
Dolors Garrigasait, David Rodríguez i Olga Llobet
“Solsona, una experiència gegant” i “Engegant Solsona” són els eslògans del nou missatge comunicatiu que ha creat l’Ajuntament, en el marc del projecte Solsona Co, per promocionar la ciutat i atraure nous visitants. Ambdós tenen com a eix central el concepte gegant, destacat tipogràficament. El primer s’adreça al públic visitant i potencial i el segon, al públic local, ja que un dels punts clau de la nova estratègia, presentada avui al vespre, és implicar la ciutadania i el teixit associatiu en la promoció del municipi.
Han donat a conèixer aquesta estratègia comunicativa en un acte públic l’alcalde, David Rodríguez; el regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Lluís-Xavier Gonzàlez; l’empresària del sector de l’hostaleria i membre del comitè executiu de Solsona Co –el Pla director de promoció econòmica 2012-20122–, Dolors Garrigasait, i la professional del sector de la comunicació a la qual s’ha encarregat el projecte, Olga Llobet. Tots coincideixen a destacar la “importància determinant de la participació del sector privat per a l’èxit del projecte”.
La composició gràfica de la nova estratègia parteix d’un motiu icònic del gegant vell dissenyat a partir d’un esbós facilitat per Manel Casserras, l’artista i responsable del principal taller geganter solsoní. La paraula gegant hi destaca amb una tipografia manuscrita que funciona com a reclam, mentre que el nom de la ciutat manté els colors i la tipografia egípcia del logotip que identifica la regidoria de Turisme.
El valor més singular del municipi

El missatge 'Solsona, una experiència gegant', pensat per al públic forà
Tal com ha explicat Olga Llobet, el patrimoni geganter s’ha considerat el valor més singular de Solsona per crear la identitat comunicativa de la ciutat, ja que la Festa Major està inscrita dins el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya, el bestiari és dels més antics del país i el Carnaval està declarat festa d’interès nacional. L’antiguitat de les figures; la singularitat d’algunes elles, com els óssos; la riquesa i diversitat de peces; la tradició de les festes i el protocol escrit que serveix de referent per a altres municipis; la seva vigència i actualitat –encara actualment estan naixent noves figures que se sumen a les històriques–; l’amplitud del calendari de sortides de la imatgeria gegantera, i la presència a la ciutat d’una nissaga de mestres geganters, així com la concordança amb la imatge gràfica ja existent amb què s’identifiquen les accions turístiques de Solsona són els arguments sobre els quals es fonamenta aquest enfocament. A més, s’ha constatat que cap de les ciutats catalanes amb el patrimoni geganter més antic té un missatge comunicatiu que s’hi basi.
Igualment, el concepte gegant denota allò que és gran, fabulós i extraordinari. L’eslògan “Solsona, una experiència gegant” busca despertar la curiositat de descobrir què pot ser tan fabulós a Solsona i motivar el visitant. Així mateix, s’ha recorregut a la paraula experiència per suggerir la idea de turisme participatiu i dinàmic.
‘Hi havia una vegada una ciutat petita’
A partir d’aquí, s’han ideat una sèrie de missatges secundaris per utilitzar en suports publicitaris per transmetre cadascun dels blocs d’atractius que té Solsona: el territori, el patrimoni monumental, l’art, el folklore i l’etnologia. Per fer-ho, l’univers derivat de la paraula gegant dóna peu a utilitzar recursos propis del conte amb un món habitat per éssers de faula i racons màgics. Al mateix temps, es juga amb el concepte de ciutat petita. D’aquí en surt la fórmula “Hi havia una vegada una ciutat petita que...”.
En l’àmbit intern, el missatge pretén animar la població local a prendre part en la difusió dels atractius de la ciutat més enllà dels confins locals amb un esperit de treball en equip. D’aquí “L’engegant Solsona”, un eslògan positiu que convida a activar-se i posar-se en marxa.
Missatge exportable per a la promoció econòmica

El missatge 'Engegant Solsona' que s'ha pensat per al públic local i per a la promoció econòmica
D’altra banda, segons ha avançat avui l’alcalde, més enllà del vessant estrictament turístic, “s’ha d’utilitzar la marca ‘Engegant Solsona’ també per a la promoció econòmica del municipi en totes aquelles accions que realitzem per atraure inversions”. En aquest sentit, s’adaptarà el reclam en un àmbit més ampli.
Les primeres aplicacions del missatge es podran veure els pròxims dies en els anuncis que publicarà l’Ajuntament en diversos mitjans escrits per promocionar el Carnaval. Al llarg de l’any també s’iniciarà una campanya d’impacte en premsa especialitzada en turisme i viatges a través de diferents accions. La voluntat és generar complicitat amb els periodistes i aconseguir aparicions destacades en mitjans de referència.
Paral·lelament, tot i que no se n’han avançat detalls, s’està treballant en la campanya “Amfitrió”, basada en la creació d’una xarxa de ciutadans, empreses i entitats que, de forma voluntària, desitgin participar activament en la promoció de Solsona com a destí turístic. Hi col·laboren també el Gremi d’Hostaleria del Solsonès i la UBIC.
L’objectiu de tot plegat és incrementar la presència de Solsona en els mitjans de comunicació, en benefici dels sectors turístic i comercial, i augmentar el volum de visitants que rep la ciutat. El 2014 van passar per l’Oficina de Turisme 15.428 persones, entre les quals no es comptabilitzen aquells visitants de sortides i viatges organitzats que no passen per aquest punt.
Éxit de la col·laboració publicoprivada
Els agents públics i privats del turisme local s’han coordinat a través del Solsona Co per consensuar i aprovar aquesta estratègia comunicativa. Així mateix, per a l’empresària Dolors Garrigasait, “es considera fonamental que hi participin els allotjaments, establiments de restauració i els comerços, principalment, però també els ciutadans a títol particular i les entitats locals”. David Rodríguez subratlla que “aquest projecte és una mostra més de l’èxit de les accions publicoprivades, que es treballen sumant esforços i complicitats”.