La Santa Creu d’Anglesola, un dels pocs testimonis de les creus provinents dels tallers de Jerusalem

Es pot visitar fins l’1 de setembre al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona

Publicat el 15 d’agost de 2014 a les 08:59
La Creu, desmuntada Foto: Arxiu Diocesà i Comarcal

Es podrà visitar fins l’1 de setembre
Aquesta exposició temporal de la Santa Creu, amb el nom de  "La Vera Creu d'Anglesola i les Peregrinacions de Catalunya a Terra Santa" i que ve acompanyada de diversos reliquiaris relacionats, pot ser visitada des de l’11 de juliol fins a l’1 de setembre de 2014. De forma extraordinària, el conjunt d’objectes trobats a l’interior de la Santa Creu, podran contemplar-se només durant aquest període d’exposició temporal. 

Reliquiari de la Creu d'Anglesola Foto: Ramon Estany
 
 
“Una Creu amb sorpresa, i aquest contingut dóna singularitat a la Creu d’Anglesola”
La comissària de l’exposició, Francesca Español,  explica que aquesta creu, començada a datar a partir del segle XIV, però que per la documentació d’Anglesola, ja hi era de molt abans, la identifica com “una peça que era utilitzada a la parròquia per lluitar contra el mal temps, una via molt utilitzada en moltes de les relíquies d’arreu”. Això vol dir que es tractava d’una peça amb un caràcter  civil i no només religiós, per què protegia a la comunitat i la comunitat dipositava en ella la seva confiança per lluitar contra les pedregades.
A dia d’avui, però, destaca que a Anglesola, la creu segueix essent una peça important des de el punt de vista espiritual i de la devoció col•lectiva, però hi ha un aspecte en la Creu d’Anglesola que té a veure amb la seva història precedent: és una peça que es va fabricar a Jerusalem, ( hi ha uns estudis previs que ho posen en evidència). La Creu arribà a Catalunya al segle XII, i el fet de vincular-se a Anglesola no menysté el seu valor internacional. “Hi ha molt poques creus i reliquiaris similars conservats, i en tot cas, aquí a Catalunya no en tenim cap altre.”
Quan la Creu va arribar al Servei de Restauració es descobrí el que amagava al seu interior, no només la relíquia de la Vera Creu, sinó un seguit de relíquies que pel context podem dir que eren fusta de palmera i alguns fragments de pedres provinents amb tota seguretat del Sant Sepulcre o del Pessebre de Betlem. Era una Creu amb sorpresa, i aquest contingut dóna singularitat a la Creu d’Anglesola. Les altres creus, la del Louvre o la de Santiago de Compostela, no sabem si tenen aquest valor afegit, un contenidor de relíquies.
Español, en el traçat de l’exposició, ha intentat parlar del que era l’anada dels pelegrins a Terra Santa, els camins que seguien, les vies i les infraestructures que se’ls oferien per arribar des de l’extrem occidental de la Mediterrània fins a l’extrem oriental.
L’exposició descriu també en un dels plafons els monuments que es trobaven quan arribaven a Terra Santa, com ara el Sant Sepulcre i altres indrets de pelegrinació.
Español afegí referent a la relació de Catalunya amb Terra Santa, que es certifica que els viatges dels catalans van ser fluids i continuats des de finals del segle X fins avançada l’Edat Mitjana. Naturalment, els pelegrins que anaven a Terra Santa tornaven amb testimonis del seu pelegrinatge, que guardaven per a l’oratori dels seus castells i residències, o cedien als monestirs.
El darrer plafó mostra la Creu d’Anglesola i la devoció que ha generat fins al dia d’avui, una devoció viva i potent.
Completa l'exposició una selecció de reliquiaris, que han tingut la mateixa funció, conservar relíquies de Terra Santa i que acaben d’arrodonir la presentació de l’excepcional reliquiari d’Anglesola.
 
-Vera Creu de Bagà
-Reliquiari pediculat de la santa Espina de la catedral de Girona
-Reliquiari pediculat de Santa Maria de Verdú
-Reliquiari pediculat de la catedral de Santa Maria de Solsona
-Reliquiari pediculat de la Santa Espina de Santa Maria de Vallbona
-Reliquiari pediculat de les Santes Espines de Tàrrega
-Creu ostensori gòtica (S. XV) de la Santa Creu d’Anglesola i el seu peu de l’any 1676, de Sant Pau Narbonenc d’Anglesola, bisbat de Solsona
 
Un dels reliquiaris exposats Foto: Ramon Estany
  
 
La Santa Creu d’Anglesola, un dels pocs testimonis de les creus provinents dels tallers de Jerusalem
La restauració de la Santa Creu ha estat promoguda per la Parròquia d’Anglesola, el Bisbat de Solsona, l’Ajuntament d’Anglesola i els Prohoms de la vila, gràcies a l’ajuda econòmica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
Es tracta d’un exemplar de gran rellevància i un dels pocs testimonis que es coneixen d’aquestes creus provinents dels tallers de Jerusalem. Les troballes realitzades durant les tasques de conservació al centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya atorguen a la peça un valor destacable. 
La restauradora M. Àngels Jorba explicà que la descoberta d’aquesta segona creu es produí al caure uns petits claus que portaren a aixecar les dues lamines frontals i altres peces laterals, sota les quals hi havia la creu. A més, a dins d’aquesta segona creu s’hi trobaren unes relíquies: un os, unes pedretes i unes estelles arbòries. Aquestes troballes donen a la creu, a més del seu valor espiritual, un extraordinari valor artístic. 
D’aquestes creus se’n conserven molts pocs exemplars, només n’hi ha unes deu al món i la relíquia d’Anglesola només és comparable amb la creu de Carboeiro conservada al Museu de la Catedral de Santiago de Compostela i l’Estauroteca del Museu del Louvre de París. 
No es coneix cap altra investigació d’aquesta magnitud executada en una peça d’aquest interès i rellevància. Això s’ha pogut realitzar gràcies a l’acord entre les diverses institucions abans esmentades que segueixen amb atenció el procés.
 
Sala de l'Exposició, al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona Foto: Ramon Estany