Esports

    Crònica del torneig d’escacs Setelsis 2025

Dissabte passat, 29 de març, va disputar-se un altre torneig entre joves jugadors/es

  • Foto de grup dels participants al torneig d'escacs
Publicat el 02 d’abril de 2025 a les 08:11
Actualitzat el 02 d’abril de 2025 a les 09:08

Per segon any consecutiu, el gimnàs de l'escola Setelsis, entre 17h i 19h fou un oasi de concentració de nens i nenes, atents a les instruccions del José Ángel Guerra, Gran Mestre d’escacs, i concentrats després en les partides.

L’organització fou a càrrec de l’escola d’escacs José Ángel, amb el suport de l’AFA Setelsis, i del club d’escacs l’Elefant.

Hi va haver 44 participants, de les poblacions de Solsona, Cardona, Súria i Manresa. I en la distribució per escoles, destacar la participació de Solsona amb l’Escola Setelsis, l’Escola El Vinyet, i l’Institut Francesc Ribalta, i de Cardona, amb l’Escola Patrocini i l’Escola Vedruna.

Agrupats en grups segons edat i nivell, van disputar aproximadament 130 partides en total, després de 3 rondes.

Remarcables bons resultats dels joves jugadors solsonins: Josep Viladrich, Marc Leal, Martí Arredondo, Jan Torrent, Roc Soldevila, Marcel Arredondo, David Viladrich, Lleïr Viladrich, i Jan Pijoan.

Tots els participants van sortir-ne contents, i amb medalla de record. I alhora, es va fer reconeixement particular a alguns escolars que han sobresortit:

Els que més tornejos han jugat: el cardoní Yeray Tena, i la surienca Carla Prieto, jove promesa dels escacs catalans, i que amb la ràpida progressió dels darrers dos anys, ja va participar al campionat d’Espanya sub-10 el 2024!

Gerard Molner, alumne integral, exemple a seguir des de tots els punts de vista.

Elena Web, de només 5 anys i amb un progrés excel·lent.

REFLEXIÓ FINAL: la iniciativa dels escacs a l’escola ha portat i reforçat la introducció dels escacs a l’escola com a activitat esportiva i eina educativa. Els escacs són una eina d’aprenentatge transversal, interdisciplinar i molt integradora que permet vehicular aprenentatges dels diferents àmbits curriculars, reforçar valors, hàbits… d’una forma lúdica i activa.

Avui en dia, en contraposició als mòbils, pantalles, clics i immediatesa, els escacs ofereixen una gimnàstica mental resumida en el lema observo-penso-jugo.

Amb anys de diferència, i distància en quilòmetres, Solsona va reviure la sensació de l’URSS d’Alexander Kotov (1913-1981), un dels primers 27 Grans Mestres internacionals, que va exclamar: “Van començar les classes. Quantes alegries i impressions noves em feien els dies d'escola! (…) Cada dia m'assabentava d'una de nova, cada lliçó descobria alguna faceta encara desconeguda de la vida.”