La truita de patates és un dels plats estrella de la gastronomia catalana. Ara bé, pot ser que un dia n'estiguis compartint amb la parella, amb una amistat o amb un familiar i un dels dos acabi enfadant-se perquè n'ha menjat menys. Doncs bé, un mètode seguint les matemàtiques ha determinat com s'ha de repartir aquest plat.
L'enginyer aeronàutic i divulgador David Gozalo ha compartit al seu canal de YouTube una manera de fer una divisió just a través de conceptes matemàtics. La divisió en quatre parts és perfecta i cada persona pot triar quina parella de trossos vol, però en la vida real no tallem sempre tan bé i pot ser que el repartiment no acabi de ser just.
La cosa es complica més quan cap dels talls passa pel centre, encara que continuïn sent perpendiculars. En aquest cas, algunes porcions guanyen o perden superfície, motiu pel qual ja no val només la intuició per fer un repartiment equitatiu. Encara més complicat és si els talls no són ni centrats ni perpendiculars.
Així doncs, per evitar caure en concrecions matemàtiques, la conclusió de Gozalo és que la manera més justa de repartir la truita de patates és triar els trossos creuats. Així doncs, tenint en compte que tallem el plat en quatre porcions, cal agafar aquells que són oposats diagonalment. Això implica que les irregularitats dels talls tendeixen a compensar-se entre si.