El Consell del Solsonès impulsa un Cens Digital, un nou pas cap a la governança participativa

El Consell Comarcal presenta la següent fase en la nova governança que té la clau per tal de dibuixar el Solsonès del futur

Publicat el 10 de maig de 2018 a les 17:44
Actualitzat el 11 de maig de 2018 a les 07:36

Moment de la presentació del Cens Digital


El procés participatiu del Consell Comarcal del Solsonès ha entrat en una nova fase. Aquest dimarts, la presidenta de l’ens comarcal, Sara Alarcón, juntament amb diversos alcaldes i representants municipals de l’equip de govern, van presentar el següent pas a seguir en aquest procés que ha de ser el punt de partida “d’una nova manera de governar” segons va indicar la mateixa Sara Alarcón.
Una vegada  feta la visita als 15 municipis de la comarca, el procés participatiu va entrar en una segona fase amb reunions sectorials, per concloure en la convenció de municipis, d’on n’han sortit 21 propostes o programes.
Sara Alarcón va indicar que a partir d’ara comença la part participativa on els veïns de la comarca podran formar part d’aquest procés previ registre on-line o presencial, per tal de disposar “d’una base àmplia, i obtenir una participació amb les màximes garanties i rigor”. Així mateix va informar que en la propera Fira de Sant Isidre de Solsona, al mateix estand del Consell Comarcal, s’informarà a tothom que ho demani del funcionament per tal que “la gent continuï participant  donar plena legitimitat al procés” i tirar les propostes endavant.
Per la seva banda, Santi López, consultor en matèria de participació, va indicar que es va optar per “impulsar una governança participada” enlloc d’un simple procés de participació ciutadana. López va comentar que en aquest supòsit, la ciutadania, a part de consumir serveis, “ha de tenir capacitat per definir les polítiques públiques, i reflexionar sobre els problemes i oportunitats de forma conjunta”.
La participació conjunta i estratègica des dels municipis
Pel què fa a l’experiència del procés participatiu en el seu pas pels municipis, els alcaldes presents a la sessió, van exposar la seva experiència.
Francesc Xavier Mas, alcalde de Sant Llorenç de Morunys, va explicar que al seu poble ja s’havia fet alguna consulta. Pel que fa a la participació, considera que “el poble ha de dir on vol anar” i que s’ha de fer pedagogia i facilitar la participació a les persones grans. Va concloure indicant que “si escoltes algú, porta-ho a terme”.
Benjamí Puig, alcalde de Pinell va agrair als alcaldes de la comarca la seva predisposició. Al municipi de Pinell es parla amb els veïns des de l’Ajuntament, però aquest procés és diferent, “qui parla és la gent del municipi”. Va qualificar l’experiència com a molt positiva i va reivindicar el fet diferencial en quan a necessitats dels municipis petits i disseminats, enfront dels grans nuclis urbans. Finalment, va advocar per tal que “la gent s’involucri”.
Josep Caelles, regidor del municipi d’Olius, conseller de promoció econòmica del Consell Comarcal del Solsonès i president del Patronat de Turisme del Solsonès, va comentar que es busca “que la gent del nostre municipi sigui governant”. Caelles va reivindicar la participació en la governança del Consell Comarcal, a partir de la Junta del Patronat de Turisme del Solsonès i en la comissió de Solsonès Fires, les quals apleguen més d’una vintena de representants en total. Josep Caelles va invocar per “una sacsejada de la comarca a tots els nivells” i va agrair a les tècniques de promoció econòmica del Consell Comarcal i al Santi López la seva feina.
Ferran Miquel, regidor de la Molsosa, representa “un dels municipis més petits de la comarca” on, va reconèixer, la participació “és escassa”. Miquel va expressar la dificultat de dur a terme un procés participatiu ben fet que permeti saber efectivament les opinions i preferències dels veïns. Es va mostrar gratament sorprès pel procés.
La presidenta del Consell Comarcal, Sara Alarcón, va concloure l’acte manifestant la voluntat de facilitar l’eina i els espais per a la participació, “La clau ets tu!”, va subratllar fent referència a l’eslògan d’aquesta fase del procés que reflecteix la voluntat d’implicar la població en la governança.