NEWSLETTER

Què preveuen les enquestes de les eleccions europees?

«Els sondejos pronostiquen que el PP guanyarà el 9-J, tot i que el PSOE ha anat retallant distàncies, i Cs desapareixerà. Quant als partits catalans, la coalició d'ERC pot retenir els tres escons i Junts cauria de tres a un»

Sopa de dades del 7 de juny de 2024.
Sopa de dades del 7 de juny de 2024.
07 de juny de 2024, 14:31
Actualitzat: 08 de juny, 16:58h

🍜 Aquest divendres, la ració de dades inclou una base d'enquestes del 9-J, amb guarnició de religiositat als EUA i un pensament de consum involuntari de microplàstics.

Una xifra per començar (font: Eurostat):

14,3%

d'europeus opinen de política a internet, un percentatge que creix fins al 17,4% a l'Estat.

Hola! Ja tornem a afrontar una nova jornada electoral i, malgrat que la ressaca de l'anterior encara dura, ens hi juguem molt aquest diumenge.

Tots els pronòstics preveuen que l'extrema dreta guanyarà pes al Parlament Europeu, però què diuen les enquestes sobre el resultat a l'Estat? Tot apunta que el PP s'hi imposarà, creixent clarament dels 13 eurodiputats actuals fins a 23, mentre el PSOE retrocediria lleugerament de 21 a 20. Això indica la mitjana dels sondejos publicats durant els deu últims dies en què se'n podien difondre, però també és cert que, com últimament ocorre sovint, la campanya ha afavorit els socialistes i la distància amb els populars s'ha anat retallant. Ho haurà continuat fent aquesta setmana, mentre era vigent la mordassa demoscòpica?

 

Força darrere seu, Vox podria pujar de quatre a sis o més escons, mentre que els sis representants aconseguits fa cinc anys per Unides Podem es repartirien amb quatre per a Sumar i dos per a Podem. Confirmant la defunció, Cs s'enfonsaria de vuit a zero i l'extrema dreta d'Alvise Pérez (Se Acabó La Fiesta) entraria. Pel que fa als partits d'àmbit no estatal, la coalició Ara Repúbliques, liderada per ERC, podria retenir els seus tres eurodiputats, segurament gràcies als millors resultats d'EH Bildu i BNG. En canvi, Junts es quedaria només amb un dels tres que té ara i la llista del PNB i Coalició Canària mantindria la seva única acta. Si feu comptes i no us quadren les sumes i restes, recordeu que l'Estat guanya dos eurodiputats respecte dels que té actualment, per l'augment de població.

Pel que fa al percentatge de vot, no hi ha pràcticament cap enquesta que situï el PSOE a menys de tres punts per sota del PP. Cap ni una? No, en realitat, el CIS torna a desmarcar-se i, en el pronòstic central, eleva els socialistes tres punts per davant. José Félix Tezanos, altre cop, jugant-se la credibilitat seva i de la institució que presideix. En tot cas, Gesop, en una enquesta per a El Periódico, també s'escapa de la tònica, si bé, en el seu cas, els situa quasi empatats.

 

Per calibrar si, aquest cop, les enquestes l'han encertat més o menys, tornareu a trobar tota la informació a Nació. De nou, tindreu disponibles totes les dades, a temps real, per als àmbits europeu, estatal, català i municipal. I és clar, algunes sorpreses més que aquest cop ha preparat sobretot la companya Ona Sindreu Cladera. Llegiu-nos la nit de diumenge!

Us hem ofert més dades:

🇪🇺 Qui passa de les eleccions europees? Radiografia dels comicis amb més abstenció

💰 Quant cobra l'1% més ric del teu municipi?

Mesurant la seguretat

Il·lustració en el congrés dels 25 anys d'enquestes de seguretat.
Il·lustració en el congrés dels 25 anys d'enquestes de seguretat. -

 

Aquest dimecres he tingut l'oportunitat de participar en una taula del congrés que el Departament d'Interior ha organitzat per commemorar els 25 anys de les seves enquestes de seguretat pública —que ara ja difonen en obert!—. Hi vaig reflexionar sobre aspectes que influeixen en la percepció de seguretat, no sempre vinculada a les xifres reals de victimització o delinqüència. Resumiré aviat el que hi vaig dir, però de moment comparteixo la divertida imatge resum de les jornades que va dibuixar la il·lustradora Clara Tanit. Quant trigueu a trobar-m'hi?

 

⚡️ La dada flaix:

Els nord-americans van molt menys a actes religiosos del que diuen. Un 22% afirma a les enquestes que hi assisteix cada setmana, però només un 5% ho fa realment. Així ho conclou un estudi que vaig explicar a l'Aquí Catalunya (Ser) i que ha analitzat els trajectes de dos milions de ciutadans dels EUA, durant quasi un any, a través dels seus mòbils. L'investigador, però, també hi inclou altres dades curioses, com l'assistència a espais que la majoria de les religions censurarien, com casinos o clubs d'striptease. L'hàbit de freqüentar-los varia en funció de les creences, si bé l'investigador conclou que aquelles persones que assisteixen més a actes religiosos, en general, van menys a aquests espais.

📉 Les postres

Si ja teniu decidit què fareu diumenge i demà no us cal reflexionar gaire, us deixo un parell de lectures interessants. I per anar planificant la setmana vinent, un acte on em faria il·lusió veure-us:

🫗 No en som conscients, però ingerim moltíssims microplàstics constantment. Per què? Des d'on? És perillós? Ho expliquen amb il·lustracions i dades Laura Navarro i Clemente Álvarez a El País.

🗳️ El despoblament de molts municipis a l'Estat té efectes electorals i, pel que sembla, beneficia la dreta i l'extrema dreta. Ho han analitzat Álvaro Sánchez-García, Toni Rodon i Maria Delgado-García en un estudi recent.

🗣️ El pròxim dimecres, debatrem sobre el rol i importància del periodisme de dades en la societat actual, a la Casa Orlandai de Sarrià. Ho farem l'Eli Vivas (Storydata), l'Àxel Gasulla (Domestic Data Streamers) i jo mateix, a les 19h, i us hi podeu inscriure des d'aquí.