Cafè o vi: quin és més saludable?

Sovint ens preguntem si les nostres begudes preferides són beneficioses per a la salut, una qüestió per a la qual els experts tenen resposta

Una tassa de cafè
Una tassa de cafè | Mike Kenneally / Unsplash
Adrián Roque
13 de desembre de 2024, 09:15
Actualitzat: 18:49h

El cafè i el vi són dues de les begudes més consumides a escala mundial. Clarament, cadascuna d'aquestes opcions té els seus propis beneficis i riscos, sobretot si es prenen en quantitats poc aconsellables. Però, quina de les dues és més saludable?

Beneficis del cafè

El cafè és una de les begudes més populars (sobretot a primera hora del matí) entre la societat, especialment per ser coneguda per la seva capacitat d’augmentar l’energia i la concentració. A més a més, diversos estudis han demostrat que el cafè té múltiples beneficis per a la salut:

  • Antioxidants: el cafè és ric en antioxidants, que ajuden a combatre els radicals lliures i reduir el risc de patologies cròniques com el càncer i les malalties cardiovasculars​.
  • Millora del rendiment cognitiu: la cafeïna present en el cafè pot millorar la memòria, l’atenció i altres funcions cognitives.
  • Reducció del risc de certes malalties: alguns estudis suggereixen que consumir-ne regularment pot reduir el risc de patologies com ara el Parkinson i la diabetis tipus 2​.

Riscos

Tot i els seus beneficis, el cafè també té alguns inconvenients que cal tenir en compte. A més a més, és important que sàpigues si pertanys a un dels quatre grups de persones que no haurien de prendre'l:

  • Ansietat i insomni: el consum excessiu de cafeïna pot causar ansietat, insomni i altres problemes de son.
  • Dependència: la cafeïna pot generar dependència, i la seva absència pot provocar símptomes de retirada com mals de cap i irritabilitat.

Beneficis del vi

Per la seva banda, el vi -especialment el negre- també té els seus propis beneficis per a la salut, principalment gràcies als seus components naturals, com explica l'Hospital Mayo Clínic al seu article científic El vi negre i el resveratrol, són bons pel cor?:

  • Resveratrol: el vi negre conté resveratrol, un compost que té propietats antioxidants i antiinflamatòries. Es creu que aquesta mena de fenol natural ajuda a protegir el cor i pot reduir el risc de malalties cardiovasculars​.
  • Salut cardíaca: el consum moderat de vi pot augmentar els nivells de colesterol bo (HDL) i protegir contra les malalties coronàries.

I riscos que comporta

Com el cafè, el vi també presenta alguns riscos:

  • Risc d’addicció: el consum excessiu d’alcohol pot conduir a l’addicció i causar greus problemes de salut, com per exemple danys al fetge, problemes cardiovasculars i augment del risc de càncer.
  • Calories: el vi conté calories que poden contribuir a l'augment de pes si no es consumeix amb moderació.

Aleshores... què és millor?

La resposta depèn sempre del context i de la moderació amb què prenguis aquestes dues begudes. Tant el cafè com el vi tenen beneficis per a la salut, com hem vist, quan es consumeixen amb moderació.

  • Moderació en el cafè: els experts recomanen limitar-ne el consum a unes tres o quatre tasses al dia per evitar els efectes negatius de la cafeïna.
  • Moderació en el vi: per al vi, els experts i expertes suggereixen un màxim d’una copa al dia per a les dones, dues per als homes.

En conclusió, tant el cafè com el vi poden formar part d’una dieta saludable sempre que es consumeixin amb moderació i de manera conscient. En aquest sentit, és important tenir en compte les necessitats individuals i consultar amb un professional de la salut per determinar què és el millor per a cada persona.