxima potència. Si es fa, augmenta la condensació i, amb ella, les possibilitats que s'acumuli humitat en el sistema. Els dies més calorosos, és recomanable no encendre l'aire immediatament. Primer, s'ha de baixar la finestra per refredar una mica el cotxe i renovar l'aire del vehicle
3. No descuidar el manteniment. Els filtres acumulen brutícia, àcars de pols i bacteris que acabaran generant aquesta mala olor. Com a norma, els i les especialistes recomanen canviar el filtre de l'aire entre els 10.000 i els 20.000 km i el filtre antipol·len cada 20.000 km.
Tres consells per combatre la mala olor que desprèn l'aire condicionat del cotxe
Una temperatura inadequada augmenta fins a un 20% la possibilitat de patir un accident, però l'estupor que surt d'alguns cotxes a l'estiu provoca reaccions al·lèrgiques que també influeixen en la seguretat viària

- Simulació de la caiguda d'un meteorit a la Terra -
- Unsplash / averie woodard
Ara a portada
-
-
Societat Qui serà el nou Papa? Guia per entendre els equilibris d'una decisió transcendental Pep Martí i Vallverdú
-
Energia D'on ve i qui la consumeix: així funciona l'energia elèctrica a Catalunya Ona Sindreu Cladera
-
Societat Les altres grans transformacions de Barcelona: obres pendents i promeses a mitges David Cobo
-
Economia Puigdemont admet ara la «discrepància» amb el conseller de Junts a la CNMC que va votar sí a l'opa al Sabadell Marc Orts i Cussó
Publicat el 03 de juliol de 2022 a les 10:48
Et pot interessar
-
Societat Fins a 30 comarques en avís per intensitat de pluja aquest dilluns
-
Societat El temps del dilluns 5 de maig: ruixats intensos per començar la setmana
-
Societat Ferrocarrils treu pit de la recuperació de l'apagada: «Tenim un circuit tancat, no com Rodalies»
-
Societat Sarah Jaffe: «La relació amb la feina depèn que els teus caps no siguin uns imbècils»