Donació de la col·lecció de postals de Jordi Moliné a l'Arxiu Comarcal del Solsonès

Publicat el 13 de novembre de 2018 a les 21:37
Actualitzat el 14 de novembre de 2018 a les 16:41


El santuari de Santa Maria del Miracle ha esdevingut un referent a la comarca però, també, pel conjunt del país. Són molts els elements que s’han anat bastint des de l’aparició de la Verge, l’any 1458, als dos nens, Jaume i Celdoni, del mas de la Cirosa.

El Miracle és un centre de devoció de gran importància que s’ha caracteritzat per l’acollida i el bon tracte als nombrosos visitants, excursionistes i tota mena de gent. Les capelles de Sant Gabriel, de l’Aparició, la creu de Constantí, el “roc de la Mare de Déu”, són alguns dels elements que acompanyen el nucli central del Miracle. Aquest està format pel monestir dels monjos benedictins, la Casa Gran –antiga albergueria de pelegrins- i,  sobretot, la destacada església.

L’església és del segle XVII, resta inacabada. És la tercera església, abans n’hi havia hagut una de gòtica i al segle XVI se’n construí una altra ateses les necessitats de disposar de major capacitat. L’actual església és d’unes proporcions impressionants i encara havia de ser molt més gran. L’historiador i monjo Cebrià Baraut ens en fa una acurada descripció tant de l’edifici com dels elements que atresora i la converteixen en una joia per a l’estudi de l’art català. En aquest punt, no podem deixar d’esmentar alguns elements: el retaule gòtic del Santíssim Sagrament,   l’orgue, les diferents imatges de la Mare de Déu i l’altar barroc, peça insigne del barroc català.

A partir dels anys vint del segle XX amb el creixement del turisme el monestir es converteix en una destinació habitual per a molta gent. La pau, la tranquil·litat, l’harmonia i el paisatge faran que el santuari esdevingui un pol d’atracció. Jordi Moliné i la seva família van conèixer aquest entorn, s’hi van adaptar i van aprendre a valorar-lo. Aquesta estimació es va traduir en reiterades estades al Miracle, la qual cosa va donar lloc al naixement d’una col·lecció de postals del Miracle. Els anys van anar contribuint a formar l’actual col·lecció que ha donat a l’Arxiu Comarcal del Solsonès.

La col·lecció està formada per tres àlbums, seguint una acurada classificació i ordenació. Hi trobem al voltant d’unes 350 postals d’editors tant solsonins com forans (editorial Fotogràfica, Lluís Roca, Fotografies Artístiques, J. Colell ...). Algunes de les postals són avui introbables i exemplars gairebé únics. Tot i ser una col·lecció de postals, aquesta s’enriqueix amb altres elements relacionats amb Santa Maria del Miracle com estampes, gravats, fotografies i algun opuscle. En definitiva, una interessant col·lecció que passarà a formar part del patrimoni col·lectiu de la comarca gràcies a la generositat de Jordi Moliné i la seva família.