Vigilants antiocupació i «assetjament» en una finca de Barcelona: el còctel que ja expulsa veïns

El Sindicat de Llogateres dirigeix una carta als màxims responsables polítics de la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona perquè actuïn davant les pressions de l'empresa Stop Okupas a un edifici habitat

La finca del carrer Magalhaes en què conviuen veïns i l'empresa Stop Okupas
La finca del carrer Magalhaes en què conviuen veïns i l'empresa Stop Okupas | Hugo Fernández
04 d'abril del 2024
Actualitzat a les 19:51h

En el número 33 del carrer Magalhaes, al barri del Poble-sec de Barcelona, la situació insòlita s'ha normalitzat. D'un dia per l'altre, la nova propietat de l'edifici -un fons- va arrencar la porta principal de la finca i va instal·lar-hi de manera permanent diversos operaris de l'empresa Stop Okupas Low Cost SL. Això es va redoblar, fa dues setmanes, la pressió sobre els habitants d'aquest bloc, entre els quals hi havia un llogater que va alçar la veu contra les pràctiques de la nova propietat i va denunciar als Mossos d'Esquadra i a l'Ajuntament la situació que vivien. Volien buidar la finca fos com fos. Ara, aquell mateix inquilí ja no ha pogut més i ha marxat. Això ha activat totes les alarmes del moviment per l'habitatge de la zona, que reclama un moviment de les administracions davant els moviments de l'empresa propietària del bloc.

A l'edifici encara hi viuen quatre unitats familiars més. Ho fan ocupant els pisos que s'havien anat quedant buits, després que no es renovessin els lloguers. Per assegurar-se que podran tornar a casa cada dia, aquests ocupants -militants del moviment per l'habitatge- fan guàrdia cada dia a la porta de l'edifici, després que els hagin arrancat la porta. "És assetjament" i "és una situació de tensió constant", denuncia el Silvio, un dels habitants del bloc en mans d'un fons. Els darrers dies han acumulat diversos episodis de denúncies que inclouen agressions i coaccions, i que ja estan en mans dels jutjats.

El cas té el risc de convertir-se en un precedent "perillós", alerta el Sindicat de Llogateres. En una carta dirigida a diversos responsables polítics -entre els quals el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni- l'entitat apunta que l'actual propietari ha realitzat els darrers mesos "sabotatges a les instal·lacions d’aigua i de llum, inundacions provocades, intimidacions, amenaces, una violació de domicili i, fins i tot, una agressió física". A partir d'aquí, adverteixen que "la inacció de l'administració donaria un missatge clar a tots els fons voltor que especulen amb l'habitatge" i que "els desnonaments extrajudicials, il·legals i violents són tolerats per part de les autoritats".

L'evidència més clara dels efectes d'aquesta pressió és l'adeu sobtat d'un inquilí que fins ara s'havia mostrat disposat a denunciar els greuges detectats a la finca. Es tracta del Francisco, qui vivia de lloguer des del 2019 a l'edifici. El contracte el tenia amb l'anterior propietari, però, que va morir. El passat novembre va arribar l'empresa Workki Co-working i tot va canviar. Va adquirir tota la finca, amb sis pisos, per 595.000 euros. En aquell moment, l'Ajuntament de Barcelona va rebutjar l'opció d'adquirir l'edifici mitjançant l'opció de tanteig i retracte per aquest preu. Ara, hi ha diversos pisos ocupats en què es reclama que es facin lloguer socials i un inquilí que ja ha marxat.

"Si no actuen davant d'aquest cas" es transmetrà la idea "que aquesta manera d'operar és normal". exposa el portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès Jové. La porta que s'obre és que els fons d'inversió ""facin justícia pel seu compte i vagin contractant esbirros que amenacin la gent fins que els entreguin les claus com ha fet aquest veí que era llogater"", assegura el representant del moviment pel dret a l'habitatge.

De moment, els operaris de la marca Stop Okupas segueixen vivint i fent guàrdia a dos dels pisos del bloc del Poble-sec, mentre que els habitants dels immobles ocupats reclamen la intervenció de l'administració. A banda de com avancin les denúncies ja tramitades, s'espera algun pronunciament que capgiri la situació insòlita d'aquesta finca. A hores d'ara, l'Ajuntament ha mobilitzat els serveis d'inspecció aquest dijous, responent a una petició prèvia del llogater afectat. Fonts municipals confirmen que s'hi han desplaçat els serveis de Disciplina de l'Àrea d'Habitage per estudiar el cas.

Sigui com sigui, si bé la propietat té marge als tribunals per recuperar la possessió dels pisos que ha comprat, ara com ara no consta cap ordre de desnonament sobre els habitatges ocupats. Davant un mercat del lloguer amb preus de rècord, els ocupants reclamen arribar a un pacte amb la propietat per tenir un arrendament assequible.