Uns 200 manifestants demanen davant la Model que alliberin els manters

Els venedors ambulants afirmen que se senten "utilitzats" per l'Ajuntament però demanen als companys "calma" i que actuïn "sense por"

Publicat el 31 de juliol de 2016 a les 18:52
Prop de 200 persones s'han manifestat aquest diumenge a la tarda davant la presó Model de Barcelona per reclamar la llibertat de quatre venedors ambulants que van ser detinguts dijous amb tres companys més en una operació dels Mossos contra la distribució i venda de productes del 'top manta'. L'acció reivindicativa havia de seguir amb una marxa fins a la plaça de Sant Jaume, però finalment la manifestació només ha envoltat el centre penitenciari.

En declaracions als mitjans, un dels portaveus dels manters, Aziz Faye, ha denunciat que "ens sentim utilitzats pe l'Ajuntament" perquè "també és culpable" d'aquesta situació. "No podem permetre que diguin que Barcelona és una 'ciutat refugi' mentre que a nosaltres ens empresonen i ens persegueixen per tot arreu", ha indicat. Tot i així, Faye ha demanat als seus companys "calma" davant aquesta situació i que segueixin amb la seva activitat "sense por".

La mobilització es va convocar dissabte a la nit en una assemblea posterior al 'mercat rebel' que més de 300 venedors ambulants van muntar a les Rambles –des de Canaletes fins la Boqueria-, amb el suport de diverses entitats socials que recorden que, en només dos mesos s'han detingut deu venedors ambulants a Barcelona, i un d'ells ha patit per l'acció policial una important lesió a la cama.

La mateixa tarda de dissabte es va informar que el jutjat d'instrucció corresponent enviava a la presó quatre dels set detinguts dijous per un delicte contra la propietat intel·lectual i pertinència a organització criminal. Entre aquests hi havia el portaveu del sindicat, Lamine Sarr. La protesta s'ha dut a terme, a més, pocs dies abans d'complir-se el primer any de la defunció de Mor Sylla, el ciutadà senegalès que va morir a Salou l'11 d'agost de 2015 en caure des del balcó de l'apartament on vivia durant un escorcoll de la policia. Al setembre, el jutjat de Tarragona va arxivar la investigació que mantenia oberta per esclarir els fets.

Els venedors ambulats, la majoria d'origen subsaharià no només demanen "justícia" i la immediata posada en llibertat dels seus companys, sinó que han demanat a les administracions més comprensió davant la seva difícil situació. Especialment a l'Ajuntament de Barcelona, la qual ha volgut promoure la capital catalana com a ciutat d'acollida de refugiats, però que, en canvi "és també culpable de la situació que patim amb les persecucions de la Guàrdia Urbana", explica Aziz Faye.

Operació dels Mossos dijous

Els fets que han desencadenat la protesta d'avui es remunten a dijous, quan un operatiu policial dels Mossos d'Esquadra va desmantellar un dels principals punts de distribució de material per al 'top manta' a Barcelona i van detenir set persones per un presumpte delicte contra la propietat intel·lectual.

Segons informa el cos policial, el dispositiu va començar cap a les sis del matí, quan els agents van entrar i escorcollar per ordre judicial un pis de l'Eixample de Barcelona, al carrer de Calàbria, que s'havia convertit en un dels principals magatzems de distribució i on van decomissar material que els detinguts utilitzaven per vendre en zones turístiques de la ciutat.

La investigació policial apunta que aquest grup no només venia productes de forma no autoritzada, sinó que també en realitzava directament la falsificació. Compraven els productes sense cap tipus de distintiu i després els estampaven la marca amb tècniques més o menys avançades.

Segons detallava la policia catalana en un comunicat, els detinguts, d'origen senegalès, tenien "nombrosos antecedents" d'agressions a agents de l'autoritat. Un d'ells va ser detingut per participar en una agressió a agents de la Policia Portuària en el marc d'un operatiu policial contra el 'top manta'.

Durant l'operatiu els Mossos van localitzar al voltant d'un miler de distintius de marques internacionals preparades per ser enganxades en bosses de mà i maletes, així com anagrames de prestigioses marques per estampar-se en sabates esportives.

En una atenció als mitjans posterior a la protesta, Aziz Faye desconfia de les acusacions de pertinença a grup criminal pel fet que, segons diu, "afirmen que no poden conviure més de dues persones en un pis". "Si és això un delicte, tots nosaltres (els manters) som delinqüents", argumenta Faye. "Per això demanem la llibertat dels nostres companys, perquè si això és un delicte que ens fiquin tots a dins la presó", ha sentenciat.