La Cobla Marinada i la Colla Violetes del bosc obren el Cicle de Concerts d’Estiu 2015

Divendres, 10 de juliol a les 22h. Plaça de Sant Joan

Publicat el 07 de juliol de 2015 a les 08:45
Actualitzat el 13 de juliol de 2015 a les 18:54

Dues de les formacions més rellevants del panorama sardanístic actual s’uneixen per presentar a Solsona Retrats d’un sentiment, un espectacle premiat als darrers Premis Capital de la Sardana 2015 otorgats per la Confederació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l'Obra del Ballet Popular, amb l’atorgació del Premi a la millor Difusió i Promoció. 

La Cobla Marinada, amb la música, i la Colla Violetes del Bosc, amb la dansa, acompanyaran la interpretació que fa l'actor Jordi Brunet d'un text escrit per a l'ocasió pel dramaturg Màrius Moneo.
Retrats d’un sentiment és un viatge als darrers 150 anys de la història de Catalunya, on l’espectador podrà conèixer la realitat social i cultural del país en les diferents etapes que ha viscut. La sardana, considerada dansa nacional de Catalunya, ha jugat un paper molt important durant el darrer segle, i ha evolucionat juntament amb els fets històrics del país i amb la transformació de la societat catalana. A la vegada, l’espectacle pretén una reflexió al futur incert de la música per a cobla i la sardana. 

Durant l’espectacle s’interpretaran sardanes i obres de Josep Blanch i Reynalt, Antoni Agramont, Ricard Lamote de Grignon, Conrad Saló, Josep Serra, Joaquim Serra, Joan Roure i Jané, Manel Saderra i Puigferrer, Juli Garreta, Jordi Molina i Marc Timón. 

La Cobla Marinada, en la qual n’és músic titular el solsoní Albert Fontelles i Ramonet, oferí un concert magistral a Solsona l’any 2013 durant el mateix cicle de concerts d’estiu. 

Actualment, la formació musical està inmersa en la recuperació d’una òpera d’Enric Morera –que enguany es commemora el 150è aniversari del seu naixement- i d’Apel·les Mestres per a cobla, cor i cantants: La viola d’or. La producció s’estrenarà a La Garriga durant l’agost i recorrerà els principals auditoris estatals, tancant la gira al Palau de la Música Catalana. 

Cobla Marinada 
Fundada l’any 1981 a Badalona sota l’assessorament artístic del mestre Tomàs Gil i Membrado, esdevé actualment una de les formacions més actives del món sardanístic, participant en la majoria d’aplecs i en un elevat nombre d’audicions de sardanes que s’organitzen arreu de Catalunya. Ha actuat sota la batuta d’Antoni Ros-Marbà, Salvador 
Brotons, Josep Maria Bernat, Francesc Burrull, Joan Pich i Santasusana, Joan Josep Blay, Jaume Vilà, Jordi Molina, Esteve Molero o Tobias Gossmann. També ha col·laborat amb el pianista Albert Guinovart, el trio de jazz Ramon Escalé, la Polifònica de Puig-Reig, l’Orfeó Badaloní, l’Esbart Lluís Millet, entre d’altres. Cal esmentar la seva reiterada presència en diversos festivals de música, com el Festival Internacional Pau Casals, el Festival Internacional de Música de Ripoll, o les diverses actuacions al Palau de la Música Catalana, L’Auditori, el Palau Reial de Pedralbes, al Palau de Congressos de Catalunya, les caves Codorniu, entre d’altres auditoris estatals.

Colla Violetes del Bosc 

Fundada l’any 1945, en plena postguerra, esdevé una de les colles històriques que ha assolit 
l’èxit i la fama més absoluta en el món del sardanisme de competició. De fet, esdevé la colla sardanista que més vegades ha guanyat el Campionat de Catalunya. L’estil de les Violetes es caracteritza per la puresa i la volatilitat en la dansa, trascendint del simple ámbit de competició. En definitiva, un estil que s’identifica amb la personificació de l’elegància, convertint un ball tradicional en l’art que sorgeix des de la naturalitat. Fruit dels èxits aconseguits, la Generalitat de Catalunya otorgà la Creu de Sant Jordi (1997) a l’entitat. 
La colla ha actuat reiteradament al Gran Teatre del Liceu, al Palau de la Música Catalana, així com també als principals auditoris estatals de Girona, Lleida i Tarragona.

Dia: 10 de juliol 
Hora: 22h 
Lloc: Plaça de Sant Joan 
Gratuït