Una cinquantena de pares es mobilitzen davant del Consorci d'Educació contra la falta de places de P3

Una cinquantena de pares i mares s’han reunit aquest dimarts amb representants de la institució per exigir solucions

Concentració per exigir respostes als alumnes que s'han quedat sense plaça de P3 a la pública.
Concentració per exigir respostes als alumnes que s'han quedat sense plaça de P3 a la pública. | Laura Estrada
21 de maig de 2019, 16:52
Actualitzat: 20:12h
Una cinquantena de mares i pares s’han concentrat aquesta tarda davant de la deu del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB). Amb consignes com “volem escola pública i de proximitat” i “cap nen sense escola pública” els adults han entregat el manifest que van redactar dijous passat on denuncien que s’han quedat sense plaça de P3 a l’escola pública. Exigeixen al consorci “solucions urgents” perquè es tracta d’un “problema endèmic”, explica la portaveu de la Plataforma Proeducació Pública de Proximitat de l’Eixample Sara Tolosa. 

Els districtes més afectats, segons la plataforma, són Sant Andreu, l’Eixample i Sants. “Les administracions s’han de posicionar de manera clara i donar solucions a curt i llarg termini” ha sentenciat Tolosa. La portaveu ha reivindicat que “crear places noves -anomenades bolet- sense tenir en compte la ràtio va en contra dels infants i les escoles públiques”.

Des de dijous Tolosa ha xifrat en unes 200 les famílies afectades directa o indirectament. “El problema de fons és la falta d’oferta pública a Barcelona”, fet que la plataforma ha fet constar al manifest que ha entregat al Consorci. “Des de les institucions es diu el contrari, però no és la primera vegada que moltes famílies es queden sense plaça de P3 a la pública”, ha afegit.

Els pares i mares afectats critiquen que el Consorci puntuï la proximitat a l’hora d’atorgar punts per a la preinscripció “però a la pràctica no serveix per res, perquè també apostem per la proximitat i ens quedem fora”. 

Aquest dilluns el Consorci va oferir a les famílies de Sant Andreu afectades per aquesta problemàtica la creació de bolets i l’ampliació de la ràtio a les aules, però aquestes solucions segons la Plataforma són “pedaços”. “El Consorci hauria d’escoltar quines són les nostres demandes, per això som aquí”, ha conclòs. 

A les 16.30 hores aquest òrgan ha accedit a reunir-se amb representants de la plataforma, una trobada que des de la plataforma no havien agendat. 

Incoherències en el discurs del Consorci d'Educació

Dues hores després, la plataforma abandonava l'edifici havent-se reunit amb quatre representants del CEB. Segons ha explicat Tolosa a NacióDigital, els representants de l'associació de pares i mares han notat "incoherències" en el discurs de la institució: "Diuen que tothom tindrà plaça pública al final, i molt bé, però què passa llavors amb la proximitat?". Segons ha explicat la portaveu, aproximadament unes 500-700 persones es quedaran sense plaça prop de casa, "llavors per què fomenten amb una presumpta puntuació alta la proximitat si després no hi ha places per a tothom?" es demana. 

Des de la plataforma lamenten que el consorci sigui conscient que és una problemàtica persistent l'oferta de places "i no es treballi amb antelació per fer-hi front". Segons ha explicat la portaveu, el consorci estima crear places -bolet- en alguns centres i en d'altres s'ampliaran les ràtios, precisament contra el que han protestat docents i mestres. El CEB estima que seran 130 les famílies que es quedaran sense cap de les preferències que havien marcat a la preinscripció i que acabaran en el que s'anomenen places d'ofici.
 
Les places d'ofici són aquelles que assigna el Consorci quan les famílies declinen -pels motius que siguin- les vacants alternatives que se'ls ofereixen. Tolosa també lamenta que a la reunió se'ls hagi mencionat la línia pedagògica: "Des del Consorci afirmen que no tothom pot anar al centre que desitja per la línia pedagògica; llavors, per què la fomenten si després no poden garantir que tothom pugui apostar per aquesta?". 

Aquest dijous, membres de la plataforma es reuniran amb el regidor del districte de l'Eixample Jordi Matas i el Consorci per continuar abordant i buscant més solucions a la problemàtica. "Calen respostes a llarg termini, perquè el curs vinent tornarà a passar el mateix", i ha afegit que la voluntat de la Plataforma és no desaparèixer. 

Glòria Bonet, una de les afectades, ha criticat les solucions del Consorci per ''atomitzades'' ja que s'intentarà solucionar cas per cas, i no buscar una mesura que resolgui de forma ''global'' un problema que consideren generalitzat. Les famílies han valorat que el Consorci les hagi rebut amb poc marge de temps, però han criticat que les propostes que posen sobre la taula són les de sempre, augments de ràtio i bolets, però no a les escoles amb més demanda sinó en funció de les ''necessitats''.

Per això, creuen que a les famílies no se'ls deixa participar de ''l'oferta real'' i de la ''cuina'' d'aquestes places. Bonet reconeix que la proporció de famílies que s'han quedat sense alguna de les places a les escoles de preferència són una proporció petita en comparació a la resta de la ciutat però defensen que també s'han de resoldre i asseguren que no es volen ''conformar'' a una plaça perquè ''has tingut mala sort'' sinó que volen contribuir a ''reordenar i reorganitzar'' les famílies.
Arxivat a