
N’han fet la presentació en roda de premsa l’alcalde, David Rodríguez, el regidor de Participació, Antoni Carralero, i el consultor en desenvolupament local i nous models de governança Santi López-Villa, que hi ha col·laborat desinteressadament.
Durant el novembre es convoquen visites als barris i consells municipals per exposar el document i recollir les primeres aportacions
Un fulletó resumeix gràficament el mapa participatiu perquè tot ciutadà sàpiga com fer arribar les seves demandes a l’Ajuntament
Els solsonins disposen d’una trentena d’espais i quatre canals amb els quals participar en la presa de decisions de la gestió pública municipal. Per endreçar-los, regular-los, dinamitzar-los i potenciar-los, l’Ajuntament ha redactat una proposta de Reglament de govern obert i participació ciutadana i l’ha resumit gràficament en un mapa imprès per fer arribar a la ciutadania. Aquest cap de setmana arrenca el procés de consens ciutadà per acabar-la de definir abans de dur la normativa a l’aprovació del Ple. N’han fet la presentació en roda de premsa l’alcalde, David Rodríguez, el regidor de Participació, Antoni Carralero, i el consultor en desenvolupament local i nous models de governança Santi López-Villa, que hi ha col·laborat desinteressadament.
“Aquest reglament endreça els espais participatius i obre vies noves”, destaca l’alcalde. L’objectiu és “oferir una garantia a tot ciutadà de conèixer les vies a través de les quals pot fer arribar una demanda al govern municipal”, diu Rodríguez. Per a Antoni Carralero, la participació a Solsona ja existeix, sobretot a través dels consells municipals, però el concepte “encara es troba a les beceroles a Solsona”. “És un camí que hem de fer de mica en mica i amb molta pedagogia”, expressa el regidor.
De la trentena d’espais, 18 corresponen als barris o sectors en què s’ha dibuixat territorialment el municipi, cadascun d’ells amb un regidor adscrit des d’aquest mandat, i la resta, a consells municipals ja existents. Així mateix, es preveu crear la consulta popular, que consisteix en una crida des de l’Ajuntament perquè el ciutadà manifesti la seva opinió sobre una determinada actuació municipal, i el procés de debat públic, que es pot promoure des del consistori o bé mitjançant una iniciativa ciutadana. Aquest segon cas pot derivar-se de la voluntat de fer la diagnosi d’una situació determinada, trobar idees creatives i innovadores per a una actuació municipal o valorar propostes concretes per millorar una situació.
Un document obert
De totes maneres, els responsables municipals posen l’accent en el fet que “no es tracta d’un document tancat, sinó un esborrany” que ara se sotmetrà al debat ciutadà per arribar a un consens. A través del mapa que es recull en un fulletó que es lliurarà en cadascuna de les trobades amb què arrenca el procés participatiu, “els ciutadans podran veure clarament els espais on es poden sentir més identificats per fer arribar les seves propostes a l’Administració local”. El titular de la regidoria de Participació assegura que “s’hi pot sentir representat el conjunt de la ciutadania”.
Però la idea de la qual es parteix, a més, és que la trentena d’espais identificats fins ara puguin transformar-se en funció de les inquietuds ciutadanes que vagin sorgint. Així, per exemple, “serà el moment per dinamitzar i replantejar alguns consells que actualment no funcionen prou bé”, afirma David Rodríguez.
“Això és simplement una eina per dinamitzar les persones i per realitzar un exercici de revalorització, formació i sensibilització sobre la participació. No és un projecte acabat, sinó un procés”, explica Santi López-Villa. I ha de tenir, segons ell, “un component altament pedagògic” que ajudi a millorar la connexió entre les persones i l’Administració. En aquest sentit, “si amb els anys el mapa és capaç de canviar serà un signe de maduresa, i voldrà dir que la ciutadania haurà tingut la capacitat de reinventar-se”.
Trobades ciutadanes durant tot el mes
Entre aquest cap de setmana i el vinent es durà a terme una nova ronda de visites a tots els barris de la ciutat per exposar l’esborrany de reglament i el mapa i recollir-ne les primeres aportacions ciutadanes. També en el termini d’un mes, aproximadament, es preveu haver reunit els divuit consells municipals amb el mateix objectiu. Aquests documents es podran descarregar a partir d’aquesta setmana del Portal de Transparència de l’Ajuntament (http://transparencia.ajsolsona.cat).
Posteriorment, es deixarà un termini per recollir possibles propostes que es puguin incorporar en el reglament abans de sotmetre’l a la deliberació del Ple. El govern municipal no s’ha fixat una data per tancar aquest procés, ja que “dependrà molt de la dinàmica de cada grup, igual com no entenem la participació com un tema encotillat”, apunta Antoni Carralero.