El Cedricat donarà suport a les empreses innovadores al món rural

L'experiencia pilot s'inciarà a les comarques de la Conca de Barberà i l'Alt Camp, i a Eivissa i Formentera

Publicat el 15 de març de 2011 a les 21:12

La presentació del projecte ha anat a càrrec de Laura Dalmau i de Francesc Xavier Ballabriga. Foto: Ramon Estany

Aquest dimarts s'ha presentat a la seu del CEDRICAT (Centre de Desenvolupament Rural de Catalunya) el programa FITA de suport a la creació i desenvolupament d'empreses innovadores en entorns rurals, un programa d'acompanyament integral per a persones emprenedores que volen crear o millorar la seva empresa basat en la formació, l'assessorament estratègic, la innovació i el finançament. Aquest programa és cofinançat pel Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, el FEADER i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

La presentació del projecte ha anat a càrrec de Laura Dalmau, Subdirectora General d'Estratègia Rural, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i de Francesc Xavier Ballabriga, President del CEDRICAT i responsable del projecte.

Dalmau ha explicat que el projecte encaixa molt bé en l'estratègia adoptada per al període 2007-2013, per que s'ha volgut anar més enllà i potenciar projectes de foment i creació d'empreses innovadores rurals, promovent l'activitat econòmica i la generació de llocs de treball.

Per la seva part, Ballabriga ha explicat a fons el projecte, subratllant que l'orígen del FITA és crear microempreses al medi rural amb la característica important de ser innovadores "trencant el clixé tradicional que associa economia rural amb economia agrària". Ballabriga ha explicat  que el món rural avui dia té moltes més opcions i pot actuar en molts més àmbits, generant iniciatives econòmiques que diversifiquin l'economia agrària anant més enllà del model tradicional. El president del CEDRICAT ha argumentat també que la diversificació dona més estabilitat al teixit productiu del territori, i d'aquí es va veure la oportunitat de desenvolupar una metodologia que vagi més enllà del que es desenvolupa en les iniciatives tradicionals: un mètode que prengui iniciatives econòmiques des de l'origen, fent tot el procés, elaboració del model de negoci, el seu finançament, posada en marxa, tutoria i assegurant la consolidació de l'empresa, ajudant a enriquir el teixit rural.

La idea ha estat crear uns microfocus d'innovació en entorns rurals, per això s'ha escollit dues zones molt diferents per fer la prova pilot, la Conca de Barberà i l'Alt Camp, i Eivissa i Formentera, dos territoris que s'han triat per les diferències però per tenir en comú prou massa crítica d'emprenedors i experiència i dinamisme en els grups d'Acció local.

Ballabriga ha subratllat els aspectes important del projecte, com la innovació o el finançament, ja que es pretén arribar a resultats concrets, empreses creades, que funcionin, i per aquest motiu, un dels puntals del programa serà que des del principi el model de negoci que es faci tingui en compte si tindrà o no finançament o no, "per que volem que les idees de negoci que surtin escollides al llarg del procés tinguin accés al finançament". Finalment, la tutoria serà un factor clau ja que es realitzarà un acompanyament de l'emprenedor fins al final del procés.

En darrer lloc, Ballabriga ha resumit el projecte explicant el seu nom, FITA, per que a banda de significar un objectiu i simbolitzar-se per unes pedres, en un lligam rural, també és un acrònim format per les paraules F (finançament), I (innovació), T (talent), A (acció)

Com funciona
Els integrants del programa participaran en dos seminaris de dos dies de durada cadascun que combinaran sessions formatives amb tallers, reunions d'intercanvi i treball individual. En aquests seminaris tenen com a objectiu prendre consciència de la capacitat emprenedora, definir, desenvolupar i posar a prova la idea de negoci i, finalment, crear un prototip de negoci innovador.

En una segona fase, tots els prototips de negoci seran analitzats i aquells que demostrin la seva viabilitat disposaran d'un equip d'assessors que col·laboraran en la posta en marxa del projecte i en garantiran el finançament.

El requisits per a formar part del Programa FITA son:

  • Tenir caràcter emprenedor i la voluntat d'iniciar un negoci o millorar-ne un d'existent
  • Voler emprendre un projecte a un dels territoris on es desenvolupa el programa*
  • Inscriure's a les sessions informatives que es duran a terme durant el mes de març:
    • Montblanc (17 de març del 2011 a les 19 hores a Concactiva. C/ Daroca,1 Montblanc)
    • Eivissa (24 de març del 2011 a les 19 hores al Palau de Congressos d'Eivissa. C/ Salvador Camacho, 11 Santa Eulària)

A les sessions informatives, les persones interessades rebran informació detallada del programa FITA i participaran en un "Seminari intrèpid" a càrrec de Xesco Espar.

El Programa FITA sorgeix de la necessitat de transformar el model tradicional de l'economia rural cap a un nou model d'economia rural que es basi en la innovació, la creativitat i la sostenibilitat com a eixos estratègics, i aprofiti les potencialitats que ofereixen les noves tecnologies de la comunicació i la informació, la millora dels serveis i les comunicacions per a fer possible aquest canvi.

Per tal de fer aquest salt s'ha dissenyat el projecte pilot "Creació d'una metodologia per al foment d'empreses innovadores al medi rural", que té com a objectiu crear una metodologia de creació d'empreses innovadores el món rural que en un futur sigui transferible i replicable a altres territoris.

El Programa FITA s'emmarca en aquest projecte PILOT, que es realitzarà paral·lelament als territoris de la Conca de Barberà- AltCamp- Anoia- Montmell i d'Eivissa- Formentera, i la seva aplicació permetrà dissenyar l'estratègia per a replicar-lo a altres territoris rurals.

Més informació a:
info@programafita.com
www.programafita.com
www.facebook.com/programafita
www.twitter.com/programafita