Ets client de CaixaBank? Ves amb compte amb aquesta estafa que vol les teves dades

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya adverteix d'una pràctica que busca robar els comptes bancaris dels ciutadans

Una nova estafa contra clients de CaixaBank
Una nova estafa contra clients de CaixaBank
Redacció
16 de gener de 2025, 09:15
Actualitzat: 12:10h

Mantenir-se alerta de les estafes a través de correus, webs fraudulentes o enllaços perillosos és cada vegada més intens per als usuaris. Els intents per aconseguir les nostres dades bancàries o per colar-se als nostres dispositius obliga al fet que les principals agències i entitats de ciberseguretat captin, identifiquin i adverteixin els ciutadans d'aquests perills.

En aquest sentit, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha alertat d'una nova estafa de smishing dirigida a clients de CaixaBank. En què consisteix? T'envien un SMS en què es fan passar pel banc català, demanant a l'usuari que verifiqui la seva identitat perquè "han vist que algú ha intentat vincular-se al seu compte de manera no autoritzada". Per això, demana que el client "es verifiqui". No has de fer-ho. En absolut. 

Aquesta estafa, amb què els ciberdelinqüents busquen aconseguir les dades bancàries dels usuaris per accedir als seus diners, es combina, per tant, amb la tècnica de spoofing o suplantació d'identitat. Així ho ha indicat el Gencat a través de la seva advertència, on recomana certes pràctiques per evitar caure de peus a la galleda.

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha recordat que les entitats bancàries mai no sol·liciten canvis personals ni financers a través de missatges de text o correu electrònic. Tampoc no avisen per SMS o per telèfon que s'ha produït un accés no autoritzat.

Què és l'smishing?

L'smishing és un tipus d'estafa que consisteix a captar dades bancàries a través de l'enviament massiu de missatges de text (SMS) fent-se passar per entitats reconegudes. La persona estafada rep un missatge en què normalment s'indica que hi ha hagut un problema i que ha d'introduir dades bancàries a través d'un enllaç.

Quan la víctima introdueix les seves dades, els estafadors canvien les claus d'accés i de contacte de les targetes per poder operar sense que les víctimes se n'adonin. 

Arxivat a