
Avui us parlaré de cereals atenent que són la base d’una alimentació equilibrada.
Els cereals els podem trobar en forma de farina, pasta, flocs o el gra sencer.
El gra sencer és el més aconsellable per tal de poder aprofitar tots els nutrients del cereal, no obstant això, a vegades resulta més indigest si no es prepara de forma adient, per això habitualment els consumim en forma de pasta, flocs o farina.
Els cereals, ja ho sabeu, poden ser integrals o refinats. Els cereals integrals són els que utilitzen el gra sencer. Els cereals integrals són nutricionalment molt més complets que els refinats a part dels hidrats de carboni, greixos i proteïnes, ens aporten vitamines del grup B en abundància i fibra, que ajuda a regular el trànsit intestinal i retarda l’absorció dels sucre a l’intestí, fet a tenir en compte pels diabètics.
Una altra classificació dels cereals és la que fem a partir del seu contingut de gluten, dada que resulta crítica per als celíacs. Com ja sabeu el gluten és una proteína que contenen alguns cereals i que, en el cas dels celíacs, és font d’importants transtorns digestius i no digestius.
Cereals amb gluten: Blat, bulgur, espelta, kamut, ordi, sègol, civada.
Cereals sense gluten: Arròs, blat de moro, mill, quinoa, fajol, amarant.
Tot i que moltes persones que fan una dieta baixa en gluten consumeixen pans de sègol i kamut. No s’ha de perdre de vista que aquests cereals, tot i que poc, contenen gluten per tant, no són aptes per celíacs.
Us parlaré d’alguns d’aquests cereals que, pel seu orígen i la poca tradició culinària, no coneixem encara prou bé però que tenen beneficis importants per a la nostra salut.
Mill: És un cereal energitzant i mineralitzant, molt ric en proteïnes, ferro i magnesi. També conté àcid silícic, necessari pel bon manteniment de la pell, les ungles i els cabells. És altament digestiu.
El prenem en forma de gra: en cremes o fent-nos unes delicioses croquetes amb aquest cereal i tonyina.
Quinoa: És un pseudocereal ja que no pertany a la familia de les gramínies, sinó a les amarantàcies. Prové de l’Amèrica Andina. Conté tots els aminoàcids que el nostre cos necessita, això vol dir que és un aliment totalment complet a nivell proteic, igual que els cigrons. També és molt rica en ferro, càlci, fòsfor i potassi. És altament digestiva.
La podem preparar com l’arròs: en gra, bullida i acompanyada de verdures, en forma de flocs en una crema, etc.
Fajol: És també un pseudocereal, no és una gramínia. És un aliment bàsic en països freds, com Rússia, Polònia, etc. La forma més habitual de consumir-lo és en forma de pasta, els fideus que coneixem amb el nom de soba. És molt energitzant i menys acidificant que altres cereals.
Amarant: D’orígen asteca. És molt ric en aminoàcids, vitamina C, calci i fibra. Generalment es combina amb altres cereals i cal consumir-lo en poques quantitats. S’utilitza en pans, pastissos i sopes.
Com ja veieu els cereals donen per molt, de manera que no tanquem el tema aquí.
Ara bé, el proper dia, però toca parlar de trumfos, que s’acosta la fira!