Joan Solà:«El problema de la Mancomunitat ve degut a un estricte tema legal»

Publicat el 14 de gener de 2017 a les 22:32
Actualitzat el 16 de gener de 2017 a les 08:13

Joan Solà, president de la Mancomunitat d'Abastament d'Aigües del Solsones Foto: (Arxiu)


Arran de la queixa feta per l'alcalde d'Olius sobre la gestió de la Mancomunitat d'Abastament d'Aigües del Solsonès, NacióSolsona ha demanat explicacions al president de l'ens supramunicipal, Joan Solà.
-Que el va sorprendre de la intervenció de l'alcalde d'Olius?
La sorpresa va ser per la intervenció d'ell, pel lloc, en un Consell d'alcaldes, quan els temes de la Mancomunitat es debaten a dins la Mancomunitat, i sense havar-me fet palesa aquesta preocupació seva abans, quan a dia d'avui, no hi ha hagut un problema.
També em sobta que ell mateix digui que és la pròpia empresa qui li ha dit que hi ha uns problemes.
I tot això, quan per trobar la solució a l'entrebanc en que ens trobem a la Mancomunitat, hi treballem colze a colze amb el representant d'Olius a la MAAS, que a més és el vicepresident i que està al corrent de la situació.
A la MAAS hem tingut  clar des del primer dia que no és un ens polític sinó de gestió i anem tots a la una.
-Així doncs, quins és el problema que ha generat tot això?
Bé, nosaltres, sobre la taula, tenim un informe del secretari on palesa una prohibició legal per contractar a l'empresa DITEC (que ha realitzat fins ara les tasques de lectura de comptadors i anàlisis de l'aigua) per incompatibilitat, ja que resulta que qui porta l'empresa és el fill del director tècnic de la MAAS.
Aquest informe també l'avala altres informes d'un advocat especialista end ret administratiu que hem contractat des de la Mancomunitate, i de l'Associació Catalana de Municipis.
Amb això, se'ns fa difícil de donar contracte a DITEC. I aquest fet és el que ha retrassat la lectura de comptadors uns dies. S'havia d'haver fet aquesta setmana, però es farà els propers dies. DITEC, coneix la MAAS, n'ha estat vinculada molts anys, i trobar una empresa que faci la seva feina, no és fàcil.
El problema, per tant, vé degut a un estricte tema legal, en que l'empresa DITEC no vol acceptar ni comparteix.
No és que nosaltres diguem que DITEC dóna un mal servei, al contrari, ha donat un bon servei sempre, però nosaltres, a més de donar un bon servei i gestió, també hem de complir amb la legalitat. Aquest norma amb que ens hem trobat, és arran de les darreres reformes jurídiques.
-I DITEC no hi està d'acord?
De fet, ells tenen un informe propi que diu que el contracte és compatible. Però nosaltres hem de fer cas als nostres propis serveis jurídics.
-I a partir d'aquí, que fareu?
Haurem de fer un concurs nou, contractar una empresa nova. Ara, amb caràcter d'urgència, contractarem una empresa o algú que ens faci les lectures, però vull donar un missatge tranquilitzador als usuaris, de que les lectures es faran.

L'Apunt
La Mancomunitat d’abastament d’aigua del Solsonès

La Mancomunitat d’Abastament d’Aigua del Solsonès és una Entitat Local, que té per delegació i encàrrec dels Ajuntaments que la constitueixen, tal com expliciten els seus estatuts, la realització de totes les gestions, projectes i obres necessaris per l’abastament d’aigua, l’administració i prestació del servei en tota la seva amplitud.

La Mancomunitat d’abastament d’aigua del Solsonès fou constituïda formalment, l’any 1981, amb l’aprovació del seus Estatuts per Decret 502/1981, publicat al DOGC núm. 192 de 3 de febrer de 1982, en foren constituents els Ajuntaments de Solsona, Olius, Riner, Llobera, Clariana de Cardener i Pinós, integrant-s’hi posteriorment, els de Castellar de la Ribera i Pinell (1984), mes tard el de Lladurs (1989) i per últim el de la Molsosa (2003); avui està formada doncs, per deu Ajuntaments de la comarca del Solsonès.

Fins ara, s’han dut a terme un seguit de projectes que fan possible l’abastament d’aigua potable a veïns de 16 termes municipals, entre els que s’hi troben, a part dels esmentats anteriorment, els de Bassella (Alt Urgell), Biosca, Torà, Torrefeta i Florejacs (La Segarra), Vilanova de l’Aguda (La Noguera) i Cardona (Bages), s’abasta també a dos zones industrials (Solsona i Olius). L’any 2010, per conveni amb l’Ajuntament de Biosca es gestiona el servei d’aigües a tot el terme municipal, nucli i disseminat. Al gener de 2011 s’incorpora al servei la xarxa del nucli i del disseminat d’Ardèvol de Pinós, fins aleshores gestionada per una associació de veïns. L’any 2015 l’Ajuntament de Biosca passa a ser membre de ple dret de la Mancomunitat. Tot plegat l’entitat està constituïda avui per 11 municipis i compta amb una xarxa de canonades de mes de 744 quilòmetres de longitud que abasta 1736 connexions, en un àmbit geogràfic d’una superfície d’uns 710 km².

PRESSUPOST DE LA MANCOMUNITAT D’ABASTAMENT D’AIGUA DEL SOLSONÈS
Per a l'exercici del 2017, la MAAS té un pressupost aprovat de 818.000 euros
RESUM D’INGRESSOS PER CAPÍTOLS
Capítol 3 Taxes i altres ingressos 742.371,00
Capítol 5 Ingressos patrimonials 1.000,00
Capítol 7 Transferències de capital 75.000,00
Total pressupost d’ingressos de l’exercici 2017 818.371,00
RESUM DE DESPESES PER CAPÍTOLS
Capítol 1 Despeses de personal 137.468,00
Capítol 2 Despeses en béns corrents i serveis 500.483,00
Capítol 3 Despeses financeres 1.000,00
Capítol 4 Transferències corrents 13.200,00
Capítol 6 Inversions reals 166.220,00
Total pressupost de despeses de l’exercici 2017 818.371,00

Membres i personal de la Mancomunitat d’abastament d’aigua del Solsonès

President
Joan Solà i Bosch (Riner)

Vicepresidents
Daniel Rovira i Ciuró (Lladurs)
Jordi Tugas i Cucurella (Olius)

Membres
Corneli Caubet i Camats (Biosca)
Jordi Torremorell i Vilajosana (Castellar de la Ribera)
Francisco Rovira i Massoni (Clariana de Cardener)
Marià Torra i Montraveta (La Molsosa)
Gerard Barcons i Torra (Llobera)
Jaume Llorens i Patau (Pinell de Solsonès)
Miquel Oliva i Querol (Pinós)
Rosó Barrera i Call (Solsona)

Secretaria-Intervenció
Candi Pujol i Coromines

Direcció tècnica
Alexandre Freixes i Jalmar

Serveis administratius
Anna Caballol i Cervilla