Una bassa del riu Ter es tenyeix de rosa per l'aparició d'un bacteri

La falta d'oxigen en aquest tram fluvial augmenta la reproducció de bacteris, que desapareixeran quan es renovi l'aigua i, per tant, augmenti l'oxigen

  • La bassa del Frare Ramon del riu Ter tenyida de rosa -
Publicat el 24 d’agost de 2022 a les 19:17
La sequera és un dels problemes principals que pateix Catalunya aquest estiu. És deguda a la falta de pluges que afecta pràcticament tot el territori, des dels embassaments fins als rius, que porten un cabal molt baix. Tan baix, que una bassa propera a la desembocadura del riu Ter s'ha quedat sense oxigen.

Quina ha estat la conseqüència? La bassa s'ha tenyit de color rosa per l'aparició d'un bacteri que viu quan no hi ha oxigen. Es tracta concretament de la bassa del Frare Ramon, a la Pletera de l'Estartit que, si no hi ha pluges constants, almenys un cop a l'any canvia de color quan l'aigua s'hi estanca. Una situació que es resol després per fenòmens també climatològics, com la pluja o el vent.
 
El bacteri que ho provoca és un de porprat del gènere Chromatium, tal com explica el biòleg naturalista Adrià Compte a Twitter. Més enllà de l'impacte visual, el canvi de color no té un efecte tòxic ni per a les espècies animals que viuen a la llacuna ni per a les persones, moltes de les quals aquests dies s'apropen a la zona per veure-ho en directe.

[plantillavirals]