Acaba la rehabilitació de l’església de la Pedra

Les obres han tingut un cost de prop de 250.000 euros, el 55% del qual ha estat finançat per l’Incasòl i el 45% restant per l’Ajuntament

Publicat el 20 de juliol de 2013 a les 17:38
Foto: Gencat
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat avui, acompanyat de l’alcalde  de la Coma i la Pedra, Marc Escarré, del secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles  Sala, i del director de l’Incasòl, Damià Calvet, l’església de la Pedra, una vegada  finalitzades les obres de rehabilitació ques’hi han dut a terme. 
L’actuació està promoguda per l’Ajuntament de la Coma i la Pedra, la Direcció General  del Patrimoni Cultural i l’Institut Català del Sòl (Incasòl), dins del programa de l’1%  Cultural. Els treballs han tingut un cost de 249.935,84 euros (IVAinclòs), dels quals  l’Incasòl ha finançat el 55% i l’Ajuntament de la Coma i la Pedra, el 45%.L’obra s’ha  basat en un projecte d’Eidée Arquitectes SLP i ha estat executada per Vallvia Projectes i  Obres SL. 
L’església de la Pedra es troba situada al centre del municipi, enfilada damunt d’una 
roca. Es tracta d’una construcció feta amb murs de pedra, volta de canó a la nau central i  laterals, i acabada amb una coberta de teula a dues vessants suportada per una  estructura metàl·lica. L’edifici presentava diferents graus de deteriorament tant en  l’estructura com a l’interior. Amb problemes de filtracions d’aigua, esquerdes a la façana i  precarietat de les instal·lacions existents. 
El projecte de rehabilitació que s’ha dut a terme ha consistit en l’enderroc del cos 
d’entrada principal de l’església, recuperant d’aquesta manera la imatge original de 
l’edifici. La fonamentació a la base del campanar i la renovació de l’escala que hi 
accedeix, s’ha refet la coberta del campanar i s’ha reforçat la coberta i les teules 
trencades. També s’han revestit les parets interiors i exteriors de l’església,s’han 
rehabilitat els paviments i renovat la fusteria existent. „
Vila ha destacat que pel Govern "és important fer possible actes com aquest que posen en valor el patrimoni i ens recorden que som un país mil·lenari" . De la seva banda, el batlle del municipi, Marc Escarré, ha expressat que "avui recuperem part del nostre ADN".

El poble de la Pedra s'alça en un tossal que domina la Vall de Lord, on s’hi troba  l'església de la Pedra o Sant Serni de la Pedra. D'aquesta església se'n tenen notícies de  molt antic, quan el comte Guifré el Pilós i el bisbe Galderic van fer la repoblació de la Vall  entre els anys 872 i 878. 

És una església romànica del segle IX amb tres absis quadrats amb volta de canó, 
amagats entre els afegits posteriors del segle XVIII. La porta és de grans dovelles 
formant un arc de mig punt i resseguides per una pestanya amb bisell al frontis. Té un  airós campanar i conserva un altar barroc. 
 
Foto: GENCAT   Foto: ACN