Salvador Esteve alerta d'un «atac frontal» de Rajoy al municipalisme

El president de la Diputació de Barcelona arremet contra la nova llei de "racionalització i sostenibilitat" de l'administració local | Obre la porta a recórrer-la al Tribunal Constitucional

Publicat el 11 de juliol de 2013 a les 20:23
El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, durant la roda de premsa. Foto: Marina Bou/Nació Digital

El president de la Diputació, Salvador Esteve, amb el coordinador general de la institució, Xavier Forcadell. Foto: Marina Bou/Nació Digital

El govern de Mariano Rajoy intenta "buidar els ajuntaments de competències i de serveis" amb la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local que el consell de ministres té previst aprovar el 19 de juliol, segons el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.

"Aquesta llei és un atac frontal a l'autonomia dels governs locals", ha proclamat, avisant que si l'esperit de la llei no canvi durant el tràmit parlamentari, estaria disposat a recórrer la llei al Tribunal Constitucional espanyol (TC). "La llei conté preceptes de dubtosa constitucionalitat", ha reblat el coordinador general de la institució, Xavier Forcadell.

Per analitzar la futura llei amb detall, la diputació ha encarregat un dictamen al bufet de Miquel Roca Junyent, un dels anomenats "pares" de la Constitució espanyola, que conclou que el text "dissenya un marc legal que, amb independència de la finalitat que diu que el justifica, modifica el sistema de competències dels ens locals i, en concret dels ajuntaments i especialment de les diputacions, a les que s'atribueixen competències que no tenen en origen, ampliant significativament el marc legal que els correspon".

La futura llei preveu que si un municipi presta un servei a un cos excessivament elevat, l'Estat li'n podria treure la competència, que passaria a mans de la diputació corresponent. Davant d'aquesta situació, Esteve reflexiona: "Qui determina el cost estàndard d'un servei? Hisenda? Ens temem que sí. I s'ha de tenir present que no té el mateix cost recollir escombraries a Barcelona que fer-ho en pobles disseminats." Per tot plegat, conclou: "No ens podem convertir en substituts dels ajuntaments."

A banda d'aquesta situació, Forcadell també ha apuntat que la llei, a més de ser "invasionista", també podria arribar a provocar el buidatge competencial dels ajuntaments "però no pas del seu entramat político-funcionarial", fins al punt que "podria donar-se la paradoxa que hi hauria ajuntaments que no tinguessin competències, però amb una estructura político-funcionarial idèntica a l'actual".


Obrir la porta a la privatització

Forcadell també ha apuntat que una de les derivades que podria tenir la llei, en cas d'aprovar-se, seria la de fomentar la privatització d'una sèrie de serveis que ara presten els ajuntaments. És a dir, per molt que l'Estat tregui les competències de recollida d'escombraries a X ajuntaments, aquest servei no el podrien pas prestar els tècnics de la diputació corresponent, fet que obriria la porta a "grans contractacions d'escala" per donar-hi resposta.

Conclusions del dictamen del bufet Roca i Junyent (pdf)




El coordinador general de la Diputació de Barcelona, Xavier Forcadell. Foto: Marina Bou/Nació Digital