
L'Ajuntament de Barcelona ha fet públics aquest dimarts els resultats de la primera enquesta que comptabilitza les dones maltractades a la ciutat. Gairebé una de cada tres dones (29%) que viuen a la ciutat comtal han patit una agressió d'especial gravetat durant la seva vida, com violacions o intents de violació, agressions físiques amb o sense armes o amenaces de mort. La regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, ha indicat que les dades han "sorprès" per la seva magnitud i que, per primera vegada, el consistori té una "fotografia" de fins on pot arribar el problema de la violència masclista a la ciutat. Durant el 2009, 9.600 dones van ser maltractades, majoritàriament per la seva parella.
Aquestes 9.600 persones contrasten amb les que es van adreçar als serveis municipals per demanar suport davant d'una situació de maltractament. Durant el primer semestre del 2011, per exemple, es van atendre 185 dones als Punts d'Informació i Atenció a les Dones (PIAD) després de patir una agressió i 950 a l'Equip d'Atenció a les Dones (EAD). "Són la punta de l'iceberg. No podem saber si hi ha més situacions ocultes ja que hi ha moltes dones que no s'han dirigit als serveis de l'Ajuntament. Per tant, tenim molta feina a fer", ha apuntat Vila, que ha recordat que el 82% de les dones catalanes no denuncia la situació d'agressió sexual.
A més de les 1.135 dones ateses durant els primers sis mesos del 2011, també hi ha 256 dones que utilitzen un dispositiu de teleassistència mòbil per prevenir situacions de risc i hi ha 50 dones i 45 infants vivint en residències d'acolliment de llarga durada. "No hi ha cap dona que hagi demanat assistència i no se li hagi donat", ha assegurat Vila. Per al 2012 l'Ajuntament augmentarà fins els 3,5 milions d'euros el pressupost destinat als serveis i recursos en matèria de violència masclista.
Assetjament laboral
En l'àmbit laboral, un 10% de les dones van perdre la seva feina per motius sexistes durant el 2009, la meitat de les quals per assetjament sexual al lloc de treball, i l'altra meitat per pressions pel fet de ser dona, com per exemple, haver-se quedat embarassada, o intentar conciliar la vida laboral i familiar. Segons la regidora de Dona i Drets Socials també hi influeix el fet que algunes parelles hagin obligat a la dona a deixar la feina per gelosia o per tenir-la controlada. Aquest 10% representa el doble de casos que a la mitjana catalana que no arribava al 5%.
Treballar també contra les microagressions
Tot i que el 93% de les persones enquestades rebutja la violència de gènere quan aquesta es refereix al maltractament físic o sexual, encara hi ha opinions divergent pel que fa a les anomenades 'microagressions'. Segons la regidora, els homes toleren més aquestes petites agressions, com l'insult, el menysteniment de la dona o el control sobre ella. Accions que, sovint, són el preludi d'una agressió més violenta."Hem d'aconseguir que hi hagi un posicionament molt més contundent contra la violència domèstica, i que hi hagi molta més pressió dels homes cap aquests comportaments", ha apuntat Vila.
En especial, l'Ajuntament considera molt important incidir sobre els nens i els adolescents per tal que no desenvolupin comportaments de tolerància cap a qualsevol forma de violència masclista.
Enquesta del Departament d'Interior
Les dades formen part d'una enquesta elaborada pel Departament d'Interior durant l'any 2010 a dones d'entre 18 i 70 anys, i encara no s'havien tractat els resultats pel que fa a l'àmbit barceloní en el qual van ser entrevistades 4029 dones i 315 homes. L'Ajuntament preveu que durant els propers anys s'ampliï l'enquesta per poder captar noves dades i problemàtiques relacionades amb la violència masclista, com per exemple, l'estrat social o l'orígen de les dones maltractades. Per a Vila les dades són clau per la feina de "sensibilització" que porta a terme el consistori des de fa molts anys i serviran per atendre millor a les persones maltractades.