
Solsona (ACN).- El Consell Comarcal del Solsonès ha recuperat les cançons de transmissió oral de la comarca gràcies als records de deu persones de diferents municipis. Es tracta de 26 peces que s'han transcrit i enregistrat i que parlen de temes com la vida comunitària o les festes. Ara, la següent fase del projecte consisteix en l'organització d'un festival per presentar aquest llegat i donar-li "una altra dimensió" , ha dit una de les seves responsables, Anna Camps. La perspectiva coral o del rock són algunes d'aquestes connotacions que es buscaran en el festival. La cita encara no té data, però s'estudia celebrar-la a finals d'aquesta primavera o a la tardor, ha avançat el president del consell, Joan Solà.
Josepa Angrill, de Castellar de la Ribera (Solsonès) i de 94 anys, diu que està "molt contenta" de poder mostrar cançons que l'àvia i la mare li van ensenyar. Angrill és una de les cantadores de la recerca que s'ha dut a terme per recuperar el llegat de la transmissió oral al Solsonès i aquest dimecres s'ha convertit en la protagonista de la presentació del projecte en entonar 'Els parents m'estan dient', una de les 26 cançons que s'han recopilat.
Josepa Angrill Foto: Ramon Estany

El projecte va començar amb la creació d'un equip tècnic, format per Anna Camps i Abel Tarrés, que es va encarregar de la recopilació del material. Després, el musicòleg Gianni Ginesi, professor d'Etnomusicologia a l'ESMUC, va elaborar la selecció definitiva de les peces. El tècnic de cultura del Consell Comarcal, Pere Obiols, ha destacat que són 26 peces "inèdites o, si més no, que no han estat recollides en cap cançoner abans".
Els participants del projecte són cantadors de Solsona, Riner, Castellar de la Ribera, Clariana de Cardener i Sant Llorenç de Morunys. Per localitzar aquestes persones que podien conèixer cançons de transmissió oral, el consell va comptar amb la participació dels quinze ajuntaments de la comarca i de diverses entitats culturals. El projecte es va acollir al programa Tallers per a la festa, del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat.
El president del consell, Joan Solà, ha destacat el llegat "importantíssim" de la cançó de transmissió oral i ha explicat que els objectius del projecte són "conservar les nostres arrels" i "recuperar els vells costums i tradicions dels avantpassats" . Les cançons s'han classificat en cants de festa i de la vida comunitària; cants infantils i narratius. A més d'enregistrar-les, se n'han transcrit i editat les partitures.
Una relectura de la tradició, el pas següent
La comissió que s'ha creat per organitzar el festival està estudiant programar-lo o aquesta primavera -o principis d'estiu- o bé a la tardor. A més de presentar el patrimoni musical en què han estat treballant, el festival, que durarà un dia, té com a objectiu buscar "perspectives diferents" per al material, però preservant-ne l'essència. La tècnica Anna Camps ha explicat que la idea és combinar les actuacions dels cantadors que han participat en el projecte amb arranjaments de les peces per aportar-hi matisos.
"Partitures per a una coral a quatre veus o per a cor blanc. O des del punt de vista d'un grup de rock, per què no?" , ha exemplificat Camps, que també ha proposat petits formats instrumentals, com un grup de cambra o un quartet de violins. "No perdrem la melodia ni el text, però ens haurem atrevit a portar l'obra a una dimensió" , ha assenyalat Camps.
