Rècord d’actuacions aquest estiu al programa «Solsona dona la nota» amb 45 cites musicals

En destaquen, com a novetats, l’ampliació de l’AIMS Festival i fins a cinc concerts de l’Associació del Mètode Suzuki

Publicat el 14 de juny de 2018 a les 10:07
Actualitzat el 14 de juny de 2018 a les 21:59

Sara Alarcón i Ignasi Farràs, durant la presentació del cicle de concerts Foto: Aj Solsona

 
La retransmissió de l’òpera de Puccini Manon Lescaut a través del Liceu a la fresca, aquest dissabte, dona el tret de sortida a la setzena edició del programa Solsona dona la nota, que aglutina tota la programació musical organitzada aquest estiu per l’Ajuntament, l’Orfeó Nova Solsona, l’AIMS Fundació, l’Associació del Mètode Suzuki de Catalunya i Joventut Solsonina. Enguany presenta un rècord d’actuacions, un total de 45 a diferents espais de la ciutat, prop de tres quartes parts de les quals són d’entrada lliure.

Han presentat aquesta programació en roda de premsa la regidora de Cultura, Sara Alarcón, i el president de l’Orfeó Nova Solsona, Ignasi Farràs. Ambdós han coincidit a posar en valor la gratuïtat de la majoria de concerts, sense renunciar a la qualitat, i la diversitat de gèneres, amb la qual cosa s’intenta apropar la cultura musical a tots els públics.


Divendres musicals a la plaça de Sant Joan
D’una banda, dins el Solsona dona la nota s’hi encabeix el tradicional Cicle de concerts d’estiu, que n’és el component més antic i ja assoleix la trenta-setena edició. En aquest cas, s’aposta per formacions de casa i de fora a parts iguals. Totes les actuacions seran el divendres a les deu de la nit a l’emblemàtica plaça de Sant Joan i gratuïtes, excepte la del 6 de juliol. Ignasi Farràs ha aprofitat la presentació per agrair el compromís de la pedagoga i directora musical Anna Camps, que va dirigir l’Orfeó durant més de 30 anys i fins a l’estiu passat va encarregar-se personalment de l’organització del cicle.
Aquesta programació arrenca el dia 29 de juny amb un concert de cobla a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, dirigida per Albert Fontelles-Ramonet amb la col·laboració del premiat escriptor Raül Garrigasait, del rapsode Víctor Pérez, “Moixic” i, fins i tot, dels Trabucaires de Solsona. Farràs ha avançat que es tracta d’”un concert sorprenent”. La primera part porta per títol “Entre Déu, la terra i la revolució” i la segona, “Cobla en vers”.  
El 6 de juliol el cicle es traslladarà al Teatre Comarcal per al concert acústic del grup vocal Una, integrat per components del conjunt Sound Six –grup finalista d’Oh Happy Day de TV3–, que treballen en un nou projecte. El seu espectacle, de “gran qualitat vocal i musical”, segons el president de l’Orfeó, combina diversos estils musicals, des del pop fins a versions de Sílvia Pérez Cruz amb el repertori del disc de Sound Six, Moments. L’entrada costarà 10 eros (8 per als socis de l’Orfeó Nova Solsona i 5 per als infants de 6 a 13 anys).
Un altre grup íntegrament femení, com l’anterior, és Sommeliers, que presentarà el seu segons disc, 8am, el 13 de juliol a la plaça de Sant Joan. Aquest conjunt de violí, violoncel, piano, clarinet i veu actualment barreja estils musicals com el pop, el folk o la música tradicional.

The Mentres


Finalment, al mateix escenari el 20 de juliol tancaran el 37è Cicle de concerts d’estiu els solsonins The Mentres, que presentaran el seu primer àlbum, Defectes Especials, al carrer a partir de dimarts vinent. Format per Marc Montraveta, Arnau Abella, Jaume Sánchez i Arnau Picó, The Mentres publica un disc amb cançons que, tal com expliquen ells, “s’apropen i s’allunyen de la vida quotidiana per relativitzar-la” a partir de lletres iròniques i sarcàstiques i una música de pop-rock alegre. Totes aquestes actuacions programades a l’aire lliure es traslladaran al Teatre Comarcal en cas de pluja.
De l’11 al 15 de juliol també s’interpretaran els set concerts del 2n Curs d’estiu de l’Associació del Mètode Suzuki de Catalunya, novetat d’aquest any. Es repartiran entre les places Major i de Ramon Llumà, l’Escola Municipal de Música i el Teatre Comarcal, tots d’entrada lliure. El mètode Suzuki d’aprenentage musical, creat pel violinista i pedagog japonès Shinichi Suzuki a mitjans del segle XX, dona un paper clau als pares per motivar l’infant. Conegut també com l’educació del talent, parteix de la idea que, igual com passa amb l’aprenentatge de la llengua materna, si els infants s’envolten d’una manera idèntica dels sons musicals, poden desenvolupar l’habilitat en la música.
La regidora de Cultura, Sara Alarcón, posa de relleu el fet que “la qualitat i les condicions de les instal·lacions públiques de què disposa la ciutat per acollir aquest tipus de cursos musicals, combinades amb els racons recollits del nucli antic en què poden actuar alumnes i professors fan de Solsona una destinació ideal”. Per això torna l’Associació del Mètode Suzuki de Catalunya en un nou curs d’estiu.
L’Acadèmia creix amb els vents
A final de juliol prendrà el relleu l’AIMS Festival, l’únic de caràcter pedagògic del país, i que arriba a la seva dissetena edició. Aquest any el projecte creix amb la primera Acadèmia de Vents, i això també es traduirà en un major nombre de concerts. El 31 de juliol hi ha programat al Teatre Comarcal el concert inaugural de vents a càrrec de professors. La resta de cites del festival a Solsona estan repartides entre el 3 i el 19 d’agost.
Aquesta edició promet una gran varietat d’obres de diferents èpoques, entre les quals hi tenen cabuda, per exemple, el famós octet de F. Schubert i l’adaptació per a octet del Ball dels Gegants de Solsona de la coreana Jiesun Lim. A més, aquest estiu en lloc de quatre dies de música de l’AIMS al carrer n’hi haurà fins a vuit, dels 6 al 9 i del 13 al 16 d’agost, cada dia a les set de la tarda a la plaça de la Catedral.

Cap de Setmana Jove el 14 i 15 de juliol
La programació Solsona dona la nota també té una proposta específica per als joves amb el Cap de Setmana Jove, organitzat per Joventut Solsonina. Serà a la una de la matinada del 15 de juliol a la Sala Polivalent amb Homes Llúdriga, La Quinta del Barrio i discjòquei, per al qual l’entitat ha convocat un concurs a través de les xarxes socials. L’entrada valdrà 5 euros, tot i que també hi haurà una opció per a tot el Cap de Setmana Jove, que inclou la participació a una gimcana, un sopar dissabte i el concert, per 12 euros.
I com cada any, l’oferta musical de l’estiu també inclou sardanes a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, els dies 30 de juny, 14 i 28 de juliol i 15 i 25 d’agost a les set de la tarda al passeig del Pare claret, així com les revetlles setmanals dels dissabtes a dos quarts d’onze de la nit a la plaça del Camp. La temporada, en aquest cas, s’estrena el 7 de juliol, coincidint amb la celebració de Sant Cristòfol, i es tanca el 25 d’agost. En cas de pluja, les revetlles es traslladaran a la Sala Polivalent.  
La regidora de Cultura ha agraït l’esforç dels coorganitzadors de la programació d’estiu i la col·laboració, mitjançant subvencions, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida.