Per àmbits, les estafes són els fets delictius més habituals, ja que el 17,6% dels i les enquestades asseguren haver-ne patit almenys una durant l’últim any. El percentatge ha crescut gairebé quatre punts, ja que el 2020 era del 13,8%. El segon tipus de delicte amb més afectats són els robatoris personals (8,7%); els relacionats amb el vehicle (6,7%); les agressions físiques o amenaces (4,8%); els domicilis (3%); els negocis (1,2%) i les segones residències (0,8%). En comparació amb el 2020, tots els delictes han pujat unes dècimes, excepte els fets relacionats amb segones residències, que han disminuït 0,2 punts, i els relacionats amb el patrimoni o les agressions, que han crescut quasi un punt i quasi dos punts respectivament.
El 33,9% dels fets registrats han estat en l’àmbit dels enganys, fraus i estafes, 1,4 punts més que el 2020. D’aquests, el 32,2% són càrrecs indeguts a la targeta; el 31,4% són enganys en la compra d’un producte o servei; el 9,5% falsificacions o usos de dades personals; el 8,8% han estat provocats per virus als dispositius electrònics; el 6,3% per l’accés a l’ordinador o comptes personals, i el 2,4% per divulgació d’informació confidencial. El 69% dels fets d’aquest àmbit van ser comesos en línia, el 14,6% presencialment i el 14,4% per telèfon. Només el 40% dels afectats diuen haver recuperat, totalment o parcialment, l’import estafat.
Els fets delictius, per àmbits
En gairebé tots els tipus de delictes hi ha danys per a la víctima. Només en el cas dels robatoris en vehicles, negocis o domicilis hi ha delictes que no provoquen destrosses. Concretament, en l’àmbit dels vehicles, gairebé la meitat dels fets són destrosses d’accessoris (46,1%), seguits de robatoris d’accessoris (20,9%) i robatoris d’objectes de l’interior (18,2%). Només un 9,9% són intents de robatori i un 4,9% robatoris del vehicle.L’àmbit de les persones representa l’11,2% del total de fets registrats, dels quals el 60,1% dels fets són amenaces i intimidacions; el 33,3%, agressions físiques, i el 17,7%, intents d’agressions físiques. D’aquests fets, el 85,3% no provoquen lesions a qui les pateix; el 8,9% requereixen intervenció mèdica, i el 4,1% no en requereixen. Segons l’estudi, en el 78,8% d’aquests tipus de delicte l’agressor és un home o diversos homes. El 45% de les agressions van ser dutes a terme per una persona coneguda: el 38,5% per persones de l’entorn, el 27,4% per companys de feina o estudis, i el 25,7% per parelles, exparelles o familiars. El 12,7% de les agressions o amenaces van tenir un caràcter sexual. L’informe apunta que el 94% les han patit dones i el 6%, homes.
Homes i joves: el perfil de les víctimes
Pel que fa a sexes, els homes són els que pateixen més fets delictius en tots els àmbits a excepció de domicilis, persones i patrimoni. Per franges d’edat, els joves de 16 a 25 anys pateixen més agressions i robatoris. Els ancians de més de 65 anys són els que menys delictes pateixen en general. L’estudi apunta que les persones que declaren arribar “molt malament” a final de mes des d’un punt de vista econòmic presenten un percentatge de victimització significativament més elevat que la mitjana, un 43,2% en una mitjana de 32,4%. També se situa per sobre de la mitjana (38,3%) el subgrup de persones que afirma arribar “malament” a final de mes. Les persones menys afectades són les que arriben a final de mes de forma normal, amb un 27% de victimització.Per què només el 25% dels fets són denunciats?
A més a més, l'enquesta indica que només el 25,2% dels fets considerats delictius són denunciats, un 1,8% menys que fa tres anys. Els més denunciats són els relacionats amb segones residències (53,7%), els domicilis (39,2%), els negocis (37,2%), els vehicles (31,1%), les persones (29%), els robatoris personals (28,3%) i les estafes (19,1%).Per edats, el 63,7% dels joves consideren que els fets patits són de caràcter delictiu. A mesura que avança l’edat, el percentatge augmenta fins a arribar al 76,3% pels que tenen més de 65 anys. En aquest sentit, entre els motius al·legats per no presentar denúncia, destaquen els que creuen que la policia pot fer-hi poca cosa, que són el 50% dels enquestats, els que veuen complicat presentar la denúncia, que són un altre 50%, i els que veuen el delicte poc important, un altre 50%. Un 31% confia poc en la justícia, un 23% confia poc en la policia, i un 10% té por.
El nivell de seguretat percebut al municipi on viu cada enquestat se situa en 6,6 punts sobre 10, dues dècimes menys que el 2020 i 0,6 punts menys que el 2017. No s’aprecien diferències significatives entre homes i dones, ni entre grups d’edat. El 66% dels enquestats, un 78% d’homes i un 55% de dones, declara que mai o quasi mai han deixat de fer coses per por a ser víctima d’un delicte. El 15% de la població deixa sovint o força vegades de fer coses per por.
La mostra de l’ESCP ha puntuat amb 7,5 punts sobre 10 el cos dels Mossos d’Esquadra, 2 dècimes més que fa dos anys, i amb un 7 les Policies Locals. Els joves posen una nota més baixa als cossos policials que la gent gran. Preguntats sobre què caldria que la policia millorés, el 28% dels enquestats creuen que el tracte i l’actitud amb la ciutadania, el 18% l’acompliment de les seves funcions, i un altre 18% la prestació de serveis.
[plantillavirals]