El ritme frenètic de les ciutats fa que els catalans cada cop cuinin menys. Els plats preparats, el batch cooking, la subscripció a plataformes que t'envien els tuppers fets són algunes de les tendències per pal·liar-ho. A banda dels canvis culturals que comporta, alguns d'aquests hàbits no són tan saludables com cuinar. De fet, el menjar pensat pel microones està en el punt de mira pels riscos associats.
L'oncòleg català, Josep Tabernero, assegura, en declaracions a SER Catalunya, que el menjar ultraprocessat, com ara les pizzes o els canelons de microones estan vinculats amb l'augment de càncers de còlon, mama i digestius en gent jove. "Ens està fent mal", assegura el doctor, un dels oncòlegs més prestigiosos del món.
Segons Tabernero, l'augment de càncers diagnosticats a menors de 50 anys està vinculat als hàbits de vida que no són tan saludables com s'havia estudiat. Un d'aquests té a veure amb el consum d'aliments ultraprocessats, que tenen uns índex de grassa elevats, components addictius com el glutamat o pesticides.
Per l'oncòleg, la clau és una xifra: 30 minuts. És el temps que recomana que passem a la cuina per preparar els àpats. Mitja hora de preparació és una garantia que els aliments que es consumeixen són frescos, de temporada i no congelats. A més a més, també assenyala el sedentarisme, alcohol, tabac o prendre el sol com a altres factors de risc.