Riner crea un espai museogràfic sobre les abelles

Es vol posar en valor aquest insecte per l'ecosistema

Exposició d'abelles a Riner
Exposició d'abelles a Riner | ACN
Redacció
09 d'agost de 2024, 10:33
Actualitzat: 12 d'agost, 13:02h

El municipi de Riner té un nou espai museogràfic dedicat al món de les abelles que porta per nom Apiària. Situat a la Casa Gran del santuari del Miracle, l’espai està distribuït en quatre sales i alberga diferents plafons explicatius sobre les abelles, els seus productes -mel, cera o pol·len- i també objectes relacionats amb l’apicultura com ruscs, bidons per guardar la mel o caretes d’apicultor.

En una de les sales hi ha una recreació d’un rusc gegant amb 650 cel·les. L’alcalde de Riner, Joan Solà, ha explicat que amb aquesta iniciativa es posa en valor “la importància de les abelles” per l’ecosistema. El projecte també ha permès rehabilitar una part de la Casa Gran del Miracle gràcies a una subvenció de 285.000 euros.

 

Fa anys que Riner treballa a favor de conservar les abelles amb projectes com la Fira de la Mel-instaurada fa nou anys- i una iniciativa més recent que porta per nom Redicat. Es tracta d’un projecte que se centra en la recuperació i protecció de les abelles amb el trasllat d’aquests insectes des d’entorns urbans -on poden causar problemes- fins a zones rurals. Aquesta acció afavoreix que puguin pol·linitzar el territori, produeixen mel i, alhora, garanteixen un equilibri dins de l’ecosistema. L’any passat es va traslladar un rusc de Viladecans a Riner.

Ara, el municipi ha fet un pas més amb el seu objectiu de “conscienciar de la importància que tenen les abelles i protegir-les”. Solà relata que volen que el visitant quan surti de l’espai Apiària “tingui un coneixement de la importància de l’apicultura, que és un element tradicional, i que durant segles ha estat molt present al món rural i a les masies del nostre entorn”. “Les abelles són fonamentals pel nostre medi natural i ens hem de conscienciar tots que cal salvar-les”, remarca.

Alumnes de Riner i Viladecans amb l'epicultor
Alumnes de Riner i Viladecans amb l'epicultor

El projecte ha estat possible gràcies a una subvenció de 285.330 euros aportats pel Departament de Cultura, la Diputació de Lleida i fons de la Unió Europea -projecte Leader-. En aquest sentit, Solà ha dit que els micropobles com Riner tenen “moltes dificultats” per finançar projectes culturals. “Nosaltres entenem el patrimoni com un element generador d’oportunitats i, moltes vegades, el patrimoni que es troba al món rural està molt deteriorat o no es pot visitar per manca de finançament”, lamenta el batlle. De fet, considera que els pobles petits “no tenen les mateixes oportunitats” per rehabilitar el patrimoni i això fa que “s’acabi perdent”.

Restauració de la Casa Gran del Miracle

El projecte Apiària ha permès la consolidació i restauració dels sostres de la segona i tercera planta de la Casa Gran del Miracle, així com la rehabilitació de diferents espais. Solà ha explicat que es tracta d’un “doble projecte”, ja que cada cop que donen vida a un nou espai poden consolidar una part més de la Casa Gran. De fet, l’Ajuntament ha aconseguit una subvenció de 2,7 milions d'euros dels fons europeus Next Generation per finalitzar la rehabilitació de tota la Casa Gran, uns treballs que han d’estar fets abans del juny de l’any 2026.

La Casa Gran del santuari del Miracle servia d’allotjament de pelegrins i viatgers. És un edifici construir en èpoques diverses, des del segle XVI fins al XVIII. En aquests moments ja s’han restaurat diverses parts de l’edificació i allotja les instal·lacions de l’Ajuntament de Riner, espais culturals d’exposicions, l’oficina de turisme, i també una botiga, cafeteria i restaurant.

Arxivat a