.jpg)
La Comparsa del Gegant Boig va nèixer l'any 1983, però tot i això encara ara es tracta d’una comparsa viva, plena de moviment i participativa entorn els actes del Carnaval Solsoní.
-D'on ve l'expressió comparsa?
-D'on ve l'expressió comparsa?
Aquest és un terme de collita pròpia de la Comparsa Gegant Boig, ja que en el moment de creació els 50 membres van debatre en diverses ocasions sobre quin qualificatiu era millor: colla?, grup?, comparsa?, penya?, etc. Finalment, varem decidir anomenar-nos comparsa. I a causa d’aquesta decisió actualment al Carnaval trobem més de cent comparses, que s’anomenen d’aquesta manera a causa de la nostra decisió. Tenint en compte que si haguéssim decidit dir-nos penyes, grups o colles; actualment hi haurien més de 100 penyes, grups o colles.
-Com vau decidir la vostra peculiar bata que us identifica?
-Com vau decidir la vostra peculiar bata que us identifica?
Pel que fa referència a les bates de carnaval, en un primer moment eren negres fent referència de les bates dels tractants de bestiar de les fires, més endavant van passar a ser de colors depenent del gust de cada persona. Però els primer grups de jovent que van presentar al Carnaval uniformats tots iguals van ser la Comparsa del Gegant Boig: bata vermella amb una capa verda i un complement, una boina negra. I els Bufons: bata de rombes. A continuació, l’any següent, van sortir uniformats la comparsa dels Buturuts (blancs, vermells i amb picarols)...
-I desseguida us vau implicar en la festa?
-I desseguida us vau implicar en la festa?
Al 23 de febrer del 1984, la Comparsa es va presentar a l’Associació de Fester del Carnaval de Solsona, per exposar les idees de futur que teníem per fer avançar el Carnaval, tenint en compte que el nostre objectiu era: “Col•laborar amb l’Associació per fomentar i fer més gran el Carnaval Solsoní”. A l’Associació no li feren gaire gràcia les nostres idees i ens va aconsellar (prohibir) no ballar al costat del Gegant Boig, entre d’altres “consells”.
Des del mateix anys 1984, la comparsa fa el seu propi programa de mà, que és reparteix a tots els membres i hi consten tots els actes que organitza la Associació i els propis de la comparsa, com per exemple: el dinar dels Boixos, el sopar de gala,etc.
-I sempre heu destacat per muntar-ne alguna de grossa, no?
-I sempre heu destacat per muntar-ne alguna de grossa, no?
Aquell any, al 1984 és va portar a terme una de les activitats més sonades del Mercat: L’airboig, en altres anys és va fer el Metro. A partir del 1998, el Mercat el realitzem al carrer de l’Aixeta, fent el nostre propi espectacle.
-Vau ser precursos del costum de decorar la bata també...?
-Vau ser precursos del costum de decorar la bata també...?
L’any 1985, la Comparsa Gegant Boig va decidir decorar la capa de la bata amb un “escut” amb forma de “xut” en homenatge al mussol que porta el Gegant Boig. Any rere any, s’ha seguit amb aquesta tradició: s’ha fet un “escut” en referència al Carnaval de l’any anterior. Moltes de les comparses actuals, han fet també seva aquesta costum, tot i això alguns en lloc d’anomenar-lo “escut” l’anomenen “parxe”. Els escuts que s’han fet durant els anys de vida de la comparsa són: 1986 elefants, 1987 escut de la comparsa, 1988 pots, 1989 pitets amb pipes, 1990 senyals de trànsit, 1991 cotxe, 1992 paquets de regal, 1993 dues avionetes, 1994 pastels, 1995 cadires, 1996 ampolles de cava, 1997 fantasmes, 1998 volquers, 1999 gitanes-sevillanes, 2000 mocadors de monobra, 2001 pingüins, 2002 vaquetes, 2003 bosses, 2004 ninots de neu, 2005 indis, 2006 contenidors, 2007 putes, 2008 coronació, 2009 25è aniversari, 2010 avionetes, 2011 cupido, 2012 toro.
-No em digueu que també vau tenir la idea de penjar una bandera a la Xelsa?
-No em digueu que també vau tenir la idea de penjar una bandera a la Xelsa?
Un acte conegut del Carnaval actual, com és la penjada de banderes, té l’inici en aquesta comparsa. L’any 1985, al darrere de les dues llotges que compra la comparsa any rere any (quins anys aquells que s’havia fet 30 hores de cua per aconseguir-les!!), vam penjar un gran llençol amb l’escut de la comparsa, creat al 1983. Hem de tenir en compte que, després de la nostra actuació, les comparses ens barellem per poder penjar la pancarta en el millor lloc.
-També vau ser dels primers a decorar els carrers de Solsona per carnaval?
-També vau ser dels primers a decorar els carrers de Solsona per carnaval?
L’any 1987 la C.G.B. va portar terme la primera “penjada”, ara conegudes com “enramades”. Les penjades es van començar a fer el dissabte de carnaval al matí. Aquesta primera penjada va ser “La gran potada”, que va consistir en engalanar des del portal del pont fins al del carrer castell amb cortines i altres elements decoratius fets amb més de 12.000 llaunes de refresc. A partir d’aquest any, cada Carnaval és decora el carrer d’una manera diferent: 1987 pots, 1988 estenedor, 1989 senyals de trànsit, 1990 “pròximament...”, 1991 embolicada , 1992 avió al portal, 1993 resum dels anys anteriors, 1994 cadires, 1995 ampolles de cava, 1996 fantasmes, 1997 volquers, 1998 toros i banderetes, 1999 tanca taronja, 2000 boles de neu, 2001 vaques, 2002 bosses de la compra, 2003 llums de nadal i neu al terra, 2004 banderes dels països del món, 2005 bosses de escombraries verdes, 2006 papers de Salamanca, 2007 coronació, 2008 resum dels 25 anys, 2009 avionetes de iogurt de plata (guanyadora del concurs d’enramades), 2010 cors i mans amb el dit alçat “tengo una corazonada”, 2011 Aeroport i 2012 una Plaça de Toros. Hem de tenir present que els membres de comparsa després de fer la penjada, actualment, van al “Dinar dels Boixos” i conjuntament després van anar al Ball d’Assaig. Tot i això, en els seus inicis els “Dinars de Boixos” servien per recollir els boixos per les corones dels enterraments.
-Quins espectacles o xous heu realitzat aquests primers anys?
Des del 1998, la Comparsa organitza l’acte de les katifes durant el dissabte al matí.

Portada del programa de carnaval Foto: Arxiu gegant Boig

Portada del programa de carnaval Foto: Arxiu gegant Boig
Des de l’any de creació de “la Coordinadora de comparses”, l’any 1987, i durant els 3 o 4 anys que va celebrar-se, la comparsa del gegant boig hi va participar activament per millorar entre tots el Carnaval. Aquest mateix any la Comparsa va ser la portada del programa del Carnaval. En aquest mateix any és va presentar una cançó el dia del Ball d’Assaig: “Pots” tenint en compte que a l’any següent és va presentar la cançó: “El Pixapí”. També vam organitzar varis “xous” com L’Escala HI-FI i vam participar en les diverses Revistes a la Sala Xelsa, organitzades per l’Associació.
-Heu rebut molts reconeixements dins el Carnaval?
Al 2008, vam enregistrar el primer curmetratge: “L’ombra del Boig”.
Al 1988, la Comparsa va rebre el seu primer Gegant Boig, el número: 17. Gràcies a l'impuls de l’enterrament del Carnestoltes. Al 1991, vam rebre el segon, el número: 27, gràcies a la penjada de l’any anterior, la Gran Potada.
El carnestoltes de l’any 1991 va ser un membre molt estimat dins d’aquesta comparsa i que ha estat president durant molt anys, aquest és Robert Ribalta.
Al 2000, un ex membre de la comparsa va ser el Carnestoltes, Ton Ramonet.
Al 2003, la Comparsa va registrar legalment els seus estatus com a associació regulant les seves activitats, essent reconeguda d’aquesta manera per la Generalitat de Catalunya.
-Teniu alguna mascota?
Al 2003, la Comparsa va registrar legalment els seus estatus com a associació regulant les seves activitats, essent reconeguda d’aquesta manera per la Generalitat de Catalunya.
-Teniu alguna mascota?
Al 1992, vam decidir fer la nostra pròpia mascota: El Mam, un gegantó d’escuma amb els colors de la comparsa. Al 2010, després de proposar-ho a la resta de comparses dels Bojos, se n’han fet 3 més, un per cada comparsa: mocós, geganteta i geganta boja.
-Finalment per acabar, voleu afegir alguna cosa més?
-Finalment per acabar, voleu afegir alguna cosa més?
Durant tots aquests anys hem col•laborat mot activament amb el Carnaval des de la música sorda disfresses infantils i grans, curses de boits, coques, figues i vi blanc, guerres de farina, tasqueo, arribades, enterraments, mercats, penjades, etc. Per últim ens agradaria deixar constància que ser de la Comparsa és alguna cosa més que portar una bata i fer sopars, sinó que és un orgull, sentiment que es transmet de pares a fills.

.jpg)