El Consell aprovà la moció conjunta de rebuig a l’expedient que afecta l’empresa Tradema i de suport a la seva plantilla

Publicat el 24 de desembre de 2012 a les 15:20
En la sessió extraordinària del Ple del Consell Comarcal del Solsonès celebrada el passat divendres 21 de desembre, el Consell aprovà la moció conjunta presentada pels grups polítics comarcals del Consell Comarcal del Solsonès de rebuig a l’expedient de regulació d’ocupació d’extinció que afecta l’empresa Tradema i de suport a la seva plantilla
 
Atès que durant 45 anys, l’economia de Solsona i el Solsonès ha anat indestriablement unida a la fàbrica de taulers conglomerats Tradema, primera font de creació d’ocupació en el sector industrial de la comarca.
Atès que, inicialment propietat del grup Tafisa, Tradema va implantar-se a Solsona gràcies a la determinació de l’Ajuntament de la ciutat i de deu consistoris més de la comarca i, mitjançant aportacions econòmiques de diversos veïns, la planta va poder iniciar la seva activitat.
Atès que el passat 4 de desembre, Sonae, l’empresa multinacional portuguesa que a principi dels anys 90 va adquirir Tafisa, va comunicar oficialment el tancament de la factoria solsonina després d’encadenar diversos ERO els últims anys. Amb aquest anunci, Tradema, vinculada directament als avatars del sector immobiliari, se suma a la significativa llista d’indústries clausurades a Solsona. La factoria fustaire, els seus 142 llocs de treball directes i els més de 160 d’indirectes, esdevenen noves víctimes de la crisi econòmica, social i financera atiada per l’esclat de la bombolla immobiliària, que està destruint en gran mesura el dèbil teixit industrial de les nostres contrades.
Vist que els treballadors i treballadores de Tradema i els seus representants feia mesos que eren conscients dels nefasts plans de Sonae, motiu pel qual, juntament amb el Consell Comarcal del Solsonès i l’Ajuntament de Solsona, es va donar trasllat de les seves preocupacions a la Generalitat de Catalunya. Durant diverses setmanes, i a través del Departament d’Empresa i Ocupació, s’ha lluitat fins al darrer alè per tal de convèncer la direcció de la viabilitat de la nostra planta i mantenir-hi l’activitat. No obstant això, tots els esforços han estat en va i la resolució provinent de Portugal ha estat lamentablement la que tots coneixem. 
Atès que el Consell Comarcal del Solsonès està convençut de la viabilitat econòmica de la fàbrica Tradema de Solsona. Amb tot, estem exposats a aquestes determinacions fins que no ens dotem a nivell legislatiu d’una normativa per aturar les decisions impositives de les grans multinacionals no arrelades al territori.
Tot i que la fatal decisió està presa, consumada amb la presentació de l’expedient de regulació d’ocupació d’extinció el passat 17 de gener, no ens resignem. És obligació d’aquest Consell Comarcal continuar defensant la plantilla de Tradema i lluitar per un treball digne i de qualitat a la nostra comarca.
Vist que el tancament d’aquesta indústria comportarà un augment de les xifres de l’atur a Solsona i rodalies superior al 25%, un daltabaix inassumible per a la nostra economia, tenint en compte que partim d’un context en què la desocupació arriba ja al 17%, del qual es ressentiran nombrosos negocis locals. De fet, és imprevisible l’afectació real que acabarà comportant els propers mesos.
Atès que és innegable la rellevància cabdal que ha tingut Tradema, durant més de quatre dècades, com a primera factoria en una comarca prepirinenca amb una extensa massa forestal –ocupa el 78% de la superfície del Solsonès, prop de 78.000 hectàrees–. El cessament de la seva activitat en una zona amb aquestes característiques exigeix la implicació de les administracions públiques en tots els nivells per garantir el seu manteniment i, així, l’equilibri socioeconòmic del territori.
Però, a més, la importància estratègica d’aquesta fàbrica depassa àmpliament l’abast que afecta la plantilla de treballadors de la planta, altres activitats econòmiques de la comarca i el conjunt de la societat solsonina: el seu tancament no és un afer local o comarcal, sinó d’àmbit territorial i nacional. Al nostre país la massa forestal incrementa any rere any, i la pèrdua d’una indústria que fins ara ha consumit el subproducte de la fusta posarà en perill la viabilitat d’altres activitats del sector.  
Per tots aquests motius, els grups polítics comarcals del Consell Comarcal del Solsonès acordaren:
Sol·licitar, una vegada més, a la direcció de Sonae que reconsideri la seva decisió, tenint en compte els beneficis que ha generat fins ara la planta de Solsona per a tot el grup i la implicació del territori per fer possible la seva activitat des dels inicis de la factoria.  
Demanar la màxima implicació tant del sector públic com del privat i del conjunt de la societat. Cal unir sinergies i treballar conjuntament en la mateixa direcció; necessitem el suport d’entitats i associacions per trobar idees i finançament per tirar endavant el complicat repte de reconstruir el teixit industrial de Solsona i del Solsonès.
Trametre còpia d’aquest acord als ajuntaments del Solsonès i demanar-los l’aprovació de mocions similars, i fer arribar la moció al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, al conjunt de grups polítics del Parlament de Catalunya, així com a Sonae.