Dolors Guàrdia presenta en societat la seva darrera novel·la «Una assassina massa jove»

En una distesa taula rodona formada pel director del Museu de Solsona, Carles Freixes, el qui fou director de l’Arxiu del Bisbat de Solsona, Mn. Enric Bartrina, i la mateixa autora del llibre, M. Dolors Guàrdia

Publicat el 26 de desembre de 2021 a les 17:29
El passat diumenge 19 de desembre, la Biblioteca Carles Morató de Solsona va acollir amb un gran èxit de públic la darrera novel·la de l’escriptora solsonina M. Dolors Guàrdia, 'Una assassina massa jove' (Pagès Editors, 2021) en un acte organitzat per Òmnium Solsonès.
 

Públic assistent a l'acte Foto: Ramón Estany


El format de la presentació va consistir en una distesa taula rodona formada pel director del Museu de Solsona, Carles Freixes, el qui fou director de l’Arxiu del Bisbat de Solsona, Mn. Enric Bartrina, i la mateixa autora del llibre, M. Dolors Guàrdia. L’acte també va comptar amb alguns tastets musicals a càrrec de la cantant Júlia Xandri, i Ramon Segués, que va llegir alguns fragments de la novel·la.
 

Ramon Segués va llegir uns pessics del llibre Foto: Ramón Estany


Carles Freixes va explicar del llibre que “és un retorn al rere país, aquesta Catalunya interior, que ens parla de Solsona, Bellpuig de les Avellanes, La Seu d'Urgell".  

Freixes va definir la novel·la de Dolors Guàrdia com unes pinzellades amb tocs de realitat, amb noms reals, amb protagonistes que els hi podem posar cara, però que en el fons és una història fictícia que ens porta a parlar de molts temes. Freixes adverteix, també, que cal entendre i copsar aquests personatges dins el seu context, del seu moment.
 

Júlia Xandri va posar la nota musical Foto: Ramón Estany


Alhora, el director del Museu considera interessant que Dolors Guàrdia ens faci un viatge en l'art: Solsona i la seva Catedral, Bellpuig de les Avellanes, i fins i tot els Cloisters de Nova York. Tanmateix, també ens parla de les guerres i conflictes que hi ha al voltant de l'art.

[blockquote]La nova novel·la de M. Dolors Guàrdia, Una assassina massa jove (Pagès Editors, 2021), que arrenca a partir de la mort d'una milionària andorrana i una herència molt cobejada, és una història sobre la maldat humana que, al seu voltant, en genera més.[/blockquote] 

Per la seva banda, Mn. Enric Bartrina es va interessar pels motius de l'escriptora solsonina de parlar tant de protagonismes femenins, i Guàrdia ho justificà argumentant que ella no era feminista, "però me n'he tornat per les circumstàncies. T'hi tornes, encara que no vulguis", rebla.
 

Foto: Ramón Estany


I segueix argumentant que el seu protagonista principal és La Simoneta, la feminista sarcàstica del Solsonès. En totes les seves històries, Guàrdia explica que ha intentat reivindicar dones, parlar de dones, de tal manera que els dos temes principals són Solsona i els personatges femenins.

Com que a les darreres novel·les i llibres havia parlat de dones íntegres i amb valors, es va proposar el repte de fer una dona dolenta, i és que el tema principal del llibre és la maldat.

Al llarg de la vetllada, Dolors Guàrdia va anar explicant anècdotes i alguns detalls interessants del llibre, com el protagonisme que prenen les seves companyes del Club de Lectura.

Finalment, Mn. Enric Bartrina ha elogiat l'escriptora, per què "Solsona és una ciutat petita però molt interessant, destacant en totes les categories; art, cultura, literatura, etc", i una vegada més, "Solsona s'enorgulleix de tenir escriptors com la Dolors Guàrdia".