
La Plaça de l'Olivera, al Pi de Sant Just, Olius, ha estat l'escenari aquest diumenge a la tarda de la X Trobada de Colles Caramellaires del Solsonès. Una trobada que s'ha fet amb un temps assolellat malgrat el fred i una mica de vent, però que les colles han suportat amb paciència i amb algunes peces d'abric.
Han estat 8 les colles participants a la trobada: SANT CLIMENÇ (PINELL), AGRUPAMENT BAIXA RIBERA SALADA, CORAL RIALLERA DE SOLSONA, ORFEÓ NOVA SOLSONA, LLADURS, OLIUS, CARAMELLES DEL PI DE SANT JUST i GÒSOL, aquesta darrera, colla convidada
L’Esther Colell va ser la presentadora de l'acte, que donà la benvinguda al públic assistent i a les colles participants, així com a les autoritats presents:
Maria Àngels Blascor i Rovira, Directora dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Ramon Sala i Argerich, Alcalde d’Olius. I Joan Sola i Bosch President del Consell Comarcal del Solsonès, que arribà al final de l'acte.
L'alcalde d'Olius, Ramon Sala, oferí un breu parlament de benvinguda a totes les colles de caramellaires i a tots els amics i amigues assistents en la 10a. Trobada de caramellaires de la comarca del Solsonès, que s'ha preparat des del municipi d’Olius, i l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal, amb molta il•lusió.
Sala remarcà la riquesa en cultura i tradicions de Catalunya
Per a les colles de caramelles d’Olius i del Pi de Sant Just és un privilegi que tots vosaltres, caramellaires de diferents municipis de la comarca i de comarques veïnes, ens vingueu a visitar a casa nostra, per oferir-nos el vostre ritual de caramelles. I per tant, us volem agraïr que hagueu acceptat la nostra invitació.
L'acte consistí en que cada colla, segons l’ordre establert, pujava a l’escenari per mostrar el seu ritual de caramelles. Al finalitzar cada actuació, un o dos representants de cada colla recollia la CINTA i la medalla de RECORD d’aquesta diada. I tot seguit, s'entregava un petit obsequi per a cada participant.


La primera colla en actuar van ser els CARAMELLAIRES DE SANT CLIMEÇ DE PINELL, unes 40 persones aprox., dirigits per Montse Cots que interpretaren “Hermosa Pasqua” de Joan Vilella (lletra) i Mateu Cardona (música); arranjat per Xavi Ventosa per a clarinet, saxo, violí i piano, i ballaren “Ball de mosses i fadrins”
Des del 1952 que no es feien caramelles al seu municipi, i ara des de fa cinc anys van tornar a començar a retrobar-se grans i petits per mantenir la tradició.
Van recuperar la cançó “la Caramella d’Àngel” i també el ball de cascavells pels infants. Fa dos anys, van incorporar un ball per als grans.
Surten diumenge i dilluns de Pasqua per a totes les parròquies del municipi.


La segona colla en actuar van ser l'AGRUPAMENT BAIXA RIBERA SALADA, unes 40 persones, dirigides per CONXITA GASPÀ que interpretaren ‘Perfums i flors velles’, Vals de J. Voltes, ‘Visca la Pasqua’, Maxurca de Mateu Cardona i els petits ballaren ‘el ball de l’Indiot’. Músics: a l’acordió Eudald Viladrich i als teclats Laura Clotet
L’Agrupament Baixa Ribera Salada és una associació que uneix 5 petits pobles: Altés, Castellar de la Ribera, Ceuró, Montpol i Ogern.
Una de les activitats que organitzen són les Caramelles. També ens acompanyen cantaires de Clarà.
El grup de caramellaires està format per una quarantena de persones i fa més de 30 anys que cada matí de Pasqua surten a cantar les Caramelles pels diferents pobles que formen l’associació.

La tercera colla va ser l'ESPLAI RIALLERA DE SOLSONA, amb uns 15 assistents a la trobada, que dirigits per Laura Casado i Maria Padró interpretaren Ai, que si..., de Gregori Martinez.
Diumenge, diada de Pasqua, una cinquantena de nens i nenes de l’esplai Riallera de Solsona recorren cada any les places i carrers de Solsona i dilluns, acompanyats de pares, mares i monitors i monitores i situats a l’era de la casa de pagès, alegren les famílies del vinyet per a recollir-ne algun ou o un bon glop.
I així, ja són més de quaranta anys en què les cantades i les rialles dels infants omplen els racons de Solsona el dia de Pasqua. Es començaren a sentir l’any 1968, conduïdes pel Germà Jaume; des d’aleshores, mai no s’han deixat de cantar les caramelles pels carrers de Solsona o el vinyet. Així doncs, any rere any catalanets i catalanetes menuts ens ofereixen amb les seves veus una mostra de la festa de Pasqua, les caramelles.


La quarta colla va ser l'ORFEÓ NOVA SOLSONA. Uns 40 cantaires dirigits per Anna Camps Colomés interpretaren “Caramelles” de Antoni Muntada
L’orfeó es va crear al 1920, poc abans de la Guerra Civil es va aturar en la seva activitat. A l’any 1960 es va tornar a iniciar la seva tasca musical.
Des de l’inici de l’entitat sempre ha realitzat les Caramelles, convidant a participar-hi tothom qui vulgui cantar.

La cinquena colla van ser els CARAMELLAIRES DE LLADURS, unes 40 persones aprox., dirigits per Rosa Vila que interpretaren “És avui de Pasqua el Jorn” Lletra de Josep Parera Rifà i grans i petits ballaren la Sardana curta.
L’any 2000, després de 45 anys des de l’última cantada de caramelles, es van tornar a cantar i des d’aleshores s’han recuperat els balls típics de Lladurs com són el “ball de la coca (o del Roser)” i el “ball pla”.
Les caramelles es fan el Dilluns de Pasqua i es recorren les parròquies del municipi: Montpol, Timoneda, La Llena i Santa Maria de Lladurs i s’acaba amb una cantada i ballada davant de l’ajuntament.


La sisena colla participant van ser els CARAMELLAIRES D’OLIUS, uns 30, dirigits per Pep Vila i que interpretaren Desperteu i la sardana Pregaria de pau de Ramon Noguera
Després de 80 anys que no es feien caramelles al seu municipi, fa 5 anys van tornar a recuperar la tradició que amb molta il•lusió l’han continuat


La penúltima colla van ser els CARAMELLAIRES DEL PI DE SANT JUST, entre 25 cantaires - músics i 15 nens de ballet, que dirigits per Josep Ma. Pensi i Pujol interpretaren “Al Peu del Pirineu” (Sardana) Autor: Josep Ma. Pensi i Pujol i el Ball de cintes.
Va ser a l’any 2004, quan a través de la Associació de Veïns del Pi de Sant Just, es van organitzar les primeres caramelles a la urbanització. Des de llavors cada diumenge de Pasqua, recorren els carrers cantant l’arribada de la Pasqua per a tots els veïns. També visiten cada any una masia del voltant de la urbanització.


La darrera colla i convidada enguany, van ser els CARAMELLAIRES DE GÒSOL, 15 nens i 35 persones aprox., dirigits per Marta Güell.
- Els nens, que entraren a galop abans de cantar a la plaça, cantaren “Avui és de Pasqua el jorn” de lletra i música R. Casajoana.
- Els grans cantaren una sardana “Nova primavera” lletra de A. Peralba i música Mn. Josep M. Casafont.
Aquest Cor va començar cantant les Caramelles de Gósol l’any 1992 per iniciativa de Mn. Ramon M. Anglerill al demanar la participació en motiu de la celebració del centenari de l’església nova. Des de llavors el condueix la Marta Güell Albareda. Assagen regularment durant tot l’any, participen en les celebracions litúrgiques més assenyalades de la parròquia, i organitzen Cantades sols o amb d’altres cors, a Gósol o a fora. No cal dir que són uns enamorats del “cant de poble”, amb el desig que no es perdi aquest gran tresor que és la nostra música popular i el què significa per un poble el cant, com és crear un sentiment de pertinença a la comunitat, de relació, de trobada.