
Ajuntament de Solsona Foto: AJ Solsona
ACN Barcelona .- Una desena d'ajuntaments catalans obriran les seves portes el pròxim 6 de desembre, dia de la Constitució. Aquesta vegada l’atenció no se centrarà en Badalona, que va ser protagonista el passat 12 d’octubre, sinó en municipis més petits com Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), Celrà (Gironès), Viladamat (Alt Empordà), Viladrau i Prats de Lluçanès (Osona), Navàs (Bages), Sant Julià de Ramis (Gironès), Guiamets (Priorat), Vilella Alta (Priorat), Soriguera, (Pallars Sobirà), Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell) i Deltebre (Baix Ebre). En diversos municipis, els regidors de partits sobiranistes treballaran però els ajuntaments no estaran oberts, com és el cas de Barcelona. També se celebraran actes solidaris per tot el territori seguint les recomanacions de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Per la seva banda, Celrà també aprofitarà la jornada per canviar el nom de la plaça de la Constitució i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, protagonitzarà un 'porta a porta' per les cases de veïns per explicar els motius de la independència.
A Badalona, ciutat que va centrar l'atenció el 12-O, no s'ha consensuat aquesta vegada cap acció concreta per reivindicar el caràcter laborable del festiu del 6 de desembre. Tot i això, hi ha membres del govern, com els regidors d'ERC i Guanyem Badalona, amb l'alcaldessa Dolors Sabater al capdavant, que sí han anunciat que aniran a treballar al seu despatx. A diferència del Dia de la Hispanitat, durant la jornada del Dia de la Constitució ho faran a títol individual i a porta tancada.
Aquesta serà la pràctica que adoptaran la majoria d'ajuntaments amb governs de majoria sobiranista a l'àrea metropolitana de Barcelona, on els regidors es reivindicaran anant a treballar, però mantindran tancades les portes de l'Ajuntament. És el cas també de la capital catalana. A Barcelona qui s'ha pronunciat obertament és el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que reconeix que hi ha "poques raons" per celebrar la Constitució.
Per la seva banda, l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), governat per la CUP, ERC i Movem Sant Martí, sí que obrirà les portes amb total normalitat durant la jornada del 6-D. El govern municipal anirà a la feina i, a més, s'oferirà el servei d’atenció al ciutadà en l'horari habitual d'un dimarts, vuit del matí a dues del migdia, desprès que "alguns treballadors han optat voluntàriament per treballar aquest dia".
En alguns consistoris no s'ha arribat a aquest extrem, tot i que sí s'ha ofert als treballadors la possibilitat d'anar a treballar a canvi de fer festa un altre dia laborable, com és el cas d'Argentona (Maresme), que té al capdavant el vicepresident de l'AMI, Eudald Calvo (CUP). Per la seva banda, la presidenta de l'entitat, Neus Lloveras, participarà en la lectura d'un manifest reivindicatiu davant l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, on governa, però el consistori romandrà tancat.
Catalunya Central
Molts alcaldes i regidors dels ajuntaments de la Catalunya Central aniran a treballar el 6-D, dia de la Constitució, malgrat que no s'obligarà els funcionaris a anar al seu lloc de treball i les portes del consistori romandran tancades. És el cas de la majoria de capitals del territori: a Igualada (CiU), l'alcalde i regidors tenen previstes diverses reunions; a Solsona (ERC) els càrrecs electes faran feina de despatx; a Vic (CiU) l'alcaldessa i regidors atendran les seves funcions amb normalitat; a Berga (CUP) també aniran a treballar l'alcaldessa i regidors, tot i que el consistori no s'obrirà al públic; mentre que a Manresa (CiU i ERC) encara no han decidit oficialment la seva postura, tot i que segurament organitzaran alguna activitat paral·lela tal com va proposar l'AMI.
L'Ajuntament de Viladrau (ERC), que ja va treballar el 12-O, ha decidit tornar a obrir les portes dimarts. En aquesta ocasió, però, el motiu és la celebració d'una votació popular per escollir les propostes a què es destinarà la partida de pressupostos participatius. D'aquesta manera, de les nou del matí a les dues del migdia el consistori romandrà obert perquè qualsevol persona major de 16 anys i empadronada o amb residència a Viladrau pugui votar entre onze projectes que han sortit a proposta de la mateixa ciutadania.
Altres ajuntaments donen llibertat als seus funcionaris per decidir si volen acudir al seu lloc de treball. És el cas dels consistoris anoiencs de Capellades (amb govern de la CUP i ERC) o de la Torre de Claramunt (CiU). També a Prats de Lluçanès (ERC) l'equip de govern i els regidors atendran les consultes ciutadanes i la mateixa situació es repetirà a Navàs (CUP), al Bages.