Netejar fruites i verdures és el pas previ a cuinar-les o menjar-les. Un pas important per espolsar pesticides o bacteris, que sovint es fa amb vinagre o bicarbonat. Uns mètodes que segons un expert no són tan efectius com la majoria pensen.
De fet, el cuiner i divulgador científic Heinz Wuth explica que el mètode més eficaç per eliminar els pesticides és l'aigua. "Una esbandida amb fregament i moviment retira més del 90% de pesticides", assegura l'expert, ja que la majoria són hidrosolubles. És a dir, es dissolen fàcilment amb aigua.
Ni el vinagre ni el bicarbonat, dos ingredients habituals en trucs de neteja de fruites i verdures, ofereixen millors resultats. Tot i que pugui semblar el contrari per les bombolles o la sensació de neteja que generen, "les dues substàncies es neutralitzen entre si i l'efecte és el mateix", afirma Wuth.
La tècnica adequada, segons explica el cuiner, no requereix productes especials, sinó aigua, temps i dedicació: reposar, remoure, filtrar i desar. Aquest procés senzill garanteix que els residus s'eliminin i que l'aliment quedi llest per consumir-se o conservar-se sense afegir químics innecessaris.