
Llorenç Capdevila. Foto: Aina Font Torra
Hi ha molts llibres on es parla sobre la guerra civil, però aquest ens explica uns fets succeïts just abans que comencés. L'autor ha sabut retratar a la perfecció l'ambient tens que ja es vivia en aquells últims anys. Les divisions i les tensions que ja pronosticaven el que estava per venir. El Robert Duran ha triat com a destí per fer de mestre un poble lleidatà per allunyar-se de Barcelona i dels records del passat. En arribar, es troba un enterrament molt singular: seguint el fèretre només hi ha la vídua, cosa molt poc habitual als pobles, ja que tothom es coneix i els enterraments acostumen a ser força concorreguts.
Tenim un mort des del principi. Un suïcidi... segons la gent del poble, però el mestre sospita que tots amaguen el que ha passat realment. Curiosament no en vol parlar ningú, encara que siguin de bàndols diferents. Sembla que tot el poble hagi fet un pacte de silenci.
Llorenç Capdevila i Roure és llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Lleida i professor de llengua i literatura en un institut de Santpedor. La primera narració la va publicar va sortir a la revista universitària Tirant al Blanc, de Lleida. La primera novel·la va ser Racó de món, una sàtira sobre l'ecologisme, l'especulació i la política, amb què va guanyar el premi Vila d'Ascó. Amb El color del crepuscle va guanyar el premi Leandre Colomer i va iniciar un cicle de tres novel·les emmarcades a la baixa edat mitjana, completat amb O rei o res!, que té com a rerefons el Compromís de Casp, i Ànima de llop, que va merèixer el premi El Lector de l'Odissea. També ha publicat la novel·la Serrallonga, l'últim bandoler, que pretén donar una visió humana del famós bandoler de les Guilleries. Amb Sota la pell, va fer una incursió en el gènere negre ambientat en la més rigorosa actualitat; tendència que també, amb una bona dosi d'humor, va continuar amb Tothom a terra!. Ha conreat la narrativa juvenil (El secret del bandoler i A fer punyetes!) i la infantil (L'Èlia va de bòlit).També ha participat en reculls de relats col·lectius, com De tot cor. 32 narradors de la Catalunya central (L'Albí, 2012), Capolatell. Relats del Pirineu (Fonoll, 2012) i Tot és possible. 43 narradors de la Catalunya central (L'Albí, 2014). Forma part del col·lectiu Narradors Centrals, integrat per diversos escriptors del Bages, Berguedà, Anoia, Solsonès i Osona. Col·labora en publicacions periòdiques com Segre, El Pou de la gallina i Regió 7.