Els aliments que dificulten deixar de fumar, segons una nutricionista

L'abstinència de nicotina afavoreix la ingesta descontrolada d'aliments perjudicials per a la salut que alenteixen el procés de desintoxicació

Tabac, en una imatge d'arxiu
Tabac, en una imatge d'arxiu | Basil MK / Pexels
Redacció
26 de març de 2025, 12:45
Actualitzat: 12:45h

Deixar de fumar és un procés molt personal i cada fumador el viu a la seva manera. Sigui com sigui, hi ha algunes pautes mèdiques, nutricionals i psicològiques universals que ajuden a superar l'addicció. En aquest sentit, la metgessa nutricionista María José Crispín ha explicat en una entrevista a 20minutos quins són els aliments que convé evitar durant aquest procés.

L'explicació científica és que la persona que ha desenvolupat una addicció a la nicotina experimenta un alentiment del metabolisme quan entra en fase d'abstenció de la substància i això provoca que incrementi la gana. Així, és fàcil que augmenti el consum d'aliments ultraprocessats que comportin un increment de pes. "Hi ha qui torna a fumar per aprimar-se", explica Crispín, que recomana evitar menjar aquests productes des d'un inici per no arribar a aquest extrem.

D'altra banda, la doctora sempre alerta els pacients que han de vigilar amb el consum d'alcohol. I és que, segons diu, una part important dels fumadors associïn una addicció amb l'altra. "Si es pot, cal deixar l'alcohol completament", demana. I el mateix passa amb el cafè. "Si el costum és fer un cafè i fumar una cigarreta, també convé evitar-ho", diu.