Com treballem la llum a cada escola?

L’exposició del Casal Cívic reflectirà com cada centre públic de la comarca ha treballat entorn de l’Any Internacional de la Llum i les Teconologies basades en la Llum.

Publicat el 18 de març de 2015 a les 19:09

La SI de Sant Llorenç de Morunys ha adaptat el concepte de la llum al seu principal productor d'avui en dia, que és l'electricitat. 
Presentem alguns projectes que funcionen amb electricitat i dels diferents treballs realitzats a l'aula hem seleccionat tres àmbits: 
- Senyalització: funcionament de les diferents llums d'un semàfor i els circuits electrònics fets a base de soldadures 
- Il·luminació: maqueta amb la distribució elèctrica d'un habitatge amb totes les llums i interruptors que el componen. 
- Jocs amb llum: posem a prova la nostra habilitat intentant passar unes volanderes sense fer contacte i que la llum ens avisi.
 
 
A l’Escola Vall de Lord hem aprofitat alguns descobriments del projecte de la llum per 
aprofundir en el tema de les ombres així com també en les càrregues elèctriques. 
Jugant amb diferents materials reciclats i una llum artificial, hem experimentat amb els angles i la direcció de la llum creant formes de tots tipus i mides. Amb aquesta 
experiència, hem reflexionat sobre els monuments creats per l’enginy humà i 
presentem l’ombra de l’amfiteatre més gran que es va construir a l’imperi Romà, el 
Coliseu. Així com l’ombra d’un poblat imaginari. 
D’altra banda, exposem un còmic inventat pels infants on el sol, la realitat i la ficció en són els protagonistes. 
I per acabar, també plantegem el procediment que hem fet per arribar a idear un petit 
circuit elèctric amb diferents elements, bona part gràcies als alumnes de 1r i 2n del SI que ens hi han donat un cop de mà.
 
  
A El Vinyet, hem caçat ombres.
 Al grup de petits ja des de primera hora del matí es desperta el diàleg entre la llum i un seguit d’objectes  que responen de manera diversa amb aquesta. A partir del joc que es genera amb la llum i els  objectes han sorgit propostes amb construccions, fotografia, ombres xineses, creacions amb la taula de llum i el projector.
 Al grup de mitjans després de les diferents propostes ...el Carles de 1r diu” l’ombra és una còpia de tu mateix”, i el Joan de 2n “ una ombra és lo que fa la llum i un objecte opac”, i la Maria M. de 3r “ Depèn d’on està el sol, l’ombra està damunt , les ombres  són curtes i quan és la posta de sol les ombres són molt llargues i no les pots atrapar mai”.
Testimoni d’un infant després de la sessió a les fosques escrit amb un fluorescent .
 Al grup de grans hi ha diferents propostes a les aules però bàsicament totes són experimentacions: fer i desfer, provar, ara no, ara sí, veure els canvis, descobriments,...
 

 
A l'Institut Francesc Ribalta s'ha treballat “la llum” des de les diverses matèries i cursos.
Des de l’àrea de ciències experimentals s'ha aprofitat  el tema per a desenvolupar diversos projectes:  s'han fet submarins (per a conèixer el funcionament del telescopi) i cambres fosques a 2n d'ESO, s'ha treballat el mètode científic per a resoldre dubtes relacionats amb el tema a 4t d'ESO i  s'ha treballat la dualitat “ona – corpuscle” a 2n de batxillerat seguint una metodologia que derivava del propi interès de l’alumnat per a conèixer i saber més.
Les tecnologies ens han apropat a l’estudi de la llum que no es veu a 1r de batxillerat i al disseny de fanals amb sensors de llum a quart d’ESO.
També “la llum” ha estat un tema de participació per a l’alumnat en els Jocs Florals que cada any es desenvolupen al centre; el guanyador se sabrà el dia de Sant Jordi.
S’ha teatralitzat la vida de Tomàs Edison en llengua anglesa a tercer d’ESO i s’han gravat vídeos, concretament,  "The Lightbulb Invention"s’ha presentat a  l’Escola Setelsis i al Vinyet. En llengua francesa s’han treballat i realitzat contes (presentació de París).

L’alumnat de la USEE i de la UEC ha fet un teatre d’ombres xineses que representa la llegenda de Sant Jordi. Els calidoscopis també han apropat l’alumnat de la USEE al tema central.

L’alumnat de cicle formatiu de grau superior d’Educació Infantil ha gaudit tot preparant contes amb ombres xineses per a l’alumnat més petit de les escoles públiques.

Des de les socials s’ha aprofundit en l’estudi del segle de les llums.

Finalment, des de l’àrea de matemàtiques, als alumnes de 3r d’ESO, que estaven treballant  triangles i semblances,  se’ls  ha proposat fer diferents treballs per aplicar els coneixements obtinguts.  Alguns d’aquests treballs han estat: mesurar, des del pati de l’institut, l’alçada de l’edifici o l’alçada de la marquesina que cobreix la graderia del camp de futbol. Els càlculs s’han portat a terme aprofitant la proporcionalitat que hi ha entre les ombres dels diferents equipaments i les dels alumnes. Dins de la mateixa unitat, alguns alumnes també han construït un rellotge de sol. D’aquesta manera han aprofitat la llum del Sol i les ombres per resoldre problemes  de matemàtiques i han elaborat uns vídeos explicatius  per mostrar els seus treballs.
La majoria d’aquests vídeos i projectes es podran veure en l’exposició “L’escola pública té llum”.
 

La Zona Escolar Rural del Solsonès ha treballat sobre el patrimoni.
 
"Les escoles que formem la ZER, també tenim llum. Els nostres alumnes han pogut observar la llum i contemplar la seva influència sobre els objectes. No uns objectes qualsevol, ho hem fet sobre un monument de cadascun dels municipis. Aquests monuments, a més a més els hem apadrinat, això vol dir que els hem treballat de manera que el resultat de la nostra feina servirà per donar-los a conèixer a un públic interessat.
Hem agafat la càmera fotogràfica i hem fet diferents fotografies. Després a l'escola hem  investigat com incideix la llum del sol en el  monument en les diferents estacions,  en els diferents moments del dia,  què passa si fas les fotografies  de cara al sol o d'esquena al sol, etc.
Després, hem agafat una caixa i hem elaborat un diorama en el què es poden observar diferents efectes de la llum sobre el monument segons el punt on es situa el focus lumínic. Hi ha el Castell de Navès, el Castell de Llanera d'Ardèvol, la Plaça vella de Freixinet, l'Església de Sant Andreu del Pujol del Racó de La Coma, el Castell de Lladurs, Sant Pere de Llobera i el Pou de gel de Pinell. Els podreu veure a l'exposició "l'escola pública té llum". Esperem que us agradin."  
 
 

A l’escola Setelsis, des dels més petits en el seu taller de llum i ombres fins els gran amb circuits elèctrics i forns solars, tota l’escola ha experimentat amb la llum.
 
Els tallers internivells de dimecres han estat un moment de diversió i experimentació amb diferents fonts lluminoses: lots, taula de llum, projector...
A Cicle Inicial han inventat La cova de la Llum on tota l’escola podia experimentar les sensacions de foscor i llums de diferents colors, intensitats i provinents de diferents fonts. També s’han preguntat: Què passa amb la llum i les ombres al llarg del dia? Mesurem-les?
A Cicle Mitjà han observat com la llum es reflecteix en l’obra dels artistes que estudien a plàstica. Els símbols de Miró es poden fer amb materials transparents; Guinovart captava la llum de manera sorprenent en la cúpula del seu espai a Agramunt. Els nens i nenes han imitat els grans artistes i també han observat què passava.
 Cicle Superior cada any  treballa l’electricitat i les energies, l’aplicació de les tecnologies de la llum. Aquest any també han construït forns solars, circuits elèctrics...
 
Tot això i molt més ho podreu veure els dies 23, 24, 25 i 26 de març, de 2/4 de 6 a 7h del vespre.
 
Tothom està convidat a la inauguració que es farà el dia 20, a les 7h, davant del Casal Cívic.