La recepta catalana que Harvard recomana per cuidar-nos

La famosa salsa romesco és un acompanyament d'excel·lent qualitat per una dieta equilibrada

Patates amb salsa
Patates amb salsa | Pexels
Enrique Delgado
20 de juny del 2024
Actualitzat a les 16:33h

La gastronomia és una de les disciplines més evolucionades al llarg de la història. Imperis com el romà tractaven, entre les seves classes altes, d'innovar i millorar totes aquelles receptes que ja existien amb l'objectiu de potenciar el gust dels aliments. I tota la societat, alhora, tractava també de treure el màxim profit als aliments per poder gaudir d'una vida millor. La gastronomia, per tant, ha sigut pedra angular del nostre estil de vida, inclòs el nostre actual.

La vida moderna, però, ha provocat un canvi de tendència a les llars. La falta de temps per col·locar-se davant els fogons ha fet que els plats precuinats hagin guanyat terreny a la cuina tradicional. En contrapartida, proliferen els tallers de cuina amb l'objectiu d'animar la ciutadania a posar-se el davantal i, fins i tot, s'estan obrint pas opcions com el batchcooking, que fomenta la preparació dels àpats de tota la setmana per poder alimentar-nos de forma més saludable, responsable i econòmica.

La cuina catalana encaixa a la perfecció en aquesta alimentació saludable. Els principals cuiners de casa nostra fa anys que s'expandeixen i traspassen fronteres amb les seves elaboracions. I algunes de les receptes més clàssiques de Catalunya s'han acabat convertint, fins i tot, en un referent de la cuina saludable. Aquest és el cas de la famosa salsa de romesco. L'acompanyament predilecte dels calçots ha arribat a ser reconeguda per la prestigiosa Universitat de Harvard com una gran recepta que aporta uns beneficis molt positius a l'organisme.

Un gran acompanyament per a molt aliments

Des del departament d'Educació Continuada de la Harvard Medical School, l'Institut Osher i l'Institut Culinari d'Amèrica destaquen que aquesta recepta és un gran acompanyament per a molts aliments. No només pels calçots sinó per a altres com la resta de verdures o carns. Proposen aquesta salsa com un substitut del quetxup processat, ja que posseeix un alt contingut en vitamina C (cinc vegades més que les taronges) i subratllen el seu alt contingut de provitamina A, folats i vitamina E, així com els seus potents antioxidants que contribueixen a la formació del col·lagen, la producció de glòbuls vermells, la salut òssia i dental.

Aquests centres destaquen que aquest tipus de recepta casolana es fonamenta al cent per cent en aliments naturals. Oli d'oliva, ametlles, pebrots o tomàquet són alguns dels seus ingredients i tots ells aporten múltiples beneficis a l'organisme i ajuden a equilibrar la dieta.

Els aliments cultivats localment, alhora, acostumen a ser més frescos i presenten un contingut nutricional més alt. Com que passen menys temps sent transportats i manipulats, tenen millor aspecte i gust. No obstant això, des d'aquests centres adverteixen que entre els seus ingredients hi ha alguns aliments molt calòrics com les ametlles. Per tant, hem de ser curosos amb la quantitat de salsa de romesco que acompanya els nostres plats.