Uber torna a operar a Barcelona sense flota de cotxes pròpia

L'empresa nord-americana reprèn l'activitat a la capital catalana aquest dimarts amb un servei de 120 cotxes sense logotip i portats per conductors professionals

Publicat el 12 de març de 2018 a les 23:01

Un mòbil amb l'aplicació d'Uber davant la Sagrada Família. Foto: Uber


Uber ja ha tornat a Barcelona. La companyia torna a funcionar a la capital catalana des de les 8.00 h d'aquest dimarts amb uberX, el servei amb el qual ofereix vehicles de lloguer amb conductor (VTC) i que tantes protestes ha generat en el sector del taxi, que tem que la seva multiplicació li resti mercat. L'empresa nord-americana comença a operar ara amb 120 cotxes que no són seus, sinó d'autònoms o d'empreses de VTC, per la qual cosa els vehicles no duen el logotip de la companyia, segons ha explicat a NacióDigital un portaveu. Des del sector del taxi ja s'ha deixat clara l'oposició a que torni Uber amb un "benvinguts a l'infern".

La firma va deixar la capital catalana a conseqüència d'una sentència emesa el desembre del 2014, quan un jutge va dictar la suspensió cautelar del servei entre particulars UberPop amb el qual llavors estava present a la ciutat. Després d'aquesta sentència, la multinacional va suprimir els serveis d'aquest tipus que tenia a Espanya, a Madrid i a València a més de Barcelona, fins que el març de 2016 va tornar a operar a Madrid amb llicències VTC, i ara a la capital catalana. El nou servei és molt similar al taxi, però només es pot demanar a través de l'aplicació i els potencials usuaris no poden parar els cotxes d'Uber pel carrer.

La diferència més notable en relació al 2014 és que ara el servei només l'ofereixen conductors professionals que porten vehicles que ja disposen de llicència VTC atorgada, i no hi ha particulars al volant. Han d'estar donats d'alta d'autònoms o constituïts com a empresa, i Uber també demana els antecedents penals, la fitxa tècnica del vehicle i la vigència de l'assegurança. Una de les crítiques més recurrents dels taxistes cap a aquestes empreses és la precarització dels conductors. El portaveu d'Uber assegura que, en el cas de Madrid, ingressen uns 1.800-1900 euros nets mensuals i els assalariats, uns 1.200-1.400.

[blockquote]Uber havia deixat la capital catalana després d'una sentència del 2014 contrària al seu servei entre particulars[/blockquote]
L'arribada d'Uber coincideix amb l'aplicació imminent de les traves que ha decidit impulsar Ada Colau a través de l'Àrea Metropolitana (AMB) per limitar les llicències VTC i protegir així el sector del taxi. El darrer ple metropolità va aprovar inicialment el reglament que obligarà a companyies com Uber i Cabify a demanar una autorització prèvia, a més de la llicència, per poder operar a l'àrea metropolitana, però encara no ha entrat en vigor perquè no s'ha aprovat definitivament. A Uber asseguren que la tornada a Barcelona "no té res a veure" amb la imminència de la regulació, i no concreten si hi presenten al·legacions o un recurs.

La companyia defensa que ara actua diferent

L'empresa entona una certa "mea culpa" de com va fer les coses el 2014 amb conductors particulars i assegura que ara vol actuar diferent. D'entrada, "treballar amb el taxi" per superar el conflicte que s'arrossega des de fa anys, i deixar clar que compleix "escrupolosament" totes les lleis. Uber s'ha reunit a més amb les administracions que tenen alguna cosa a dir sobre VTC. Reivindica que no vol substituir el transport públic, sinó arribar allà on li és més difícil arribar –com ara urbanitzacions a la perifèria-. Subratlla que volen fomentar que la gent deixi el cotxe particular a casa i, de retruc, s'aconsegueixi una reducció de la contaminació.

La companyia assegura que l'estalvi per a l'usuari respecte a agafar un taxi és del 15% en els trajectes més habituals i de fins al 20% en els viatges a l'aeroport, i precisament per això els taxistes els acusen de "competència deslleial". Però a Uber defensen que són més barats perquè no estan regulats com el taxi i perquè els conductors passen més temps ocupat en funcionar amb l'aplicació i no a demanda pel carrer, per la qual cosa se'n treu més rendiment de les hores treballades. Els preus dels serveis d'uberX és de 0,16 euros per minut i 1,42 euros per kilòmetre recorregut, amb una tarifa mínima de 5,50 euros i una quota de cancel·lació del mateix import.

[blockquote]L'empresa assegura que amb el nou servei de conductors professionals compleix "escrupolosament" totes les lleis[/blockquote]
Segons Uber, en els darrers tres anys ha rebut "milers de missatges" d'usuaris interessant-se per si funciona a la ciutat. En el 2016 més d'un milió de persones van obrir l'aplicació a la capital catalana, i més de mig milió ho van fer l'estiu del 2017. La demanda dels seus serveis també es fa notar durant grans esdeveniments de la ciutat, ressalta la companyia: durant els quatre dies de l'últim Mobile World Congress (MWC), que es va celebrar fa dues setmanes, un total de 48.595 persones van intentar demanar un servei d'Uber i 44.629 ho van fer durant l'últim Primavera Sound de la primavera passada.

 
Les llicències VTC es multipliquen tot i les limitacions
Uber està present en més de 600 ciutats de tot el món, segons la mateixa companyia, però a l'estat espanyol no ho té fàcil per desplegar-se. El motiu és la regulació que estableix que només hi pot haver una llicència de vehicle de lloguer amb conductor (VTC) per cada 30 taxis. Assegurar aquesta ràdio és el que ha motivat el reglament que tramita el govern d'Ada Colau a l'Àrea Metropolitana (AMB), perquè ara com ara no està garantida perquè s'ha obert la porta a milers de noves llicències.

L'1/30 la va establir el govern de Felipe González escudant-se en la ràtio existent en aquell moment. Anys després, amb el també socialista José Luis Rodríguez Zapatero al poder, es va liberalitzar les VTC per la transposició de la Directiva Europea de Serveis. Van estar liberalitzades entre el 2009 i el 2015, quan a les portes de les eleccions espanyoles l'executiu del popular Mariano Rajoy va reintroduir les limitacions.

La Generalitat té la competència sobre les llicències, i en va deixar moltes al calaix malgrat que per llei havia d'acceptar-les. Ara s'estan multiplicant malgrat estar limitades perquè el Suprem està concedint les autoritzacions VTC que en el seu dia van denegar les comunitats autònomes. Això està suposant un degoteig de noves llicències que els taxistes estimen que poden arribar a ser 3.000 noves només a Catalunya.
 

Un cotxe que ofereix serveis d'Uber a Barcelona. Foto: Uber